V Nemčiji v povezavi s pariškimi napadi aretirali državljana BiH

Adis Abaza iz Zenice je dobro znan policiji in pravosodju v BiH. Letos so proti njemu vložili obtožnico zaradi organiziranega kriminala pri tihotapljenju mamil.
Fotografija: Napadi, v katerih je umrlo 130 ljudi, več kot 350 pa je bilo ranjenih, so globoko pretresli Francijo in ves svet. FOTO: Philippe Huguen/Afp
Odpri galerijo
Napadi, v katerih je umrlo 130 ljudi, več kot 350 pa je bilo ranjenih, so globoko pretresli Francijo in ves svet. FOTO: Philippe Huguen/Afp

V Nemčiji so prejšnji teden aretirali državljana Bosne in Hercegovine, ki je osumljen povezav z napadalci, ki so izvedli teroristične napade novembra 2015 v Parizu. 39-letnik, čigar identitete nemške oblasti niso razkrile, je bil aretiran v noči z 19. na 20. junij.

Medtem so mediji v BiH objavili, da gre za Adisa Abaza iz Zenice, ki je dobro znan policiji in pravosodju v svoji domovini. Leta 2011 je bil obsojen na dve leti in pol zapora zaradi tihotapljenja orožja, vojaške opreme in prepovedanih mamil.

Abaza so v BiH aretirali tudi januarja lani zaradi tihotapljenja orožja v Slovenijo, nato pa v druge članice EU, a so ga potem kmalu izpustili ob določenih omejitvah. Do aretacije je prišlo, potem ko je slovenska policija našla in zasegla vozilo z registracijo iz BiH, v katerem je bilo približno 20 brzostrelk.

Letos so proti njemu vložili obtožnico zaradi organiziranega kriminala pri tihotapljenju mamil, je poročal sarajevski časnik Dnevni avaz na svoji spletni strani.

Vojaki pred katedralo Notre Dame. FOTO: Geoffroy Van Der Hasselt/Afp
Vojaki pred katedralo Notre Dame. FOTO: Geoffroy Van Der Hasselt/Afp


Do izročitve bo v priporu


»Evropski priporni nalog za osumljenca so izdale belgijske oblasti zaradi njegove domnevne podpore teroristični organizaciji, povezani s terorističnimi napadi na koncertno dvorano Bataclan,« sta sporočila dresdensko tožilstvo in zvezna policija.
Policisti so mu prišli na sled v okviru preiskave dveh drugih državljanov BiH, ki so ju februarja aretirali zaradi suma trgovine z orožjem.

Že pretekli teden so državljana BiH privedli pred sodnika. Do izročitve Belgiji, o kateri odloča tožilstvo v nemški zvezni deželi Saška-Anhalt, bo v priporu.

Napadi, v katerih je umrlo 130 ljudi, več kot 350 pa je bilo ranjenih, so globoko pretresli Francijo in ves svet. Islamisti so z avtomatskimi puškami in eksplozivom napadli koncertno dvorano Bataclan, več restavracij in barov v vzhodnem delu Pariza.

Eksplozije so odjeknile tudi ob stadionu Stade de France med prijateljsko nogometno tekmo med moštvoma Francije in Nemčije. Odgovornost za najhujše teroristične napade v Franciji doslej je prevzela skrajna skupina Islamska država. Večina teroristov, ki so sodelovali v napadih v Parizu, je prišlo iz Belgije.

Komentarji: