Trump ni hotel predstavljati ovire

Ameriški predsednik je naletel na ostre kritike, ker se zaradi dežja ni udeležil spominske slovesnosti za padle ameriške vojake.
Fotografija: V nedeljo se je nato udeležil spominske slovesnosti na nekem drugem pokopališču v predmestju Pariza. FOTO: Saul Loeb/AFP
Odpri galerijo
V nedeljo se je nato udeležil spominske slovesnosti na nekem drugem pokopališču v predmestju Pariza. FOTO: Saul Loeb/AFP

Bela hiša je znova zagovarjala predsednika Donalda Trumpa, ki se je znašel pod plazom kritik, ker se v soboto ni udeležil spominske slovesnosti za padle ameriške vojake ob stoti obletnici konca prve svetovne vojne.

Trump je bil v Franciji, da bi skupaj z drugimi svetovnimi voditelji počastil konec velike morije, v soboto pa zaradi izjemno močnega dežja ni obiskal ameriškega pokopališča nekoliko zunaj francoske prestolnice. 

Slabo vreme in »skoraj nična vidljivost« je prizemljila predsedniški helikopter. Z avtomobili pa ni hotel potovati, da ne bi dodatno oteževal pregovorno kaotičnega prometa v Parizu. 

»Predsednik Trump ni želel povzročiti takšne nanapovedane ovire za mesto in prebivalce,« je poudarila tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders. Trump bi se moral odpeljati okoli sto kilometrov severovzhodno od Pariza, pot bi trajala dve uri in pol v eno smer. Zaradi konvoja varovane osebe bi morali zapirati ceste.

Soboto je tako Trump bolj ali manj preživel v ameriški rezidenci, v nedeljo pa je obiskal neko drugo pokopališče, kjer so v predmestju Pariza pokopani ameriški vojaki. 

Odločitev, da prizemljijo helikopter, so sicer sprejeli v vojaškem uradu Bele hiše. 

Kritiki so poudarjali, da je kanadski premier Justin Trudeau v dežju brez težav iz Pariza prepotoval 190 kilometrov, da se je udeležil slovesnosti na pokopališču v kraju Vimy. Ostro je nastopil tudi britanski obrambni minister Tobias Ellwook, ki je na twitterju zapisal, da »dež ni preprečil dela herojev«. 

Komentarji: