Trump ni več zadovoljen z razlago smrti savdskega novinarja

A Trump meni, da bi bile ob prekinitvi vezi bolj prizadete ZDA kot Savdska Arabija. 
Fotografija: Džamal Hašodži FOTO: Mohamed Al-Šaikh/AFP
Odpri galerijo
Džamal Hašodži FOTO: Mohamed Al-Šaikh/AFP

Ameriški predsednik Donald Trump je »nezadovoljen« z razlago savdskih oblasti glede smrti novinarja Džamala Hašodžija, ki so zatrdile, da je velik kritik oblasti umrl v pretepu na veleposlaništvu v Istanbulu. Dokazov za svoje trditve niso podali. 

Razlaga, potem ko so dobra dva tedna trdili, da ne vedo nič, je vse prej kot verodostojna. Truške oblasti trdijo, da so novinarja mučili, umorili in truplo vrgli neznano kam. 

»Ne bom zadovoljen, dokler ne dobimo odgovorov,« je poudaril Trump in dodal, da so možne tudi sankcije, a bi ustavitev orožarskega posla bolj udarila po ZDA kot po Savdski Arabiji. Trump še meni, da kronski princ Mohamed bin Salman o smrti ne ve ničesar. V prvem odzivu je Trump sicer razlago smrti novinarja označil za verodostojno in pomemben prvi korak Rijada. 

Turška policija je preiskala veleposlaništvo in bližnji gozd, kamor naj bi odvrgli truplo. Savdske oblasti so aretirale 18 Savdijcev. Neimenovani uradnik je za Reuters in New York Times povedal, da ne vedo, kje je truplo, saj so ga predali »lokalnemu sodelavcu«, da se ga znebi. 

Na Savdsko Arabijo se je usul plaz kritik. Negodovale so tudi njihove zavezniške države. 

Tako Nemčija kot Francija menita, da je pojasnilo nepopolno. Velika Britanija, da gre za »grozljivo dejanje« in da morajo najti odgovorne. Evropska unija in Združeni narodi so pozvali k temeljiti preiskavi. 

Preberite še:

Komentarji: