Umirjenost proti energičnosti v bitki za špicenkandidata

Kandidata EPP za Junckerjevega naslednika sta liberalni Alexander Stubb in predstavnik vodilnih struktur Manfred Weber.
Fotografija: Nekdanji finski premier Alexander Stubb. FOTO: REUTERS/Vincent Kessler
Odpri galerijo
Nekdanji finski premier Alexander Stubb. FOTO: REUTERS/Vincent Kessler

Umirjeni Bavarec Manfred Weber proti energičnemu Fincu Alexandru Stubbu. To bo bitka za špicenkandidata na evropskih volitvah v največji politični skupini, Evropski ljudski stranki (EPP). Zmagovalec bo resen kandidat za predsednika evropske komisije.

Stubb je predstavil svoj program v priljubljenem bruseljskem baru Grand Central v evropski četrti. V sproščenem slogu je odgovarjal na vprašanja in se predstavljal kot bojevnik »na barikadah« evropskih vrednot, ki da so napadene od zunaj (Donald Trump, Kitajska, Rusija) in od znotraj (protiliberalna gibanja v Italiji, na Madžarskem in Poljskem). Znotraj EPP je kočljivo vprašanje madžarskega premiera Viktorja Orbána. Bolj liberalno usmerjeni nekdanji finski premier se glede tega še ni hotel izreči, a ne izključuje možnosti zamrznitve članstva Fidesza v EPP.



Spoštovanje evropskih vrednot je zanj ključen kriterij. »Če jih ne spoštuješ, moraš ven,« je povedal. V svojem programu je poudaril, da je »neliberalna demokracija protislovje in v nasprotju s tem, kar zastopa EPP«. Drugi ključni izzivi za EU so v njegovih očeh digitalna revolucija, gospodarske koristi za vse, podnebne spremembe, migracije in varna Evropa. V času starajočega se prebivalstva in pomanjkanja usposobljene delovne sile »ne bomo mogli preživeti z gradnjo zidov«. Nalogo politikov vidi kot iskanje rešitev in olajšanje tranzicije, »ne pa spodbujanje strahov«.


Odrinjeni kandidat


Kljub izkušnjam s politiko in visokim uradništvom je Stubb v EPP odrinjeni kandidat. Weber ima kot vodja poslanske skupine EPP v evropskem parlamentu močnejšo mrežo privržencev. Stubb se želi na drugi strani izkoristiti svoje prednosti, denimo retorično izpiljenost. Brez težav si predstavlja, da bi nastopil na javni razpravi z Webrom. To Bavarcu ne diši najbolj.

Vodja poslancev EPP v evropskem parlamentu Manfred Weber. FOTO: Reuters/Vincent Kessler
Vodja poslancev EPP v evropskem parlamentu Manfred Weber. FOTO: Reuters/Vincent Kessler


Kdo od dvojice, ki je prijavila kandidaturo do konca roka, bo na koncu izbran za špicenkandidata za naslednika Jean-Clauda Junckerja, bodo v EPP odločili na kongresu v Helsinkih čez dva tedna. V drugi največji skupini, socialistih, sta kandidata Nizozemec Frans Timmermans in Slovak Maroš Šefčovič (oba sta podpredsednika evropske komisije). Uganka so še načrti liberalcev (Alde), ki se s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom intenzivno pogovarjajo o sodelovanju. Za njihovega aduta velja evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager.

Predsednik EPP Joseph Daul je 46-letnega Webra in petdesetletnika Stubba označil za predstavnika »nove politične generacije«.

Preberite še:

Komentarji: