V samomorilskih napadih na cerkve v Indoneziji več mrtvih

V bombnih napadih, ki so se zgodili z nekaj minutnim zamikom, je bilo ubitih najmanj trinajst ljudi, več deset je ranjenih. Odgovornost je prevzela IS.
Fotografija: Po navedbah policije ubitih najmanj trinajst ljudi. Več deset je bilo poleg tega ranjenih. FOTO: Chaideer Mahyuddin/Afp
Odpri galerijo
Po navedbah policije ubitih najmanj trinajst ljudi. Več deset je bilo poleg tega ranjenih. FOTO: Chaideer Mahyuddin/Afp

Surabaya - Tri cerkve v drugem največjem indonezijskem mestu Surabaya so danes pretresli samomorilski napadi, v katerih je bilo po navedbah policije ubitih najmanj trinajst ljudi. Več deset je ranjenih. Napadi so se zgodili z le nekajminutnim razmakom. Odgovornost je prevzela skrajna skupina Islamska država, napadalci pa so bili člani ene družine.

IS  je odgovornost prevzela prek svojega propagandnega medija Amak, pri čemer gre po pisanju francoske tiskovne agencije AFP za prvi prevzem odgovornosti za napad s strani IS v Jugovzhodni Aziji.

Bombni napadi so se zgodili okrog 7.30 ure po lokalnem času. Posnetki s prizorišč prikazujejo razbitine pred poslopji cerkva. Tarče napadov so bile katoliška cerkev svete Marije, binkoštna cerkev in protestantska cerkev, poroča nemška tiskovna agencija DPA.
Posnetki s prizorišč prikazujejo razbitine pred poslopji cerkva. Tarče napadov so bile katoliška cerkev svete Marije, binkoštna cerkev in protestantska cerkev, poroča nemška tiskovna agencija dpa. FOTO: Antara Foto/Reuters
Posnetki s prizorišč prikazujejo razbitine pred poslopji cerkva. Tarče napadov so bile katoliška cerkev svete Marije, binkoštna cerkev in protestantska cerkev, poroča nemška tiskovna agencija dpa. FOTO: Antara Foto/Reuters

Po mnenju indonezijske obveščevalne službe za napadi stoji islamistična skupina Džama Anšarut Daula, ki podpira IS in so jo v preteklih letih v Indoneziji že povezovali z več napadi. Kot je pojasnil prvi mož policije v državi Tito Karnavian, je same napade izvedlo šest članov ene družine - oče, mati, 9 in 12 let stari hčerki ter sinova, stara 16 in 18 let.

Mati je skupaj s hčerkama v nikabu in z bombami pritrjenimi okoli pasu vstopila v poslopje ene od cerkva, kjer so se razstrelile. Oče je z avtomobilom, napolnjenim z eksplozivom zapeljal v binkoštno cerkev, medtem ko sta sinova eksploziv na sebi sprožila v cerkvi svete Marije.

Indonezija, ki šteje 260 milijonov prebivalcev, je večinsko muslimanska, v njej pa živi tudi veliko število kristjanov, hindujcev in budistov. V zadnjih mesecih je bila država priča porastu islamskega ekstremizma, piše britanski BBC.

Pred nekaj dnevi je bilo v spopadu z islamističnimi zaporniki v strogo varovanem zaporu na obrobju prestolnice Džakarta ubitih pet policistov. Odgovornost za napad je prevzela skrajna skupina Islamska država.

Komentarji: