V Minsku znova nasilje, protesti napovedani tudi za danes

Policija je zajela že 5000 ljudi. Protesti na ulicah beloruskih mest potekajo od nedeljske razglasitve, da si je Lukašenko zagotovil šesti predsedniški mandat.
Fotografija: Protesti v Minsku in drugod po Belorusiji potekajo od nedelje, ko so najprej objavili rezultate vzporednih volitev, sledila je še objava uradnih. Sodeč po teh je Aleksander Lukašenko osvojil 80 odstotkov glasov. FOTO: Valentin Ogirenko/Reuters
Odpri galerijo
Protesti v Minsku in drugod po Belorusiji potekajo od nedelje, ko so najprej objavili rezultate vzporednih volitev, sledila je še objava uradnih. Sodeč po teh je Aleksander Lukašenko osvojil 80 odstotkov glasov. FOTO: Valentin Ogirenko/Reuters

Iz Belorusije še vedno prihajajo posnetki nasilnih obračunov policijskih sil s protestniki, ki ne priznavajo rezultatov nedeljskih predsedniških volitev. Na teh si je Aleksander Lukašenko zagotovil že šesti predsedniški mandat.



Opozicijska kandidatka Svetlana Tihanovska, žena aretiranega Sergeja Tihanovskega, je, zatem ko je vložila pritožbo proti uradnim volilnim izidom, Belorusijo že zapustila in prebegnila v Litvo. »Otroci so najpomembnejše, kar imamo v življenju,« je izjavila pred odhodom v noči s ponedeljka na torek. Desetletni sin in petletna hči sta prav tako v tujini. 

FOTO: Valentin Ogirenko/Reuters
FOTO: Valentin Ogirenko/Reuters


Protesti proti Lukašenku sicer v več beloruskih mestih in predvsem Minsku potekajo že od nedelje, ko so najprej objavili rezultate vzporednih volitev, sledila je še objava uradnih. Sodeč po teh je osvojil 80 odstotkov glasov.

.

 

Napadeni tudi zahodni novinarji


Odtlej se vrstijo spopadi med protestniki in policisti. Posnetki policijskega nasilja so prodrli na družbena omrežja, agencija AFP poroča, da so policisti včeraj znova uporabili strašilne bombe in gumijaste naboje, napadeni so bili tudi novinarji. Policisti so uničevali njihove spominske kartice, fotoaparate in kamere. Kot danes piše STA, so moški v črnih uniformah napadli tudi ekipo britanskega BBC, tepli snemalca in poskušali uničiti njegovo kamero.



Po očitkih o poneverbah na predsedniških volitvah in nasilju v Belorusiji razmišlja Evropska unija o novih sankcijah proti Minsku. Odnose bodo temeljito preučili, je opozoril visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

Za uveljavitev sankcij EU morajo to sicer potrditi vse države članice. Država, ki bi morda blokirala tovrsten ukrep, je Madžarska. O ukrepih proti Belorusiji bi sicer lahko razpravljali na srečanju zunanjih ministrov EU konec meseca v Berlinu.

Na beloruskem notranjem ministrstvu so nazadnje objavili, da so zajeli že okoli 5000 protestnikov, ob tem so službe oblasti onemogočile ali otežile mobilni internet in obiskovanje spletnih opozicijskih portalov ter družbenih omrežij.

Prizorišče smrti protestnika. FOTO: Reuters
Prizorišče smrti protestnika. FOTO: Reuters

 

Prva smrtna žrtev v ponedeljek


Med protestniki je bila prva smrtna žrtev že predvčerajšnjim, po izjavi policistov zato, ker je enemu izmed njih v roki eksplodirala eksplozivna naprava. Protestniki na kraj njegove smrti polagajo cvetje in prižigajo sveče. Na zdravstvenem ministrstvu so objavili, da je v bolnišnicah hospitaliziranih več kot 200 protestnikov.



Marija Kolesnikova, sodelavka Tihanovske, ki je še v Belorusiji, je oblast pozvala, naj zaustavi policijsko nasilje in prisluhne volji ljudi. Lukašenkovi nasprotniki kljub nasilju tudi za današnji večer napovedujejo nove proteste.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Preberite še:

Komentarji: