Odgovornost za napad je prevzela Islamska država

Avstrijska policija je danes prijela 14 ljudi, dokazov o morebitnem drugem napadalcu za zdaj še nimajo.
Fotografija: Prazne ulice Dunaja po terorističnem napadu. FOTO: Matej Fišer
Odpri galerijo
Prazne ulice Dunaja po terorističnem napadu. FOTO: Matej Fišer

V včerajšnjem strelskem napadu v središču Dunaja so po podatkih avstrijske tiskovne agencije umrle štiri osebe, dve ženski in dva moška. Danes zjutraj je v bolnišnici umrla ženska, domnevno natakarica v enem od napadenih lokalov. Ranjenih je bilo 22 ljudi – te so po napadu prepeljali v različne bolnišnice, zato je trajalo nekaj časa, da so vse povezali s terorističnim napadom, je popoldan pojasnil avstrijski notranji minister Karl Nehammer. Po navedbah dunajskega župana Michaela Ludwiga, je trinajst ranjenih še v bolnišnicah, od tega so trije še v kritičnem stanju. Med ranjenimi je tudi policist, ki je po operaciji zunaj smrtne nevarnosti.

Avstrijska vlada je na današnji seji razglasila tridnevno žalovanje, danes opoldne pa so se žrtvam napada poklonili z minuto molka. »Republika Avstrija je bila, je in bo vedno narod raznolikosti, dialoga in medsebojnega spoštovanja, zato so včerajšnji dogodki toliko huje pretresli in prizadeli vso državo,« so zapisali v izjavi.

Odgovornost za napad je danes prevzela džihadistična skupina Islamska država. »Vojak kalifata« je napad izvedel s strelnim orožjem in nožem ter v avstrijski prestolnici ubil ali ranil približno 30 ljudi, vključno s policisti, je danes sporočil IS na platformi Naschir News, poroča nemška tiskovna agencija DPA.



Na Dunaju je trenutno mobiliziranih približno 1000 policistov, ki jim na pomoč prihajajo tudi kolegi iz drugih zveznih dežel. FOTO: Matej Fišer
Na Dunaju je trenutno mobiliziranih približno 1000 policistov, ki jim na pomoč prihajajo tudi kolegi iz drugih zveznih dežel. FOTO: Matej Fišer


Vse dopoldne je policija izvajala številne racije in preiskave pri ljudeh in na krajih, povezanih s storilcem, ki je imel poleg avstrijskega tudi severnomakedonsko državljanstvo. Opravili so že osemnajst hišnih preiskav in prijeli štirinajst oseb. Gre za znance in prijatelje 20-letnega napadalca, ki ga je po napadu ubila policija, je pojasnil Nehammer.

​Enega od osumljencev so prijeli v Linzu, je potrdil deželni glavar Zgornje Avstrije Thomas Stelzer. Po poročanju avstrijskih medijev je policija moškega presenetila in se aretaciji ni upiral. Mediji sicer poročajo še o dveh aretacijah v St Pöltnu. Dva mlada moška, stara 18 in 24 let pa so danes aretirali v Švici v bližini Züricha, je sporočila švicarska policija.
 

Dokazov o drugem napadalcu še ni


Avstrijski notranji minister je na popoldanski novinarski konferenci na Dunaju pojasnil, da za zdaj ni dokazov o drugem napadalcu. »Video gradivo, ki ga preiskuje policija, za zdaj ne dokazuje prisotnosti drugega napadalca,« je pojasnil. Skupno sicer policija po njegovih besedah preiskuje okoli 20.000 videoposnetkov, ki so jih posredovali državljani. Nehammer je še dejal, da za zdaj ni mogoče reči, koliko ljudi je bilo vpletenih v napad. »Želimo izključiti vsakršno možnost, da so v napadu sodelovali še drugi napadalci,« je pojasnil.

Dokler preiskava še poteka, bo na Dunaju veljala najvišja stopnja nevarnosti, je napovedal minister. Minister je Dunajčane pozval, naj ostanejo doma in se izogibajo središču mesta. Prav tako naj doma ostanejo otroci, če lahko. 



image_alt
Priče napada: Najprej smo mislili, da streljajo z možnarji


Nehammer je na jutranji novinarski konferenci pojasnil, da je bil policiji znani napadalec simpatizer Islamske države. Opremljen je bil z jopičem z eksplozivom, ki pa se je izkazal za lažnega. Policija je še tvitnila, da je bil napadalec oborožen z avtomatsko puško in več pištolami. 

Minister je potrdil, da je bil napadalec star 20 let. Rojen je bil na Dunaju v družini Albancev iz Severne Makedonije. Napadalec je poleg avstrijskega imel tudi severnomakedonsko državljanstvo. Policija ga je nadzorovala, saj je bil v skupini islamistov, ki so hoteli v Sirijo, a so jim julija odhod preprečili. Nehammer je bil danes kritičen do njegove predčasne izpustitve. Dejal je še, da je napadalec sodeloval v programu deradikalizacije, a je strokovnjake v njem uspel preslepiti, da ni več radikaliziran. Minister zato ocenjuje, da je treba sistem znova ovrednotiti in ga optimizirati.

FOTO: Joe Klamar Afp
FOTO: Joe Klamar Afp


V stanovanju napadalca so po besedah ministra našli strelivo in zasegli precej dokaznega gradiva, ki ga morajo še preučiti. A že zdaj obstajajo jasni indici, da je bil blizu Islamski državi, je dejal Nehammer.

Streli so okoli osme ure zvečer odjeknili tudi v bližini sinagoge. Napadene so bile naključne osebe v barih, ranjen je bil tudi varnostnik pri sinagogi, ki je bila v tem času zaprta. Policija se je odzvala zelo hitro. 

Izraelitska kulturna skupnost Avstrije je zaradi varnosti začasno zaprla vse sinagoge v Avstriji. FOTO: Matej Fišer
Izraelitska kulturna skupnost Avstrije je zaradi varnosti začasno zaprla vse sinagoge v Avstriji. FOTO: Matej Fišer


Izraelitska kulturna skupnost Avstrije je zaradi varnosti začasno zaprla vse sinagoge v Avstriji. Prek družbenih omrežij se je oglasila tudi avstrijska islamska verska skupnost, ki je izrazila sožalje svojcem ubitih in sočustvovanje z vsemi prizadetimi ter napad ostro obsodila.

FOTO: Lisi Niesner/Reuters
FOTO: Lisi Niesner/Reuters


»Postali smo tarča odvratnega terorističnega napada,« je sinoči dejal avstrijski premier Kurz. »Težke ure so za nas in našo republiko. Rad bi se zahvalil reševalcem in policiji, da zdaj tvegajo življenja za našo varnosti. Naša policija bo odločno ukrepala proti napadalcem,« je poudaril in dodal, da bo varovanje ključnih točk po mestu prevzela vojska, policija pa se bo posvetila protiteroristični akciji. Za ORF je Kurz dejal, da so bili napadalci opremljeni z avtomatskim orožjem in zelo pripravljeni.

Avstrijski notranji minister Karl Nehammer FOTO: Lisi Niesner/Reuters
Avstrijski notranji minister Karl Nehammer FOTO: Lisi Niesner/Reuters


Napad se je zgodil le nekaj ur prej, preden so začeli veljati novi avstrijski ukrepi za zajezitev koronavirusa. Številne osebe so bile zunaj po barih in restavracijah, ki so po novem zaprte do konca novembra. 

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo


Iz Češke so sporočili, da bodo na meji z Avstrijo naključno znova preverjali vozila in potnike. Tudi Nemčija je okrepila svoj nadzor na meji z Avstrijo. Deželna policija Gradiščanske je sporočila, da so prav tako okrepili kontrolo na mejah. Gradiščansko meji na vzhodu na Madžarsko in na jugu na Slovenijo. 

Slovenska policija je okrepila delovanje na terenu, prav tako pa je v stalnem stiku s partnerskima agencijama in tujimi varnostnimi organi Avstrije in sosednjih držav, s katerimi poteka izmenjava podatkov v okviru tesnega mednarodnega sodelovanja, so za STA sporočili s policije. »Ves čas aktivno spremljamo situacijo in temu tudi ustrezno prilagajamo naše ukrepe ter aktivnosti. Policija skupaj z organizatorji dogodkov, lokalno skupnostjo, zasebno varnostnimi subjekti ter upravnimi enotami vsak varnostni dogodek oceni ter zagotovi varnostne ukrepe,« so pojasnili na Generalni policijski upravi (GPU).

Britanske oblasti so danes stopnjo teroristične ogroženosti države zvišale z zmerne na resno, ki pomeni, da je napad zelo verjeten. Notranja ministrica Priti Patel je pojasnila, da gre za preventivni ukrep. Za zvišanje stopnje ogroženosti so se odločili po več terorističnih napadih v Evrop.

Dokler preiskava še poteka, bo na Dunaju veljala najvišja stopnja nevarnosti, je napovedal minister. FOTO: Matej Fišer
Dokler preiskava še poteka, bo na Dunaju veljala najvišja stopnja nevarnosti, je napovedal minister. FOTO: Matej Fišer

 

Obsodbe napada


Avstrija do zdaj ni bila tarča takšnih terorističnih napadov, ki pa smo jim žal prepogosto priča po nekaterih drugih evropskih državah. Na twitterju se je že oglasil francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je opozoril, da Evropa ne sme dvigniti rok. »Francija deli šok in žalost z Avstrijci, ki so jih napadli v središču prestolnice.«

FOTO: Leonhard Foeger/Reuters
FOTO: Leonhard Foeger/Reuters


»Napadli so našo prijateljico. To je Evropa. Sovražniki morajo vedeti, s čim imajo opravka,« je zapisal. Prejšnji teden so v terorističnem napadu umrle tri osebe v cerkvi v Nici. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pa je napovedala neomajen boj proti terorizmu. »Terorizem bomo porazili skupaj in odločno,« je dejala von der Leynova po telefonskem pogovoru z avstrijskim kanclerjem Kurzem. Zagotovila mu je še, da Evropska unija trdno stoji ob strani Avstriji ter najostreje obsodila napad.

Sožalje je Avstriji že poslal tudi britanski premier Boris Johnson, napad sta obsodila tudi predsednik evropskega sveta Charles Michel in nizozemski premier Mark Rutte. Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je ob napadu na Dunaju obsodil tudi ponedeljkov teroristični napad na univerzo v afganistanskem Kabulu, ki naj bi bil prav tako povezan s skrajno sunitsko skupino Islamska država. Predsednik Parlamentarne skupščine Sveta Evrope Rik Daems je ocenil, da je napad na Dunaju napad na vse Evropejce ter vrednote, ki so temelj njihove družbe, demokracije, človekovih pravic, vladavine prava in strpnosti. 

Madžarski premier Viktor Orban je poudaril, da Madžarska Avstriji trdno stoji ob strani in je pripravljena storiti vse, da bi Evropo ubranila pred terorističnimi napadi.

Napad je obsodil tudi papež Frančišek. Izrazil je bolečino in osuplost ob napadu ter dejal, da moli za žrtve in njihove družine. »Dovolj nasilja. Skupaj okrepimo mir in bratstvo. Samo ljubezen lahko utiša sovraštvo,« je tvitnil.



Preberite še: