Italija se je ustavila, Češka zapira meje za Nemce in Avstrijce

V državah članicah EU se nadaljuje zaostrovanje ukrepov v boju proti širjenju novega koronavirusa.
Fotografija: V Italiji, najbolj prizadeti evropski državi, od danes veljajo še strožji ukrepi karantene. Foto: Tiziana Fabi/Afp
Odpri galerijo
V Italiji, najbolj prizadeti evropski državi, od danes veljajo še strožji ukrepi karantene. Foto: Tiziana Fabi/Afp

Evropska politika še ni povsem ovrednotila napovedi ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da v odzivu na širjenje koronavirusa za mesec dni ukine ves letalski potniški promet iz celinske Evrope v Združene države Amerike. Odločitev Bele hiše, ki ni bila koordinirana z evropskimi državami, je večino vlad na tej strani Atlantika ujela nepripravljenih in krizi, s katero se soočajo, dodala novo dimenzijo.

Predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik evropskega sveta Charles Michel sta v skupni izjavi poudarila, da koronavirus predstavlja »globalno krizo, ki ni omejena na samo eno celino« in da je pravilen odziv nanjo samo sodelovanje med državami.

Potniki, namenjeni v ZDA, med čakanjem na madridskem letališču Barajas. FOTO: Sergio Perez/Reuters
Potniki, namenjeni v ZDA, med čakanjem na madridskem letališču Barajas. FOTO: Sergio Perez/Reuters


»Evropska unija nasprotuje dejstvu, da je bila odločitev o prepovedi potovanj sprejeta enostransko in brez posvetovanja,« sta v izjavi zapisala voditelja in dodala, da EU s strogimi ukrepi poskuša omejiti širjenje virusa. Več evropskih politikov se je sicer obregnilo ob Trumpovo odločitev, da iz blokade izvzame Združeno kraljestvo in Irsko.
 

Države zaostrujejo ukrepe


V državah članicah EU se nadaljuje zaostrovanje ukrepov v boju proti širjenju novega koronavirusa. Češka je danes razglasila izredne razmere in postala zadnja v nizu držav, ki se je odločila začasno odpraviti prosti pretok ljudi in zaprla svoje meje za potnike iz Nemčije in Avstrije. Hkrati je prepovedala vstop tujcem, ki prihajajo iz drugih rizičnih držav, poroča Reuters.

V Italiji, najbolj prizadeti evropski državi, od danes veljajo še strožji ukrepi karantene, ki bodo veljali najmanj do 25. marca. Do takrat bodo restavracije, lokali in večina trgovin, z izjemo živilskih, zaprti. Odprte bodo ostale tudi lekarne in pošte.

Rimski trg Piazza Navona sameva v času karantene. FOTO: Alberto Lingria/Reuters
Rimski trg Piazza Navona sameva v času karantene. FOTO: Alberto Lingria/Reuters


Italija je v sklopu ukrepov za preprečitev širjenja virusa že pred dnevi zaprla vse izobraževalne ustanove. Za enak ukrep so se v tem tednu odločili tudi na Češkem, v Severni Makedoniji, Romuniji, na Poljskem, Grčiji, v Avstriji, na Danskem in Irskem. Po podatkih Unesca so do četrtka vse vrtce, šole in izobraževalne ustanove zaprli v več kot 20 državah.

Izziv v danih okoliščinah predstavlja tudi vzdrževanje reda in miru. Italijanski minister za pravosodje Alfonso Bonafedo je med nastopom v rimskem senatu potrdil, da je bilo v izgredih, ki so v zadnjih dneh zaradi ukrepov, povezanih z epidemijo, izbruhnili v zaporih po državi, udeleženih več kot 6000 zapornikov, od katerih jih je kar 12 umrlo. Po prvotnih ugotovitvah preiskovalcev je bil v večini primerov vzrok smrti predoziranje z zalogami zdravil, ki jih hranijo v zaporih.




 

Iran zaprosil za pomoč IMF


Iranski zunanji minister Mohamad Džavad Zarif je potrdil, da je oblast v Teheranu zaradi izbruha koronavirusa v državi  Mednarodni denarni sklad (IMF) danes zaprosila za pet milijard ameriških dolarjev nujne finančne pomoči.

Iran je na vrhu seznama držav, ki jih je izbruh virusa najbolj prizadel. V islamski republiki je bilo do sedaj zabeleženih več kot 10.000 primerov okužb in več kot 400 smrti, analitiki in strokovnjaki pa se bojijo, da uradna statistika ne odraža realnih razmer in da so številke okuženih ter preminulih bistveno višje.

Iran je za Kitajsko in Italijo tretja najhuje prizadeta država v epidemiji koronavirusa. Foto: Atta Kenare/Afp
Iran je za Kitajsko in Italijo tretja najhuje prizadeta država v epidemiji koronavirusa. Foto: Atta Kenare/Afp

Preberite še:

Komentarji: