Trump kljub spodletelemu dogovoru verjame Kimu, da bo držal besedo

Srečanje med voditeljema se je zaključilo brez dogovora, zato Donald Trump iz Hanoja odhaja prej, kot je bilo sprva predvideno. 
Fotografija: Donald Trump je po srečanju povedal, da se kljub severnokorejskim obljubam o denuklearizaciji ne morejo odpovedati vsem sankcijam. FOTO: Saul Loeb/AFP
Odpri galerijo
Donald Trump je po srečanju povedal, da se kljub severnokorejskim obljubam o denuklearizaciji ne morejo odpovedati vsem sankcijam. FOTO: Saul Loeb/AFP

Ameriški predsednik Donald Trump in severnokorejski voditelj Kim Džong Un sta se po zgodovinskem srečanju v Singapurju, ki se je odvilo lani, ponovno srečala. Osrednja tema njunih pogovorov je bila denuklearizacija Korejskega polotoka. A hitro je postalo jasno, da dogovora kljub precejšnjemu optimizmu pred sestankom ne bo, Donald Trump naj bi zato Hanoj zapustil prej, kot je bilo sprva predvideno. Ameriškemu predsedniku spanec najverjetneje krati dogajanje v domovini, saj ga je njegov nekdanji odvetnik Michael Cohen obtožil, da je goljuf, lažnivec in rasist

Donald Trump je po vrhu dejal, da je zavrnil zahtevo Pjongjanga po umiku sankcij. Na novinarski konferenci je še povedal, da mu je Kim zagotovil, da Severna Koreja ne bo znova izvajala jedrskih poskusov. »Verjamem mu in ga držim za besedo.«



»Bili so pripravljeni na denuklearizacijo (...) a ne moremo se odpovedati vsem sankcijam,« je pojasnil Trump po dvodnevnem vrhu v vietnamskem Hanoju. Povedal je, da se je bil Kim pripravljen odpovedati nekaterim severnokorejskim jedrskim objektom, a ne tistim, za katere so to želele ZDA. Dejal je še, da »je moral oditi s pogajanj« s Kimom. »Včasih je pač treba oditi, in tokrat je bilo tako,« je povedal novinarjem.

Voditelja kljub visokim pričakovanjem v Hanoju nista podpisala skupne izjave. Kot je dejal ameriški predsednik, sta »čutila, da ne bi bilo dobro, če bi karkoli podpisala«. »To bi sicer lahko storila, a se mi ni zdelo primerno,« je dodal.

Trump se bo v svoj hotel vrnil ob 14. uri po krajevnem času, ko bo imel novinarsko konferenco. Pred tem je bilo predvideno, da bosta Trump in Kim ob 14. uri podpisala skupno izjavo. Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders ni želela povedati, ali se bo to še zgodilo. ​Bela hiša je že napovedala, da bosta pogovore nadaljevali »ekipi« ZDA in Severne Koreje.

Delovno kosilo Trumpa in Kima so odpovedali. Je krivo dogajanje v ZDA okoli nekdanjega Trumpovega odvetnika? FOTO: Leah Millis/Reuters
Delovno kosilo Trumpa in Kima so odpovedali. Je krivo dogajanje v ZDA okoli nekdanjega Trumpovega odvetnika? FOTO: Leah Millis/Reuters


Voditelja sta sicer podprla idejo o odprtju stalnih diplomatskih predstavništev svojih držav v Washingtonu in Pjongjangu. Kim je dejal, da bi bilo odprtje urada za zvezo v severnokorejski prestolnici dobrodošlo. Trump pa je dodal, da bi bila vzpostavitev formalnih odnosov med državama »krasna stvar«. 

Nato je kot že omenjeno prišlo do spremembe v dnevnem redu vrha, delovno kosilo Trumpa in Kima so odpovedali. Pred tem se je sicer napovedovalo konstruktivno srečanje, omenjali so tudi možnost, da bi voditelja uradno razglasila konec vojne na Korejskem polotoku. 


Včeraj odlična večerja in sestanek, med premorom pozitivna ocena pogovorov


»Ne glede na to, kaj se bo zgodilo, bomo na koncu imeli dogovor, ki bo res dober za voditelja Kima in njegovo državo. (...) Tja vse to vodi,« je Trump izjavil za novinarje še med premorom sredi pogovorov s Kimom v hotelu Sofitel Legend Metropole. »Imeli smo zelo zelo produktivne pogovore. Odnos je dober, kot je bil vedno - mislim, da boljši,« je še dejal Trump.

Predsednik Trump je včeraj na svojem priljubljenem kanalu za osveščanje javnosti twitterju optimistično zapisal, da je imel v Hanoju sijajen sestanek in večerjo. »Pogovor je bil dober, veselim se nadaljevanja,« je še zapisal po koncu prvega dne pogovorov s Kim Džong Unom.

Možnost, da bi Trump in Kim v Hanoju uradno razglasila konec korejske vojne, je tako hitro splavala po vodi. Po mnenju ameriškega predsednika bi Severna Koreja v primeru uspešnih pogajanj o denuklearizaciji lahko postala velika gospodarska sila. Pri tem je izpostavil uspešno preoblikovanje vietnamskega gospodarstva kot zgled za Severno Korejo.

Komentarji: