V Pragi znova množične demonstracije proti premieru Babišu

Po podatkih organizatorjev se je na protestu, najmožičnejšem doslej, zbralo 250.000 ljudi.
Fotografija: Na začetku junija je 120.000 demonstrantov zapolnilo praški Venčeslavov trg, današnji protest je v parku Letna. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Na začetku junija je 120.000 demonstrantov zapolnilo praški Venčeslavov trg, današnji protest je v parku Letna. FOTO: Reuters

Praga je znova prizorišče množičnega protesta ljudi, nezadovoljnih s tamkajšnjim premierom Andrejem Babišem, ki je hkrati tudi drugi najbogatejši človek v državi. In politik, vpleten v sume konflikta interesov in nezakonitega pridobivanja premoženja.

Forbes je Babiševo premoženje ocenil na 3,7 milijarde ameriških dolarjev (nekaj manj kot 3,3 milijarde evrov). Znan je tudi kot populist, ki je sonarodnjakom obljubljal ukrepe proti beguncem in še posebej begunski politiki EU, a velja za bolj proevropskega od kolegov na Madžarskem in Poljskem. Oprijel se ga je vzdevek češkega Trumpa, Čehom je med drugim obljubil ravno izkoreninjenje korupcije.

Mednarodni tisk je že ob minulih protestih, nazadnje 4. junija, ko se je na Venčeslavovem trgu pred Narodnim muzejem Češke zbralo okoli 120.000 ljudi, pisal, da so demonstracije v Pragi najštevilčnejše vse od žametne revolucije pred tremi desetletji. Današnji protest je na drugi lokaciji, v parku Letna, po besedah organizatorjev se je na njem zbralo kar koli 250.000 ljudi z vse države, a uradnih podatkov še ni. Kot minuli protesti je tudi današnji miren, demonstranti so dvigovali transparente z besedami Odstopi ali Imamo dovolj ter z zastavami Češke in Evropske unije.

Protestniki, zbrani pod okriljem mreže Milijon trenutkov za demokracijo, zahtevajo neodvisno preiskavo Babiša in njegov takojšen odstop s premierskega položaja. Peticijo s temi zahtevami je podpisalo že več kot 400.000 ljudi.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters


Beneša obtožujejo, da si je premoženje pred desetletjem še povečal z zlorabo sredstev iz fondov Evropske unije, dveh milijonov evrov vredne subvencije. Po preiskavi je češka policija aprila tožilstvu priporočila izdajo obtožnice proti njemu, kar pa je privedlo do odstopa pravosodnega ministra Jana Kněžíneka. Babiš je na odstop reagiral tako, da je ministra nadomestil z zaveznico Marijo Beneševo.

Protesti v češki prestolnici in drugod v državi potekajo že od aprila, pritisk na Beneša pa je prišel tudi iz Evropske unije. Revizor Evropske komisije je sestavil poročilo, v katerem je češkega premiera obtožil, da je v konfliktnem interesu zaradi tesnih vezi z industrijskim kombinatom Agrofertom, katerega ustanovitelj in stoodstoten lastnik je bil. Prav to podjetje, eno največjih v državi in z mnogimi hčerinskimi, je prejelo zajetno denarno podporo iz evropskih fondov.

Babiševa stranka ANO je s 30 odstotki glasov zmagala na predlanskih parlamentarnih volitvah. Tedaj je bila na drugem mestu konservativna Demokratska državljanska stranka z 11,3 odstotka glasov, socialdemokrati pa so utrpeli boleč poraz. Babiš se je na obtožbe že v preteklosti odzval tako, da jih je zanikal in označil za politični konstrukt, uperjen proti njemu.

Preberite še:

Komentarji: