Stopnja ogroženosti za Slovenijo nizka

Avstrijski notranji minister je priznal napake avstrijskih oblasti pred napadom. Med ubitimi in ranjenimi na Dunaju več tujcev.
Fotografija: Pripadnik avstrijske vojaške policije na straži v bližini dunajske sinagoge po terorističnem napadu na Dunaju. FOTO: Joe Klamar/ Afp
Odpri galerijo
Pripadnik avstrijske vojaške policije na straži v bližini dunajske sinagoge po terorističnem napadu na Dunaju. FOTO: Joe Klamar/ Afp

Medresorska delovna skupina za protiterorizem je po terorističnem napadu na Dunaju ocenila, da stopnja ogroženosti za Slovenijo ostaja nizka, so sporočili iz Urada vlade za komuniciranje (Ukom). Kot so pojasnili, je torej verjetnost napada nizka, vendar možnosti napada ni mogoče zavreči.

Indikatorji groženj so po navedbah Ukoma zelo omejeni in »ni verjetno, da bi se grožnje uresničile v kratkoročnem obdobju.«
Kot so še pojasnili, so zadnji napadi v EU povezani z ilegalnimi migracijami. To temo je Svet za nacionalno varnost že obravnaval pred tremi tedni in sprejel sklep, da podpira predlog slovenske policije, da se državnemu zboru predlaga aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi, na podlagi katerega bi Slovenska vojska z dodatnimi pooblastili pomagala policiji pri varovanju južne meje.
 

Policija spremlja razmere


Policija je sicer v torek sporočila, da je v povezavi z napadom okrepila delovanje na terenu in da je v stalnem stiku s partnerskima agencijama in tujimi varnostnimi organi Avstrije in sosednjih držav, s katerimi poteka izmenjava podatkov v okviru tesnega mednarodnega sodelovanja.

image_alt
Napad na ostanke svobodnega življenja


»Ves čas aktivno spremljamo situacijo in temu tudi ustrezno prilagajamo naše ukrepe ter aktivnosti. Policija skupaj z organizatorji dogodkov, lokalno skupnostjo, zasebno varnostnimi subjekti ter upravnimi enotami vsak varnostni dogodek oceni ter zagotovi varnostne ukrepe,« so pojasnili na Generalni policijski upravi.

Napad je v ponedeljek zvečer, tik pred delnim zaprtjem javnega življenja v Avstriji zaradi epidemije covida-19, v središču prestolnice izvedel 20-letni Kujtim Fejzulai, ki je imel albanske korenine ter tako avstrijsko kot tudi državljanstvo Severne Makedonije. Bil je simpatizer skrajne džihadistične IS, ki je v torek na platformi Naschir News prevzela odgovornost za napad, a pristnost tega sporočila strokovnjaki še preverjajo.
 

Med ubitimi in ranjenimi na Dunaju več tujcev


V terorističnem napadu, ki je v ponedeljek pretresel Dunaj, sta bila med žrtvami tudi dva tujca: 24-letna Nemka in 21-letnik iz Severne Makedonije. Poleg njiju je 20-letni simpatizer Islamske države ubil še 39-letnika in 44-letnico iz Avstrije. Tudi med 23 ranjenimi je kar nekaj tujcev, med drugim državljani sosednjih Nemčije in Slovaške, Luksemburga, Afganistana ter BiH, čeprav prevladujejo Avstrijci, so za APA pojasnili na dunajski policiji. Ranjeni so sicer stari od 21 do 43 le,13 jih še ostaja v bolnišnici, od tega trije na intenzivni negi, a je njihovo stanje stabilno.

Preberite še:

Komentarji: