V Grčiji se na oblast vračajo (so)krivci za krizo

Levičarska Siriza se po štirih letih in pol poslavlja od oblasti.
Fotografija: Novo demokracijo vodi Kiriakos Micotakis, dedič grške konservativne politične dinastije, ki je tesno povezan z vodilnimi oligarhi. FOTO: Costas Baltas/Reuters
Odpri galerijo
Novo demokracijo vodi Kiriakos Micotakis, dedič grške konservativne politične dinastije, ki je tesno povezan z vodilnimi oligarhi. FOTO: Costas Baltas/Reuters

Na današnjih predčasnih parlamentarnih volitvah so Grki izrekli nezaupnico vladi pod vodstvom levičarske Sirize, ki je na oblast konec januarja 2015 prišla z obljubami o takojšnji zaustavitvi uničujočega varčevanja in prekinitve dolžniške spirale ter diktata trojke (Evropska komisija, Evropska centralna banka, Mednarodni denarni sklad).
 
Prvi uradni podatki z grških volišč ne puščajo nobenega dvoma. Desničarska Nova demokracija je zmagala z ogromno prednostjo pred Sirizo (39,8 proti 32,0 odstotka). Volilna udeležba je bila 55,5-odstotna.

ND si je po hudem porazu pred štirimi leti, ko je skupaj z lažnimi socialisti iz vrst Pasoka plačala ceno za dolgoletno in uničujočo finančno in gospodarsko krizo, ki so jo grške stare politične elite zakrivile v spregi z mednarodnimi finančnimi institucijami in Brusljem, hitro opomogla. Ne le opomogla: take rezultata, ironično, ni dosegla še nikoli.
 

Volivci obrnili hrbet stranki, ki jih je pustila na cedilu


A ne zaradi lastnega volilnega programa ali zares učinkovite volilne kampanje, pač pa zaradi preprostega dejstva, da so grški volivci in volivke – podobno je bilo že na evropskih volitvah pred slabima dvema mesecema – obrnili hrbet stranki, ki jih je pozimi 2015 uspela množično mobilizirati, a jih je potem s kapitulacijo v Bruslju in svojim politično-ekonomskim »osredinjenjem« pustila na cedilu.
 
Vse kaže, da bo Novi demokraciji – upoštevajoč 50 dodatnih poslanskih sedežev, ki pripadejo zmagovalni stranki – uspelo samostojno sestaviti vlado. Na čelu grške vlade bo Aleksisa Ciprasa zamenjal Kiriakos Micotakis, dedič grške konservativne politične dinastije, ki je tesno povezan z vodilnimi oligarhi. Volivci so očitno hitro pozabili na »novejšo zgodovino« in prvič po sedmih letih ponovno poskrbeli za zmago politično in ekonomsko popolnoma kompromitirane stranke. Nova demokracija bo imela v parlamentu podporo liberalne stranke KIMAL. Obe neonacistični stranki sta se gibali po robu parlamentarnega praga. Grška rešitev je prišla vanj, Zlata zora ne. V parlament je prodrl tudi Varufakisov Diem25.
 
Po porazu Sirize je grška levica ostala na politični margini. V grški parlament so se sicer zanesljivo prebili fosilni komunisti (KKE), toda njihova vloga je obrobna.

Komentarji: