Trump danes stresel nov odmerek jeze na Muellerja

Ameriški predsednik se je posebnega preiskovalca ruskega vpletanja v ameriške predsedniške volitve leta 2016 lotil z ofenzivo tvitov.
Fotografija: Donald Trump je v enem izmed današnjih tvitov posredno celo namignil, da mu je Rusija leta 2016 pomagala k zmagi. FOTO: Carlos Barria/Reuters
Odpri galerijo
Donald Trump je v enem izmed današnjih tvitov posredno celo namignil, da mu je Rusija leta 2016 pomagala k zmagi. FOTO: Carlos Barria/Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je na včerajšnji javni nastop posebnega preiskovalca ruskega vpletanja v ameriške predsedniške volitve leta 2016 Roberta Muellerja in njegovo izjavo, da ga ne more obtožiti oviranja pravosodja, saj da za to ni imel pravnih možnosti, reagiral zmerno. A je današnji dan prinesel ostrejše besede.

Mueller je včeraj predstavil t. i. rusko preiskavo, v okviru katere so poglobljeno prečesali potek predsedniške kampanje Donalda Trumpa ter morebitno rusko vpletanje v ameriške volitve leta 2016 in njihovo pomoč Trumpu. Zatrdil je, da so se Rusi vpletali v volitve z namenom škodovati demokratki Hillary Clinton, predsednika Trumpa pa ni obtožil.



»Če bi z gotovostjo lahko trdili, da predsednik ni storil zločina, bi to dali jasno vedeti. Nismo uspeli ugotoviti, ali je predsednik storil kaznivo dejanje,«​ je včeraj izjavil Mueller in dodal, da možnost obsodbe predsednika ni bila izvedljiva. Aktualni predsednik namreč ne more biti obtožen zveznega zločina, dokler opravlja svoje predsedniške dolžnosti. To je protiustavno.
 

Za Trumpa primer zaključen


Trump je po predstavitvi tvitvil, da ta ni prinesla nobenih sprememb, in še: »Primer zaključen, hvala!« Tak tvit je objavil tudi danes. A danes ameriški tisk poroča tudi o ostrejšem odzivu. Ko ga je sedma sila pobarala, ali v zvezi z rusko preiskavo pričakuje postopek ustavne obtožbe – Nancy Pelosi je po Muellerjevi predstavitvi zatrdila, da ostajajo obtožbe aktualne –, je odvrnil: »Ne vem, kako bi se lahko to zgodilo.« Besedo impeachment, ustavno obtožbo, je, kot piše CNN, označil za umazan, ogaben izraz.



»Ne, Rusija mi ni pomagala k izvolitvi, če je že komu pomagala, je pomagala nasprotni strani« je ponovil in dodal, da pri zmagi ni potreboval nikogaršnje pomoči, glede Muellerja dodal, da je ta tesen prijatelj nekdanjega direktorja FBI Jamesa Comeyja, ki ga je Trump odpustil kmalu po prevzemu oblasti. Glede Muellerja je med današnjim tvitanjem izpostavil, da je v konfliktu interesov.

»Robert Mueller je prišel v Ovalno dvorano (z drugimi potencialnimi kandidati), želel je biti imenovan za novega direktorja FBI. To pozicijo je zasedal že dvanajst let, rekel sem mu ne. Naslednji dan so ga imenovali za posebnega preiskovalca – gre za popoln konflikt interesov. Lepo!«



V enem izmed današnjih tvitov pa je vendarle namignil, da mu je Rusija leta 2016 pomagala k zmagi: »Rusija, Rusija, Rusija. To je vse, kar ste slišali na začetku tega lova na čarovnice. In Rusija je sedaj izginila, ker nisem imel nič s tem, da mi je Rusija pomagala do izvolitve. Bil je zločin, ki ni obstajal,« je med drugim zapisal v njem.

Komentarji: