Trump o morebitni odpovedi vrha s Severno Korejo ne ve ničesar

Donald Trump in John Bolton govorita o aplikaciji libijskega modela za Severno Korejo.
Fotografija: Donald Trump se je včeraj v Beli hiši sestal z generalnim sekretarjem zveze Nato Jensem Stoltenbergom. FOTO: Nicholas Kamm/AFP
Odpri galerijo
Donald Trump se je včeraj v Beli hiši sestal z generalnim sekretarjem zveze Nato Jensem Stoltenbergom. FOTO: Nicholas Kamm/AFP

Washington – Libijski model se utegne ponoviti v Severni Koreji, sta – v različnih kontekstih – napovedala ameriški svetovalec za državno varnost John Bolton in ameriški predsednik Donald Trump. Izjavi Boltona in Trumpa prihajata v kontekstu srečanja Donalda Trumpa in Kim Džong Una, ki je napovedano za 12. junij. Ameriški in severnokorejski voditelj se bosta predvidoma sestala v Singapurju.

Čeprav so v Pjongjangu ta teden namignili, da utegnejo srečanje odpovedati zaradi skupnih vojaških vaj ZDA in Južne Koreje ter enostranske zahteve ZDA po denuklearizaciji Severne Koreje, je Donald Trump včeraj izjavil, da o morebitni odpovedi vrha ne ve ničesar.
 

Libijski model za Severno Korejo


V tujih medijih odzvanja včerajšnja izjava ameriškega svetovalca za državno varnost Johna Boltona, ki meni, da bi lahko za Severno Korejo uporabili libijski model – leta 2003 je libijski voditelj Moamer Gadafi zaustavil jedrski program v zameno za odpravo sankcij.



Morebitno uresničevanje libijskega modela je komentiral tudi ameriški predsednik. A v drugačnem kontekstu kot Bolton. Trump je dejal, da dogovor, ki ga ponujajo severnokorejskemu voditelju, ne sledi libijskemu modelu, pri čemer ameriški predsednik ni omenjal dogovora iz leta 2003, temveč se je skliceval na Gadafijevo usmrtitev leta 2011. Po besedah ameriškega predsednika ZDA Kim Džong Unu ponujajo pomoč in zaščito v zameno za jedrsko razorožitev. Severnokorejski voditelj bi ostal na čelu države, Severna Koreja pa bi po zgledu svoje južne sosede postala bogata država, je še povedal Trump.

Komentarji: