Trump obnavlja sankcije proti Iranu

Gre za sankcije proti iranskemu avtomobilskemu sektorju, trgovini z zlatom in drugimi dragocenimi kovinami.
Fotografija: Ameriški predsednik Donald Trump FOTO: Leah Millis/Reuters
Odpri galerijo
Ameriški predsednik Donald Trump FOTO: Leah Millis/Reuters

Konec današnjega dne bo začel veljati prvi niz ameriških sankcij proti Iranu. Ameriški zunanji minister Mike Pompeo je ob tem dejal, da je ponovna uvedba sankcij proti Teheranu pomemben steber ameriške politike do Irana. Dodal je, da je Trumpova administracija odprta za nadzor nad sankcijami, a da bi to zahtevalo »orjaške spremembe« v Teheranu, je poročal AP.

Prvi niz ameriških sankcij, ki jih je nekdanji ameriški predsednik Barack Obama odpravil s podpisom iranskega jedrskega sporazuma leta 2015, bodo ponovno začele veljati danes. Gre za sankcije proti iranskemu avtomobilskemu sektorju, trgovini z zlatom in drugimi dragocenimi kovinami. ZDA pa uvajajo tudi sankcije proti večjim transakcijam v iranskih rialih. 

Sankcije Washington uvaja po tem, ko se je ameriški predsednik Donald Trump odločil izstopiti od mednarodnega sporazuma, s katerim se je Iran odpovedal razvoju jedrskega orožja v zameno za odpravo sankcij.

Drugi niz sankcij proti Iranu bodo ZDA uvedle v začetku novembra. Po poročanju tujih medijev bodo te ostrejše kot prve in bodo usmerjene proti iranski trgovini z nafto, logistiki in finančni industriji. Novembra pa naj bi začela veljati tudi prepoved sodelovanja ameriških podjetji s tujimi, ki poslujejo z Iranom. 

Zunanji ministri držav članic EU, skupaj s Slovenijo, so sredi julija potrdili ukrep za zaščito evropskih podjetij, ki poslujejo z Iranom, pred posledicami ameriških sankcij, je poročala STA.
 

Preberite še:

Komentarji: