Severnokorejski diplomat »izginil«, a Italija zanika prošnjo za azil

Uradni Pjongjang diplomatom le redko dovoli, da gredo v tujino skupaj z družino. Na ta način želijo preprečiti prebege. 
Fotografija: Severnokorejska zastava pred veleposlaništvom v Rimu. FOTO: Alessandro Bianchi/Reuters
Odpri galerijo
Severnokorejska zastava pred veleposlaništvom v Rimu. FOTO: Alessandro Bianchi/Reuters

Iz Severne Koreje je kot kaže uspelo prebegniti še enemu visokemu diplomatu. Odpravnik poslov v Italiji Jo Song Džil je namreč zaprosil za azil, je poročal BBC. Južnokorejski neimenovani vir je namreč zatrdil, da je visoki predstavnik severnokorejskega režima izginil.

Zunanje ministrstvo v Rimu je novico o prošnji za azil sicer zanikalo. »Nobene prošnje,« so sporočili z ministrstva in dodali, da ne vedo nič o tem, so pa prejeli zahtevo za »zamenjavo« diplomata, ki so ga v Seulu identificirali kot Jo Song Džila. Džil naj bi bil sin ali zet enega najvišjih uradnikov v Severni Koreji, tako da gre - če se bo izkazal kot tak - za nov primer prebega visokega diplomatskega predstavnika strogega azijskega režima. 

Severnokorejec je bil odpravnik poslov od leta 2017, na tem mestu je zamenjal veleposlanika Mun Džong Una, ki ga je Italija izgnala kot protest zaradi takratnega severnokorejskega jedrskega poskusa. Džilov mandat se je iztekel novembra lani, prebegnil pa je v začetku omenjenega meseca. Njegova soproga je najverjetneje z njim.

Veleposlaništvo v Italiji je za Severno Korejo zelo pomembno. FOTO: Reuters
Veleposlaništvo v Italiji je za Severno Korejo zelo pomembno. FOTO: Reuters


Prav dejstvo, da je bil odpravnik poslov v Rimu s svojo družino, nakazuje, da gre za višjega severnokorejskega uradnika oziroma za nekoga s privilegiranim statusom. Uradni Pjongjang politikom namreč le redko dovoli, da gredo v tujino skupaj z družino. Na ta način želijo preprečiti prebege. 

Veleposlaništvo v Italiji je za Severno Korejo zelo pomembno, saj je v Rimu sedež Organizacije za prehrano in kmetijstvo, azijska država pa pogosto trpi zaradi hudega pomanjkanja hrane. 

Novice o prebegih visokih severnokorejskih diplomatov le redko pridejo v javnost. Od leta 2015 je prebegnilo že več diplomatov, zadnji v vrsti je bil leta 2016 namestnik veleposlanika v Veliki Britaniji. Thae Džong Hu je z ženo in otroki zapustil delovno mesto, ker je želel, kot je takrat dejal, »svojim trem otrokom zagotoviti boljšo prihodnost«.

Komentarji: