V Avstriji po terorističnem napadu zaprtje radikalnih mošej

Po terorističnem napadu zamenjave na čelu dunajskih obveščevalcev. Sledile naj bi tudi druge kadrovske spremembe.
Fotografija: Teroristični napad na Dunaju e zahteval štiri smrtne žrtve in 20 ranjenih. FOTO: Joe Klamar/Afp
Odpri galerijo
Teroristični napad na Dunaju e zahteval štiri smrtne žrtve in 20 ranjenih. FOTO: Joe Klamar/Afp

Avstrijski notranji minister Karl Nehammer in ministrica za kulturo Susanne Raab sta danes napovedala, da bodo v Avstriji po ponedeljkovem islamističnem terorističnem napadu na Dunaju zaprli radikalne mošeje v državi. Odločitev so sprejeli po sestanku s predsednikom Islamske verske skupnosti v državi (IGGÖ) Ümitom Vuralom, poroča Krone Zeitung. Oba ministra sta kasneje na popoldanski novinarski konferenci pojasnila, da je bil storilec ponedeljkovega napada dejaven v dveh mošejah v avstrijski prestolnici. Ena od njih naj bi bila podrejena IGGÖ in jo bodo zaprli na podlagi zakona o islamu. Drugo, ki je neodvisna od IGGÖ, bodo razpustili na podlagi zakona o društvih. Po poročanju časnika Krone Zeitung je danes avstrijska policija ob podpori specialnih enot izvedla obsežno akcijo v mošeji v dunajski četrti Meidling. Ali so koga aretirali, še ni znano.

Dunaj je v ponedeljek zvečer pretresel teroristični napad, ki ga je izvedel pristaš skrajne skupine Islamska država. Napad je zahteval štiri smrtne žrtve in 20 ranjenih. 20-letni napadalec, ki so ga policisti ustrelili, je bil po navedbah preiskovalcev del skrajne islamske mreže, ki sega izven meja Avstrije. V povezavi z napadom so doslej izvedli številne aretacije v Avstriji, Švici in Nemčiji. Odvetnik Nikolaus Rast, ki je napadalca lani zastopal v sodnem procesu zaradi sodelovanja v teroristični združbi, domneva, da se je napadalec že kot najstnik radikaliziral v eni od dunajskih mošej, ki jo je redno obiskoval.

Ministrica za kulturo Susanne Raab. FOTO: Joe Klamar/Afp
Ministrica za kulturo Susanne Raab. FOTO: Joe Klamar/Afp


Islamska verska skupnost v Avstriji je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA v svojih 350 mošejah in verskih hišah danes pripravila žalno slovesnost v spomin na žrtve terorističnega napada. Ob tem so napovedali, da bodo v enotni pridigi muslimane pozvali, naj se »zavzamejo za pravičnost in človekovo dostojanstvo, pozdravijo raznolikost naše družbe kot božjo voljo in povzdignejo glas, da bi s svojimi besedami in dejanji zgradili zaupanje v skladu z osnovnimi vrednotami islama«.


Že prve zamenjave na čelu dunajskih obveščevalcev


Po ponedeljkovem terorističnem napadu na Dunaju prihaja do prvih zamenjav na čelu dunajskih obveščevalcev. Načelnik dunajske policije Gerhard Pürstl je danes sporočil, da je suspendiran vodja deželnega urada za zaščito ustave in protiterorizem. Sledile naj bi tudi druge kadrovske spremembe, poročajo tuje tiskovne agencije.

Pürstl je na novinarski konferenci pojasnil, da ga je vodja deželnega urada Erich Zwettler zaprosil za suspenz, saj ne želi ovirati ustrezne preiskave in pojasnitve dogodkov, ki so povezani z napadom.

image_alt
Vedno več vprašanj o (politični) odgovornosti za napad na Dunaju


Načelnik dunajske policije je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa tudi priznal, da so bile v preteklosti storjene napake pri izdelavi ocene tveganja za kasnejšega napadalca, ki je bil po predhodni obsodbi, povezani s terorizmom, pogojno na prostosti.
Ob tem je pojasnil, da so avstrijski obveščevalci julija letos opazovali srečanje med nemškimi skrajneži in ponedeljkovim napadalcem na Dunaju. Da naj nadzorujejo srečanje, so avstrijske kolege zaprosile nemške oblasti. Avstrijsko notranje ministrstvo je po ponedeljkovem napadu tudi potrdilo, da so njegovi agenti tedne pred napadom vedeli, da je napadalec julija letos poskušal kupiti strelivo na Slovaškem.

Avstrijski notranji minister Karl Nehammer je v odzivu danes  dejal, da gre za »očitne in nedopustne napake«. Dodal je, da je odredil preverbo vseh ocen tveganja. Na vprašanje o njegovi politični odgovornosti za napake je minister odgovoril, da svojo odgovornost vidi v tem, da ukrepa, ko izve za nepravilnosti.

Preberite še:

Komentarji: