Stopnjevanje napetosti med Izraelom in Gazo, Netanjahu pozval o okrepitvi sil v Gazi

Po navedbah palestinskih oblasti je bilo v izraelskih napadih od sobote doslej ubitih najmanj devet Palestincev, med njimi tudi nosečnica in 14-mesečni otrok.
Fotografija: Z območja Gaze je bilo v soboto na Izrael izstreljenih več kot 250 raket. FOTO: Amir Cohen/Reuters
Odpri galerijo
Z območja Gaze je bilo v soboto na Izrael izstreljenih več kot 250 raket. FOTO: Amir Cohen/Reuters

Z območja Gaze je bilo v soboto na Izrael izstreljenih več kot 250 raket, izraelska vojska pa je odgovorila z letalskim napadi in tankovskim obstreljevanjem položajev skrajne palestinske skupine Hamas na območju Gaze. Od tam so danes zjutraj proti Izraelu poletele nove rakete.

Po navedbah Izraela je iz Gaze od sobote poletelo več kot 450 raket, izraelski protiraketni sistem pa je prestregel več kot 150 raket, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izraelska vojska je odgovorila z letalskim napadi in tankovskim obstreljevanjem položajev skrajne palestinske skupine Hamas na območju Gaze. Kot je sporočila, so zadeli okoli 260 položajev, med drugim pa so poškodovali tudi stavbo turške tiskovne agencije Anadolu.

Po navedbah palestinskih oblasti je bilo v izraelskih napadih od sobote doslej ubitih najmanj devet Palestincev, več kot 90 pa ranjenih. Med ubitimi sta tudi nosečnica in njen 14-mesečni otrok. Izrael sicer zanika, da so v napadih ubili nosečnico in njenega otroka ter za njuno smrt krivi izstrelek Hamasa, ki naj bi zašel iz načrtovane poti.

Med Palestinci, ki so bili ubiti danes, je tudi eden od poveljnikov Hamasa, ki je bil po navedbah izraelskih oblasti odgovoren za organizacijo finančnih transferjev iz Irana Hamasu.

Smrtne žrtve so zabeležili tudi v Izraelu. Prvič po letu 2014 je bil namreč v raketnem napadu ponoči v mestu Aškelon ubit 58-letni Izraelec. Še dva izraelska civilista pa sta bila ubita v današnjih raketnih napadih, najmanj ena oseba je v kritičnem stanju. V izraelske bolnišnice so sicer sprejeli več kot 80 ljudi, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Smrtne žrtve so zabeležili tudi v Izraelu. Prvič po letu 2014 je bil namreč v raketnem napadu ponoči v mestu Aškelon ubit 58-letni Izraelec. Še dva izraelska civilista pa sta bila ubita v današnjih raketnih napadih, najmanj ena oseba je v kritičnem stanju
Smrtne žrtve so zabeležili tudi v Izraelu. Prvič po letu 2014 je bil namreč v raketnem napadu ponoči v mestu Aškelon ubit 58-letni Izraelec. Še dva izraelska civilista pa sta bila ubita v današnjih raketnih napadih, najmanj ena oseba je v kritičnem stanju


Turčija je mednarodno skupnost zaradi »nesorazmerne akcije« pozvala k ukrepanju, je po poročanju tujih tiskovnih agencij danes sporočilo turško zunanje ministrstvo, potem ko je bila v izraelskih letalskih napadih na območje Gaze poškodovana stavba turške tiskovne agencije Anadolu.

»Ostro obsojamo neselektivne napade Izraela v Gazi, zaradi katerih so mnogi nedolžni ljudje izgubili življenja ali pa so ranjeni, napadi pa so bili usmerjeni tudi na stavbo agencije Anadolu,« so sporočili s turškega zunanjega ministrstva in pozvali mednarodno skupnost k ukrepanju.

Do tega najhujšega stopnjevanja napetosti na območju v več tednih je prišlo po petkovem nasilju na protestih Palestincev ob meji med območjem Gaze in Izraela. FOTO: Mohamad Torokman/ Reuters
Do tega najhujšega stopnjevanja napetosti na območju v več tednih je prišlo po petkovem nasilju na protestih Palestincev ob meji med območjem Gaze in Izraela. FOTO: Mohamad Torokman/ Reuters

 

 

Netanjahu pozval k okrepitvi sil


Zaradi razmer se je izraelski premier Benjamin Netanjahu sestal s poveljniki varnostnih sil.  Ob začetku zasedanja vlade je Netanjahu danes dejal, da je vojski zjutraj naročil »nadaljevanje obsežnih napadov na teroristične elemente v Gazi in ukazal, naj okrepijo svoje sile okoli Gaze s tanki, artilerijo in kopenskimi silami«.

Washington je soboto v odzivu zagotovil, da stoji na strani Izraela in podpira pravico do samoobrambe pred napadi iz Gaze. Evropska unija pa je danes v odzivu pozvala h končanju raketnih napadov iz Gaze na Izrael ter izpostavila pomen politične rešitve. »Tako Izraelci kot Palestinci imajo pravico, da živijo v miru, varnosti in dostojanstvu,« so dodali.

Strani sta se spopadli po izbruhu nasilja na tedenskih protestih v Gazi na meji z Izraelom, ko so bili ubiti štirje Palestinci, med njimi dva pripadnika Hamasa. Izraelska vojska je namreč po navedbah zdravstvenega ministrstva v Gazi streljala na protestnike, potem ko je palestinski ostrostrelec ranil dva izraelska vojaka.

Preberite še:

Komentarji: