Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Stanje Fica teden dni po poskusu atentata stabilno

Hudo ranjenega so nemudoma odpeljali v bolnišnico, kjer so se nekaj časa borili za njegovo življenje.
Portreti Roberta Fica FOTO: Radovan Stoklasa/Reuters
Portreti Roberta Fica FOTO: Radovan Stoklasa/Reuters
STA
22. 5. 2024 | 14:01
22. 5. 2024 | 14:21
2:28

Stanje slovaškega premiera Roberta Fica, ki je bil pred tednom dni tarča poskusa atentata, je še vedno resno, vendar stabilno, je danes sporočil podpredsednik vlade v Bratislavi Robert Kalinak. Pojasnil je, da kljub temu prevoz Fica v Bratislavo v tem trenutku ne pride v poštev.

»Njegovo stanje je bilo zjutraj stabilno,« je po izredni seji sveta za nacionalno varnost dejal Kalinak, a poudaril, da stanje premiera ostaja resno. »Prevoz v tem trenutku zagotovo ne pride v poštev,« je pojasnil in dodal, da bo bolnišnica v Banski Bystrici, kjer se Fico zdravi, najnovejše podatke o njegovem stanju podala pozneje.

Fico je bil pred tednom dni žrtev poskusa atentata. Moški ga je v kraju Handlova večkrat ustrelil, medtem ko se je po srečanju vlade rokoval s privrženci. Hudo ranjenega so nemudoma odpeljali v bolnišnico, kjer so se nekaj časa borili za njegovo življenje.

Po poročanju slovaških medijev je napadalec 71-letni pisatelj in nekdanji varnostnik Juraj Cintula, ki je obtožen naklepnega poskusa umora.

Slovaški notranji minister Matuš Šutaj Eštok je v ponedeljek opozoril, da organi pregona ne izključujejo možnosti, da napadalec ni deloval sam. Po njegovih besedah sum podpira več indicev, med drugim dejstvo, da je bila vsebina na storilčevem profilu na facebooku izbrisana, ko je bil ta že v pridržanju.

Slovaški svet za medijske storitve je v torek sporočil, da jih je podjetje Meta, ki ima v lasti facebook, obvestilo, da so osumljenčev račun izbrisali, domnevno že na dan napada. Vendar pa je Kalinak izpostavil, da je do manipulacije računa storilca prišlo kmalu po aretaciji oziroma še preden je Meta posredovala.

Minuli teden je okrožno tožilstvo v Banski Bystrici začelo tudi kazensko preiskavo zaradi uhajanja in objave podatkov iz Fičeve zdravstvene dokumentacije.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine