Vedno več vprašanj o (politični) odgovornosti za napad na Dunaju

Mediji naštevajo napake, ki so pripeljale do ponedeljkovega streljanja, minister Nehammer je nekatere že priznal.
Fotografija: Ljudje na prizorišču strelskega napada na Dunaju prižigajo sveče v spomin petim žrtvam. FOTO: Joe Klamar/AFP
Odpri galerijo
Ljudje na prizorišču strelskega napada na Dunaju prižigajo sveče v spomin petim žrtvam. FOTO: Joe Klamar/AFP

Potem ko se prva zgroženost in šok po ponedeljkovem strelskem napadu v središču Dunaja počasi umikata zdravorazumskemu premisleku o tem, kaj je lahko pripeljalo do krvavega dogodka, postaja v politiki in medijih v Avstriji razprava o domnevnih napakah in odgovornosti vedno bolj vroča. Najnovejša domneva je, da je Kujtim Fejzulai napadel prav v ponedeljek zvečer zato, ker je menda do njega prišla informacija o policijski raciji, načrtovani za torek zgodaj zjutraj, poroča časopis Kurier.  

To, da je storilec očitno izigral deradikalizacijski program, v katerem je sicer po navedbah pristojnih redno in vestno sodeloval, in da je verjetno tudi zato bil predčasno izpuščen iz zapora, je prva stvar, ki jo je včeraj priznal tudi notranji minister Karl Nehammer. Drugo je priznanje, da je nastal komunikacijski šum glede informacije o Fejzulaijevem poletnem poskusu nakupa nabojev za avtomatsko puško na Slovaškem. Slovaška obveščevalna služba je to informacijo, zaradi katere bi mladega simpatizerja Islamske države lahko tudi takoj znova spravili v zapor, takoj posredovala avstrijskemu uradu za ustavno varstvo in protiteroristično delovanje, a ta podatka ni posredoval naprej pristojnemu tožilstvu. Zaradi obeh napak je minister napovedal ustanovitev neodvisne preiskovalne komisije, ki bo poiskala krivce in predlagala potrebne spremembe v sistemu spremljanja in boja proti terorizmu. 


 

Je kdo izdal protiteroristično akcijo Ramzes?


Za varnost v središču Dunaja zdaj skrbi tudi vojska. FOTO: Joe Klamar/AFP
Za varnost v središču Dunaja zdaj skrbi tudi vojska. FOTO: Joe Klamar/AFP


O zadnjem očitku, ki prihaja tudi iz vrst desne svobodnjaške stranke in o katerem je včeraj prav tako poročal Kurier, pa za sedaj Nihammer nima komentarja. Vodja poslanske skupine svobodnjaške stranke Herbert Kickl namreč trdi, da je policija oziroma posebna služba za protiteroristično delovanje za torek, 3. novembra, zgodaj zjutraj v okviru že dalj časa trajajoče protiteroristične akcije Ramzes na Dunaju načrtovala številne hišne preiskave pri pripadnikih radikalne islamistične scene. Na seznamu preiskovancev je bil menda tudi Fejzulai in Kickl se je zato vprašal, ali ni bil napad izvršen v ponedeljek zvečer zato, ker je menda nekdo predčasno izdal akcijo in osumljence posvaril. Je morda Fejzulai zato pohitel in v ponedeljek napravil to, kar je morda načrtoval za kdaj pozneje, a bi mu, če bi čakal, načrte v torek zjutraj prekrižali policijski preiskovalci?

Preberite še:

Komentarji: