Slovenija bo poslala odgovor na hrvaški ugovor

V odgovoru Slovenija vztraja, da Hrvaška krši evropsko pravo in popravlja hrvaške navedbe glede zgodovine mejnega spora. 
Fotografija: Slovensko stališče je, da je arbitražno sodišče določilo mejo tako na kopnem kot na morju in da jo morata tako državi kot EU v celoti sprejeti ter uveljaviti. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Slovensko stališče je, da je arbitražno sodišče določilo mejo tako na kopnem kot na morju in da jo morata tako državi kot EU v celoti sprejeti ter uveljaviti. FOTO: Matej Družnik

Ljubljana – Slovenija bo predvidoma do srede sodišču Evropske unije v Luksemburgu poslala svoj odgovor na ugovor, ki ga je Hrvaška konec lanskega leta dala na slovensko tožbo zaradi nespoštovanja arbitražnega sporazuma. V njem je Zagreb med drugim vztrajal, da najvišji sodni organ EU ni pristojen za odločanje o arbitražnem sporazumu, saj da vprašanje meje med državama ni del evropskega, ampak mednarodnega prava.

V odgovoru Slovenija vztraja, da Hrvaška krši evropsko pravo, s tem ko ne priznava arbitražne razsodbe, ki je del mednarodnega prava in jo zato mora evropsko pravo kot takšno tudi priznati. Slovenski argument je, da je arbitražno sodišče določilo mejo in da jo morata tako državi kot EU v celoti sprejeti ter uveljaviti.

Slovenija v odgovoru na ugovor ravno tako zavrača ostale hrvaške trditve, ki se nanašajo na postopkovna vprašanja oziroma na očitane vsebinske pomanjkljivosti tožbe, ter ponovno predstavlja oziroma »popravlja« hrvaške navedbe glede zgodovine mejnega spora in zgodbe o arbitraži.
 

Ustni del postopka šele jeseni


Naslednji korak v sodnem postopku bo imenovanje generalnega pravobranilca in določitev sestave senata. Sodišče se bo predvidoma do spomladi odločilo o tem, ali bo o svoji pristojnosti presojalo ločeno. Od te odločitve, o kateri se bo moral še prej izreči tudi generalni pravobranilec, bo odvisno, kdaj bo morala Hrvaška vsebinsko odgovoriti na slovensko tožbo.

Hrvaški ugovor bo po mnenju slovenskih virov postopek podaljšal za nekaj mesecev. Ustni del postopka bo najverjetneje stekel šele jeseni.

Komentarji: