V Italiji obilen sneg in dež, Benetke znova pod vodo

V Benetkah se je morje dvignilo na 134 centimetrov, kar glede meritev poplav v mesecu aprilu zaostaja le za letom 1936, ko se je morje dvignilo na 147 centimetrov.
Fotografija: Poplave so v Benetkah pogoste, oktobra lani so bile pod vodo tri četrtine mesta. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Poplave so v Benetkah pogoste, oktobra lani so bile pod vodo tri četrtine mesta. FOTO: AFP

Poplavljene Benetke, skorajda rekordno za mesec april, odkar beležijo dvigovanje gladine morja, velike količine snega v Alpah, obilno deževje v nižinah. Italijo so v zadnjih dveh dnevih zajele obilne padavine.

V Benetkah se je morje dvignilo na 134 centimetrov, kar glede meritev poplav v mesecu aprilu zaostaja le za letom 1936, ko se je morje dvignilo na 147 centimetrov. Poplava je včeraj prišla do najvišje točke ob 23.40, po najnovejših podatkih pa po poročanju italijanske Anse še vedno sega do 129 centimetrov, kar pomeni, da je pod vodo okoli polovica mesta.





Na Južnem Tirolskem je zapadlo okoli meter snega. V dolini Val d'Ultimo so namerili kar 135 centimetrov svežega snega, na območju Oberregna v Dolomitih pa 110 centimetrov. Sneg je povzročil velike težave v prometu. V Dolomitih so zaprli osrednje prelaze, kot so Passo Gardena, Passo Sella, Passo Valparola, Passo Falzarego ali Passo Pordoi, ponekod so na ceste padle skale. Eden izmed voznikov je bil lažje poškodovan. Po dolini Val Ventosa se je zaustavil tudi železniški promet.
 

Čez vikend nove padavine


Skoraj meter in pol snega je zapadlo tudi v Piemontu, na severu regije je velika nevarnost plazov. Vremenoslovci novo vremensko motnjo napovedujejo že za jutri zvečer, zlasti v nedeljo naj bi v višjih legah znova snežilo.

Nizke temperature in obilno deževje so zajele tudi Furlanijo-Julijsko krajino. Na območju ob Karnijskih Alpah je zapadlo 272 milimetrov dežja, ponekod je tudi v tej regiji nad 1500 metri nadmorske višine zapadlo dobre pol metre snega. Snežilo je tudi južneje, v Abrucih in Umbriji.

Komentarji: