So v morju odkrili trup strmoglavljenega letala?

Letalo s 189 ljudmi na krovu je strmoglavilo v ponedeljek.
Fotografija: Nesreča je sprožila zaskrbljenost zaradi varnosti v hitro razvijajoči se letalski industriji v Indoneziji. FOTO: Tatan Syuflana/AP
Odpri galerijo
Nesreča je sprožila zaskrbljenost zaradi varnosti v hitro razvijajoči se letalski industriji v Indoneziji. FOTO: Tatan Syuflana/AP

Preiskovalci so v Javanskem morju blizu Indonezije najverjetneje odkrili trup letala, ki je v ponedeljek strmoglavilo s 189 ljudmi na krovu. Danes naj bi zaznali tudi signal črne skrinjice letala, poroča BBC.

Poveljnik zračnih enot indonezijske vojske Hadi Tjahjanto je zatrdil, »da so močno prepričani, da so našli koordinate, kjer je strmoglavilo letalo«, poroča AP. Predstavnik preiskovalcev mu je pred tem zatrdil, da je vojaška ladja zaznala 22 metrov dolg predmet 32 metrov pod morsko gladino. S sonarji bodo naredili dodatne posnetke, iz katerih naj bi bilo bolj razvidno, ali res gre za letalo, ki je sicer pripadalo letalski družbi Lion Air. Potapljači skušajo določiti natančno lokacijo v Javanskem morju, vendar jim po poročanju BBC iskanje močno otežujejo močni morski tokovi.

Indonezijska nizkocenovna letalska družba Lion Air je po nesreči odpustila tehničnega direktorja, je potrdil izvršni direktor prevoznika Edvard Sirait. Razrešitev je zahteval indonezijski minister za promet Budi Karya Sumadi, ki je zahteval tudi pregled in oceno varnostnih sistemov vseh nizkocenovnih letalskih prevoznikov v državi.

Nesreča je sprožila zaskrbljenost zaradi varnosti v hitro razvijajoči se letalski industriji v Indoneziji, ki je bila nedavno odstranjena iz črnih seznamov Evropske unije in ZDA, ter dvome o varnosti Boeingove nove generacije 737 MAX 8 letala. Strokovnjaki družbe Boeing Co. naj bi prispeli v Indonezijo v sredo in Lion Air je dejal, da je poleg preiskave varnostnih regulatorjev potekala tudi »intenzivna« notranja preiskava.

Že v torek so indonezijske oblasti odredile pregled vseh letal vrste boeing 737 MAX, kakršno je strmoglavilo v ponedeljek. Reševalci so v vodi že našli nekaj stvari, ki pripadajo potnikom, med drugim so našli osebne izkaznice, je poročal AFP.

Preberite še:

Komentarji: