V nesreči helikopterja umrl Petr Kellner, lastnik POP TV

V nesreči helikopterja na območju ledenika Knik na Aljaski so ob češkem milijarderju in poslovnežu umrli še trije potniki in pilot.
Fotografija: Dva meseca po lanskem prevzemu Pro Plusa je v slovenske medije prodrla novica, da je prišel v Slovenijo na sestanek z Janezom Janšo. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Dva meseca po lanskem prevzemu Pro Plusa je v slovenske medije prodrla novica, da je prišel v Slovenijo na sestanek z Janezom Janšo. FOTO: Leon Vidic/Delo

V helikopterski nesreči na Aljaski je življenje izgubil najbogatejši Čeh, poslovnež Petr Kellner, ki je v Sloveniji znan predvsem kot lastnik POP TV oziroma Pro Plusa. Zanj je bila usodna vožnja s helikopterjem v bližini Anchoragea v soboto. V nesreči, ki se je zgodila na območju ledenika Knik, so ob njem umrli še pilot in trije drugi potniki.

image_alt
Češki lastnik Pro Plusa menda obiskal Janšo


Kellnerjeva skupina PPF je oktobra lani z nakupom medijskih naložb ameriškega sklada CME na Češkem, Slovaškem, v Romuniji, Bolgariji in Sloveniji v last dobila tudi POP TV, najbolj gledano slovensko komercialno televizijo.

Kot danes pišejo Reuters in ameriški mediji, so žrtve nesreče identificirali kot 56-letnega Petra Kellnerja, 50-letnega Benjamina Larochaixa, ki je prav tako iz Češke, 52-letnega Gregoryja Harmsa iz Kolorada, 38-letnega Seana McManamyja in 33-letnega pilota Zacharyja Russlla. Vozili so se v helikopterju tipa Airbus AS350B3 v lasti podjetja Soloy Helicopters iz Wasille na Aljaski.

Nesrečo je preživel le eden izmed potnikov, ki pa ga še niso identificirali. V nesreči je bil hudo ranjen, a menda ni v smrtni nevarnosti. Kot dodaja Reuters, je helikopter prevažal osebe na smučarskem izletu. Ledenik Knik velja zaradi razgledov in v poletnem času planinarjenja za turistično destinacijo. Na njegovem območju so se zgodile že številne vojaške in civilne letalske pa tudi druge nesreče; ta konec tedna je na tem območju zaradi plazu življenje izgubil 40-letni smučar.
 

Začel je s fotokopirnimi stroji, pristal pa pri milijardah


Kellner je poslovno pot začel skromno kot prodajalec fotokopirnih strojev in pisarniških izdelkov, na začetku 90. let pa z dvema partnerjema ustanovil privatizacijski sklad PPF, ki ga je v nebo ponesla certifikatska privatizacija. Prva opaznejša zmaga je bil prevzem vodilne zavarovalnice Česká pojišťovna. Zdaj je PPF dejaven v 25 državah v različnih panogah, poleg zavarovalnic obvladuje še banke, nepremičnine, telekomunikacijska in spletna podjetja. Skupina zaposluje kar okoli 94.000 ljudi.

»Z globokim obžalovanjem sporočamo, da je ustanovitelj in največji lastnik skupine PPF Petr Kellner v soboto tragično umrl v helikopterski nesreči na Aljaski,« je sporočila predstavnica PPF Jitka Tkadlecova. Odzvali so se tudi v kabinetu predsednika Češke Miloša Zemana. Sporočili so, da je Kellnerja zaradi njegovih gospodarskih uspehov visoko cenil, njegovo tragično smrt pa izjemno obžaluje. Kellner je leta 2014 sodeloval tudi pri Zemanovem srečanju s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom.

Češki premier in prav tako milijarder Andrej Babiš je, kot so zapisali na portalu Radia Praga, njegovo smrt označil za neverjetno tragedijo in izrazil sožalje družini.

Lani smo pisali, da Kellner v svoji domovini Češki obvladuje okoli 30 odstotkov industrijskih energetskih holdingov. Njegove družbe med drugim proizvajajo elektriko in toploto, skrbijo za energetske inštalacije in trgujejo z elektriko ...


 

68. najbogatejši zemljan, decembra lani pri Janši


V javnosti se je pojavljal zelo redko. Po oceni revije Forbes pa je bil 68. najbogatejši zemljan z ocenjeno vrednostjo premoženja 17,5 milijarde dolarjev (okoli 15 milijard evrov). Po podatkih letnega poročila PPF je bil lastnik kar 98,93 odstotka PPF, preostala lastnika sta Ladislav Bartoniček in Jean-Pascal Duvieusart.

Ob lastništvu PPF je bil Kellner družinsko povezan tudi z lastnikom češkega EP Holdingom, ki vstopa v strateško partnerstvo z družbo SŽ-Tovorni promet. Lastnik EP Holdinga, poslovnež Daniel Kretinsky, je namreč poročen s hčerko Petra Kellnerja.
EP Holding sta sicer leta 2009 ustanovila PPF Holding in družba JT Group, ki je tudi lastnica dobrih 13 odstotkov Petrola.

Dva meseca po lanskem prevzemu Pro Plusa je v slovenske medije prodrla novica, da je prišel v Slovenijo na sestanek z Janezom Janšo. Uradnih informacij o tem ni bilo, na vladnem uradu za komuniciranje in v Janševem kabinetu vprašanj na to temo niso hoteli komentirati.

Preberite še:

Komentarji: