V Glasgowu in po svetu danes veliki protesti za podnebno pravičnost

Protestna kolona je v Glasgowu, kjer pričakujejo več kot 50 tisoč protestnikov, na pot krenila opoldne po lokalnem času, je napovedal pripravljalec protesta.
Fotografija: Protesti v Melbournu. FOTO: William West/AFP
Odpri galerijo
Protesti v Melbournu. FOTO: William West/AFP

V britanskem Glasgowu in številnih drugih mestih po vsem svetu so danes napovedani veliki protesti za podnebno pravičnost. Samo v mestu, ki gosti podnebno konferenco COP26, pričakujejo več kot 50.000 ljudi, so poročali britanski mediji.

Protestna kolona je, kot je napovedal pripravljalec protesta, Koalicija COP26, v Glasgowu na pot krenila opoldne po lokalnem času. Številne ceste in ulice v mestu so zato večji del dneva zaprte.

image_alt
Greta: Glavni cilj svetovnih voditeljev je še naprej boriti se za status quo

Aktivisti skupine Extinction Rebellion so sicer v tem škotskem mestu že v torek s protestom zaprli ulice v središču mesta. V petek pa so ulice zavzeli mladi iz gibanja Petki za pravičnost. Policija sporoča, da bo ukrepala v primeru morebitnih izgredov in nasilja.

Na zaključni lokaciji so udeležence, med katerimi so bili tudi predstavniki sindikatov, politike in drugih sfer, nagovorili številni vodilni podnebni aktivisti, med katerimi pa kljub drugačnim napovedim ni bilo mlade Švedinje Grete Thunberg. Njena ugandska soborka Vanessa Nakate je medtem opozorila, kako hude težave podnebne spremembe že povzročajo v njeni domovini. Terjala je konec nesmiselnih vrhunskih srečanj, ki naj jih raje nadomestijo smiselni ukrepi, ter poudarila, da gre pri podnebni in okoljski krizi za »resnične ljudi, kot sva jaz in ti«.

FOTO: Dylan Martinez/Reuters
FOTO: Dylan Martinez/Reuters

Velike protestne pohode za ukrepanje za podnebno pravičnost danes napovedujejo tudi v drugih britanskih mestih, med drugim v Londonu, Manchestru ter Liverpoolu. Globalne akcije pa gre med drugim pričakovati v Sydneyju, Seulu, Washingtonu, Berlinu, Istanbulu, Parizu, Lizboni, Chicagu, Ciudad de Mexicu ter Nairobiju.

Koalicija COP26 na spletni strani navaja, da se bo po svetu odvilo več kot 200 dogodkov, od tega več kot sto v Veliki Britaniji. Shodi se bodo odvili ob zaključku prvega tedna podnebne konference in bodo priložnost, da ljudje povedo svoje mnenje o dogajanju, so prepričani organizatorji.

»Na ulice gremo, da bi vlade premaknili od podnebnega nedelovanja k podnebni pravičnosti. To je najmanj dostopen podnebni vrh doslej - toliko ljudi je ostalo ob strani pogovorov ali pa sploh niso mogli pripotovati. Danes bodo slišani glasovi teh ljudi,« so izjavo tiskovnega predstavnika Koalicije COP26 Asada Rehmana povzeli v sporočilu za javnost.

Preberite še:

Komentarji: