Logarjeva pričakuje sproščanje ukrepov za zajezitev širjenja epidemije

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju bolezni covid-19.
Fotografija: Do prvega sproščanja ukrepov bi lahko prišlo v trgovinski dejavnosti, meni Mateja Logar. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Do prvega sproščanja ukrepov bi lahko prišlo v trgovinski dejavnosti, meni Mateja Logar. FOTO: Leon Vidic/Delo

18.50 24ur.com: Ortopedi bodo morali UKC Ljubljana vrniti manj kot tisoč evrov covidnih dodatkov

Deset ortopedov, ki so se na ortopedski kliniki UKC Ljubljana lažno evidentirali, saj so v tem času delali pri drugem izvajalcu, bodo morali svojemu delodajalcu vrniti vsega skupaj 992,61 evra. Najvišji znesek, ki ga bo moral posamezni zdravnik vrniti, znaša 120 evrov, so za 24ur.com pojasnili v UKC Ljubljana.

Večinoma gre za neupravičeno izplačane covidne dodatke, ki so jih prejeli za delo na kliniki, čeprav tam dejansko niso bili prisotni. Po ugotovitvah inšpektorata za javni sektor je bilo takšnih ur, za katere so neupravičeno prejeli dodatek, 86, poroča portal.

Ortopedom so sicer že izročili dogovore o vračilu preveč izplačanih sredstev, na UKC pričakujejo podpise te dni, vračilo denarja pa v naslednjem mesecu. Generalni direktor UKC Jože Golobič mora inšpektoratu do 28. februarja predložiti sklenjene pisne dogovore o vračilu preveč izplačanih plač in dokazilo o izvedenem vračilu, so za portal še pojasnili na inšpektoratu.

16.17 Logarjeva za Radio Slovenija: Po vrhu števila covidnih bolnikov pričakovano sproščanje epidemioloških ukrepov

Potem ko bo število covidnih bolnikov v bolnišnicah doseglo vrh, je v Sloveniji pričakovati sproščanje ukrepov za zajezitev širjenja epidemije covida-19, je za Radio Slovenija napovedala vodja strokovne skupine za covid-19 Mateja Logar. Do prvega sproščanja ukrepov bi lahko prišlo v trgovinski dejavnosti.

Po besedah Logarjeve je v tem trenutku še težko govoriti o tem, kdaj in kako se bodo sproščali posamezni epidemiološki ukrepi in kateri bodo morda še ostali v veljavi. Je pa napovedala, da bo sproščanje ukrepov v bolnišnicah, šolah in socialnih ustanovah potekalo drugače kot v splošni populaciji, saj morajo omenjene ustanove ostati varne.

Kljub temu da prebolela okužba z novim koronavirusom in cepljenje proti covidu-19 nekoliko slabše ščitita pred okužbo s trenutno prevladujočo koronavirusno različico omikron, je pogoj preboleli, cepljeni, testirani (PCT) po njeni oceni še vedno smiseln.

»Pogovarjamo pa se, kje so področja, kjer bi pogoj PCT tudi v Sloveniji varno umaknili iz uporabe,« je še poudarila Logarjeva.

15.40 Na Hrvaškem začeli ločevati mrtve zaradi covida-19 in mrtve s covidom-19

Hrvaško ministrstvo za zdravstvo je portalu Index.hr posredovalo podatke o umrlih zaradi covida-19 in umrlih s covidom-19. Gre za novo metodologijo, po kateri ugotavljajo, kdo od dnevno umrlih bolnikov, ki so bili okuženi z novim kronavirusom, je umrl neposredno zaradi covida-19, kdo pa iz drugih razlogov, čeprav je bil okužen s koronavirusom.

Podatki ministrstva za zdravstvo so pokazali, da je v zadnjem mesecu, in sicer med 10. januarjem in 8. februarjem, zaradi covida-19 umrlo 1081 ljudi, s covidom-19 pa 286. Skupno število umrlih je bilo 1437.

Kot so za Index pojasnili na ministrstvu za zdravstvo, se je s pojavom različice omikron število umrlih zaradi covida povečalo na 25 odstotkov, kar je daleč največ doslej. Delitev umrlih na tiste, ki so umrli zaradi covida, in tiste, ki so umrli s covidom, je zato nujna, so dodali.

15.30 Na zemljevidu ECDC vsa Evropa ostaja temno rdeča

Na danes posodobljenem zemljevidu Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) ostaja vsa Evropa obarvana temno rdeče. To pomeni najslabšo epidemiološko sliko z vidika pandemije covida-19. V primerjavi z zemljevidom, ki ga je EDCD objavil pred tednom dni, se stanje ni spremenilo.

Slovenija je že vse od 23. septembra lani v celoti temno rdeča, kar pomeni najvišjo stopnjo tveganja za okužbo z novim koronavirusom. Prejšnji teden so se sicer spremenila merila, na podlagi katerih pripravljajo epidemiološki zemljevid. Po novem namreč upoštevajo tudi delež cepljenih v posamezni regiji.

Zaradi vključitve deleža cepljenih v izračun so odslej s temno rdečo barvo na zemljevidu ECDC označena območja, kjer 14-dnevna incidenca okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev presega 300 (prej 500). Z rdečo barvo so označena območja, kjer je 14-dnevna incidenca med 100 in 300. Pred tem je morala biti ta med 200 in 500.

14.46 V Španiji od danes brez obveznih mask na prostem

Španci lahko končno spet lažje zadihajo, vsaj na prostem. Zaradi upadanja števila okuženih z novim koronavirusom v državi je z današnjim dnem prenehala obveznost nošenja zaščitnih mask na prostem, uvedena konec lanskega leta zaradi hitrega naraščanja števila okužb. V prihodnjih dneh bodo v Španiji odpravili tudi številne druge omejitve.

13.38  Južna Koreja poenostavlja karantenska pravila

V Južni Koreji so poenostavili karantenska pravila ob okužbi z novim koronavirusom, da bi razbremenili tamkajšnji zdravstveni sistem. Odločitev so sprejeli po tem, ko so v državi v enem dnevu potrdili rekordnih več kot 50.000 novih okužb z novim koronavirusom, poroča nemška tiskovna agencija DPA. V skladu z novimi smernicami bodo morali v Južni Koreji ljudje do 60. leta starosti z blagimi bolezenskimi znaki covida-19 ali brez njih sami spremljati svoje zdravstveno stanje v času samoizolacije na domu. Na zdravnike naj bi se obrnili šele ob poslabšanju bolezni. Pred tem so južnokorejski zdravniki s telefonskimi klici preverili zdravstveno stanje bolnih. Omilili so tudi predpise za tiste, ki so bili v tesnem stiku z okuženimi, saj karantena ni več obvezna za osebe, ki so polno cepljene proti covidu-19. Cilj novih ukrepov je razbremeniti južnokorejsko zdravstvo in mu omogočiti, da se lažje osredotoči na starejše bolnike ali tiste z že obstoječimi boleznimi. V Južni Koreji se je zaradi hitrega širjenja bolj prenosljive različice omikron število okužb v zadnjih dveh tednih skoraj početverilo.

Cilj francoskega konvoja svobode je najprej velik protest v soboto v Parizu, nato pa naj bi morda celo nadaljeval pot proti Bruslju. FOTO: Eric Gaillard/Reuters
Cilj francoskega konvoja svobode je najprej velik protest v soboto v Parizu, nato pa naj bi morda celo nadaljeval pot proti Bruslju. FOTO: Eric Gaillard/Reuters

12.00  Pariz in Bruselj prepovedala protestni konvoj svobode

Policija v francoski prestolnici je prepovedala protest tovornjakarjev in drugih voznikov proti ukrepom, namenjenim zajezitvi pandemije covida-19. Ti so se namreč v sredo iz več francoskih mest že odpravili proti Parizu, kjer ta konec tedna načrtujejo proteste in blokade po zgledu kanadskih kolegov in njihovega t. i. konvoja svobode. Pariška policija je danes sporočila, da tovrstnih demonstracij ne bo dovolila in da bo proti tistim, ki prepovedi ne bodo upoštevali, strogo ukrepala, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Načrtujejo mobilizacijo dodatnih policistov, ki bodo preprečili morebitne blokade cest in morebitne kršitelje kaznovali z visokimi globami, zaplembami njihovih vozil ter jih aretirali.

Kot je še opozorila policija, bi lahko tiste, ki bodo skušali blokirati ceste, doletela celo dvoletna zaporna kazen, globa v višini 4500 evrov in triletna prepoved vožnje. Koliko konvojev je na poti v francosko prestolnico in kako veliki so, oblasti zaenkrat težko ocenijo, še piše AFP. Cilj francoskega konvoja svobode, v katerem so tudi avtomobili, kombiji in motorji, je sicer najprej velik protest v soboto v Parizu, nato pa naj bi morda celo nadaljeval pot proti Bruslju. Župan belgijske prestolnice Philippe Close je danes že sporočil, da bodo belgijske oblasti konvoj svobode, ki naj bi v prestolnico predvidoma prispel prihodnji teden, prepovedale. »Uvajamo ukrepe, da preprečimo blokado regije Bruselj,« je na twitterju objavil Close. Glede na pozive na družbenih omrežij naj bi konvoj vozil v Bruselj prispel v ponedeljek. Protestnike je v Franciji pričakovan že podprla skrajno desna političarka Marine Le Pen in jih primerjala z gibanjem rumeni jopiči. Gre za množične in pogosto nasilne proteste ljudi, ki jih je konec leta 2018 sprožil dvig cen goriva, s časom pa so se prelevili v širše nasprotovanje neoliberalnim politikam in predsedniku Emmanuelu Macronu.

09.50  EU obljubila dodatnih 125 milijonov evrov za cepljenje v Afriki

EU bo namenila dodatnih 125 milijonov evrov za podporo kampanjam cepljenja proti koronavirusu v Afriki, je v sredo med obiskom Pasteurjevega inštituta v senegalski prestolnici Dakar dejala predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen. »Denar bo namenjen za distribucijo cepiva in usposabljanje zdravstvenih ekip. Poleg tega je treba okrepiti zmogljivosti za analizo in sekvenciranje, da bi bili korak pred virusom,« je von der Leynova zapisala na družbenem omrežju twitter.

Po podatkih Afriške unije do začetka februarja ni bilo v celoti cepljenih niti 12 odstotkov prebivalcev Afrike. Tako je ta delež precej manjši kot v drugih delih sveta. Cilj Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je sicer, da bi bilo do sredine leta 2022 cepljenih 70 odstotkov vsega svetovnega prebivalstva. Z dodatnimi 125 milijoni evrov, ki jih je von der Leynova obljubila v sredo, se bo skupni znesek obljubljene evropske podpore kampanjam cepljenja v Afriki povišal na več kot 400 milijonov evrov, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Predsednica evropske komisije je pojasnila, da je bilo doslej za ta namen obljubljenih že skoraj 300 milijonov evrov, kar bo dopolnjeno tudi z donacijami cepiv in dodatno finančno pomočjo za razvoj farmacevtske industrije v Afriki.

09.35  V sredo potrdili 12.137 novih okužb

Ob 3252 PCR-testih in 124.073 hitrih antigenskih testih so včeraj potrdili 12.137 novih okužb, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Trenutno je v državi aktivnih 171.692 okužb. Število aktivnih primerov okužb se je v sredo v primerjavi z dnem prej znižalo za 2000. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 9220, kar je 642 manj kot dan prej, število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev pa znaša 8143, 96 manj kot dan prej.

Na navadnih oddelkih je zaradi covida-19 hospitaliziranih 409 bolnikov, na intenzivnih pa 121. Včeraj je zaradi covida-19 umrlo 19 ljudi.

Po podatkih vlade je z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 1.262.284 ljudi, kar predstavlja 60 odstotkov populacije. Z vsemi odmerki je cepljenih 1.214.408 ljudi, kar je 58 odstotkov prebivalstva. Med starejšimi od 18 let je s prvim odmerkom cepljenih 70 odstotkov prebivalstva, z vsemi odmerki pa 68 odstotkov. S prvim odmerkom je cepljenih 80 odstotkov starejših od 50 let, z vsemi pa 78 odstotkov. Poživitveni odmerek je po aktualnih podatkih prejelo 609.147 ljudi.

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo

07.30  Novozelandska policija se je spopadla s protestniki, aretirali več kot 120 ljudi

Policija pravi, da bi lahko trajalo nekaj dni, da se prekine protest na območju parlamenta v Wellingtonu, povezan z ukrepi zaradi covida-19, ki ga je navdihnilo »obleganje Ottowe«, piše Guardian. Novozelandska policija je tretji dan demonstracij začela evakuirati protestnike proti cepivu iz parlamenta, po spopadih pa jih je aretirala več kot 120. Prav tako je v četrtek pripeljala okoli 150 dodatnih policistov iz vse države, da bi protestnike poskušali umakniti izpred parlamenta, kjer so postavili šotore in parkirali avtomobile, s čimer so blokirali promet. Na stotine ljudi je namreč protestiralo zaradi skrbi, povezanih s covidom, pred novozelandskim parlamentom v Wellingtonu.

Protestniki, ki jih je navdihnilo »obleganje Ottawe«, kjer so tovornjakarji ohromili mesto in uvedli izredne razmere, so v torek vodili konvoj več sto vozil proti parlamentu. Mnogi so ostali čez noč in si postavili šotore na trate. Napetosti so zavrele, saj je »zid« več kot stotih policistov vsake pol ure napredoval na svojo linijo za nekaj metrov in med potjo trgal šotore.

06.40  Trudeau obsodil proteste, policija zagrozila z aretacijami

Kanadska policija je v sredo udeležencem protesta proti ukrepom za zajezitev pandemije covida-19, ki ga vodijo tovornjakarji, zagrozila z aretacijami. Premier Justin Trudeau pa je proteste označil za nesprejemljivo početje, ki ogroža gospodarsko okrevanje države po pandemiji.  Blokadi mostu Ambassador, čez katerega med Detroitom in Windsorjem poteka večina tovornega prometa med ZDA in Kanado, se je v sredo pridružilo še več protestnikov, kanadska prestolnica Ottawa pa je oblegana že dva tedna. »Blokade in nezakoniti protesti so nesprejemljivi in negativno vplivajo na posle in proizvodnjo. Storiti moramo vse, da jih končamo,« je v spodnjem domu parlamenta v sredo dejal Trudeau.

Kanadski protestniki. FOTO: Carlos Osorio/Reuters
Kanadski protestniki. FOTO: Carlos Osorio/Reuters

Tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki pa je v Washingtonu dejala, da so ameriški uradniki v tesnem stiku s kanadskimi glede blokade mostu. Tudi ona je poudarila, da blokada po nepotrebnem ogroža ameriško gospodarstvo. Zaskrbljenost so izrazila tudi številna poslovna združenja na ameriški in kanadski strani meje, ki so zahtevala konec blokade. Za ameriške republikance, kot je senator Ted Cruz iz Teksasa, pa je protest politično darilo, ki ga izkoriščajo ne glede na posledice. Cruz skupaj z bivšim predsednikom Donaldom Trumpom izraža podporo protestu, poziva k podobnemu protestu na ameriški strani meje in napada Trudeauja. Protestniki za zdaj ne nameravajo oditi nikamor in napovedujejo, da bodo vztrajali. To bi pomenilo policijsko posredovanje in množične aretacije. Več kot 90 odstotkov kanadskih poklicnih voznikov se je cepilo proti covidu-19, težave dela manjšina, ki zavrača cepljenje.

06.00  Boris Johnson namerava mesec dni prej ukiniti ukrepe zaradi covida-19

Vse predpise o covidu-19, vključno z zahtevo po izolaciji po pozitivnih testih, naj bi v Angliji ukinili v dveh tednih, je napovedal Boris Johnson, poroča Guardian. Premier je načrt premaknil za en mesec in dejal, da sprememba »kaže, da se je trdo delo Britancev poplačalo«. Anglija postavlja drugačne ukrepe od številnih držav, ki še naprej uveljavljajo karanteno s kaznimi in globami, čeprav rahljajo druga pravila.

Boris Johnson FOTO: Tom Nicholson/Reuters
Boris Johnson FOTO: Tom Nicholson/Reuters

Nekateri znanstveniki so opozorili, da je Johnson tvegal in da s tem pošilja signale, da je pandemije »popolnoma konec«, medtem ko so sindikati dejali, da je še mnogo prezgodaj, ko ukinja vse domače ukrepe s četrtkom, 24. februarja. V skladu s trenutno veljavnimi pravili se mora v Angliji vsakdo, ki je okužen z novim koronavirusom, samoizolirati za vsaj pet dni. Trenutna ureditev se izteče 24. marca, a kot je včeraj  poslancem dejal Johnson, pričakuje, da se bo to ob nadaljevanju pozitivnih trendov zgodilo že prej.

Preberite še: