Številne države prizemljile vse boeinge 737 MAX 8, našli obe črni skrinjici

Isti model letala je strmoglavil že oktobra lani. V obeh primerih je šlo za novi letali, ki sta padli kmalu po vzletu.
Fotografija: Boeingi 737 MAX 8 so na Kitajskem obstali na tleh. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Boeingi 737 MAX 8 so na Kitajskem obstali na tleh. FOTO: Reuters

Zgolj šest minut je bilo etiopsko letalo v zraku, preden je strmoglavilo. Umrlo je vseh 157 ljudi na krovu, večina se jih je iz Etiopije odpravila v Kenijo na zasedanje Združenih narodov. Šlo je za predstavnike Svetovnega programa za hrano, Urada visokega komisarja za begunce in Organizacije za prehrano in kmetijstvo.



Svetovna javnost se sprašuje, kako je možno, da strmoglavi tako novo letalo. In to ne prvič. Boeing 737 MAX 8 je namreč strmoglavil že oktobra lani v Indoneziji, umrlo je 189 ljudi. Prav zato ni čudno, da so na Kitajskem zadržali na tleh vsa tovrstna letala.

Nesrečni model je v komercialni rabi od leta 2017. Zaradi nesreče so pretreseni tudi pri Boeingu in so zagotovili, da bodo natančno preučili, kaj je šlo (znova) narobe. Za zdaj ni nobenih dokazov, da bi šlo za iste težave. Ethiopian Airlines so sicer največja afriška letalska družba po številu potnikov.



Posledice nesreče so hude. FOTO: Reuters
Posledice nesreče so hude. FOTO: Reuters

 

Pilot je bil izkušen


Pilot je takoj zaznal težave in prosil za vrnitev, nato je letalo izginilo z radarja. Ko so reševalci prišli na kraj nesreče, so našli zgolj kraterje v zemlji in razbitine letala. Priče pravijo, da česa hujšega v življenju še niso videle. Preiskovalci že preučujejo vzroke nesreče, vendar trdijo, da je za natančne ocene še prezgodaj. Več bo znano, ko bodo preučili podatke iz črnih skrinjic, obe so našli danes.

Direktor etiopske letalske družbe Tewolde GebreMariam je zatrdil, da so pred vzletom opravili običajen varnostni in tehnični pregled letala, a niso zaznali nobenih težav. Tudi pilot je bil izkušen, z več kot 8000 letalskimi urami. »Za zdaj še ne poznamo vzrokov. Letalo je bilo novo, pilot pa izkušen,« je rekel GebreMariam.



FOTO: Reuters
FOTO: Reuters


Pri obeh nesrečah veliko podobnosti


Nenavadno je, da je v obeh primerih letalo strmoglavilo kmalu po vzletu, zato je nastal resen varnostni problem. »Pri obeh nesrečah imamo veliko podobnosti. Šlo je za novi letali in obe sta strmoglavili kmalu po vzletu,« so sporočili kitajski nadzorniki.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters


Da so Kitajci tako prestrašeni, ni noben slučaj, saj imajo kitajske letalske družbe kar 97 letal boeinga 737 MAX 8.  »Zares je nenavadno, da dve povsem novi letali strmoglavita na enak način v razmiku petih mesecev,« je za CNN zaskrbljeno povedala letalska strokovnjakinja Mary Schiavo.

Posledice bo čutilo več kitajskih prevoznikov, najbolj Air China, China Eastern Airlines in China Southern Airlines. Enako je ravnalo še veliko letalskih prevoznikov po svetu (ameriški, etiopski, indonezijski ...), saj boeinga 737 MAX 8 ne bodo poslali v zrak, dokler ne bodo imeli vseh varnostnih zagotovil.

Po svetu sicer leti okoli 350 tovrstnih letal, še okoli 5000 pa so jih naročili. Če se bo izkazalo, da je za nedeljsko nesrečo kriva tehnična okvara, bi to lahko resno ogrozilo prihodnost ameriškega proizvajalca letal, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters


FOTO: Reuters
FOTO: Reuters


FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Komentarji: