V Srbiji prijeli tudi strica in dedka napadalca iz okolice Mladenovca

Zjutraj so po večurnem iskanju blizu Kragujevca prijeli 21-letnega napadalca, ki je ubil osem ljudi, štirinajst oseb je ranjenih. V 48-urno pridržanje.
Fotografija: Forenziki preiskujejo kraj zločina. Strelski pohod se je začel s prepirom na šolskem igrišču v vasi Dubona. FOTO: Andrej Isakovic/AFP
Odpri galerijo
Forenziki preiskujejo kraj zločina. Strelski pohod se je začel s prepirom na šolskem igrišču v vasi Dubona. FOTO: Andrej Isakovic/AFP

Le nekaj dni po tragediji v Osnovni šoli Vladislava Ribnikarja v Beogradu, ki ga je zagrešil trinajstletnik, se je v Srbiji včeraj zvečer zgodil nov množični strelski napad, v katerem je po prvih podatkih umrlo osem oseb, ranjenih pa jih je štirinajst. Notranji minister je dogodek označil za teroristični napad.

image_alt
Vračar nam je bliže, kot si mislimo

Napad se je zgodil v vaseh Dubona, Šepšin in Malo Orašje pri Mladenovcu, mestu okoli 40 kilometrov južno od srbske prestolnice. 21-letni storilec je menda z avtomatskim orožjem streljal iz vozečega avtomobila in nato pobegnil. Ob napadalcu sta bila domnevno še dva storilca, enega je policija ubila, je poročal Radio Slovenija

Napadalca so danes zjutraj prijeli blizu Kragujevca v osrednji Srbiji, poroča srbska radiotelevizija RTS

Kot navaja N1 Beograd, naj bi se napadalec sam predal v vasi Vinjište (ki spada pod mesto Kragujevec), kar je potrdilo tudi srbsko notranje ministrstvo. Kot neuradno trdi srbski portal, je napadalec v to vas prišel k stricu, po streljanju se je tja menda odpeljal s taksijem.

Srbska policija je danes tudi prijela strica in dedka 21-letnika. Po poročanju novičarskega portala N1 so ju aretirali zaradi suma, da se je napadalec pri njiju skrival po napadu.

Policija je od sinoči iskala storilca, ki so ga prijeli danes zjutraj. FOTO: Andrej Isakovic/AFP
Policija je od sinoči iskala storilca, ki so ga prijeli danes zjutraj. FOTO: Andrej Isakovic/AFP

Policijska zapora v bližini vasi Malo Orašje. FOTO: Andrej Isakovic/AFP
Policijska zapora v bližini vasi Malo Orašje. FOTO: Andrej Isakovic/AFP

Pred tem je potekala obsežna policijska akcija, policija je poskušala storilca izslediti tudi s pomočjo helikopterjev, dronov in policijskih psov. Že ponoči je prizorišče nove tragedije obiskal srbski notranji minister Bratislav Gašić. Skupaj je bilo na terenu več kot 600 pripadnikov notranjega ministrstva, poroča Tanjug. Ponoči je iskanje oviral tudi nedostopen teren. Policija je zaprla dostop do več vasi na območju, zaskrbljeni svojci pa se zbirajo pred beograjskim urgentnim centrom, kamor so prepeljali več ranjenih v napadu.

FOTO: Antonio Bronic/Reuters
FOTO: Antonio Bronic/Reuters

Streljati začel po prepiru s policistom, ki je bil njegova prva žrtev

Prva žrtev je bil policist, ki je storilcu – sodeč po pisanju portala Kurir sinu oficirja, zaposlenega na generalštabu srbske vojske v Beogradu – poskušal preprečiti streljanje. Storilec se je menda s policistom sprl. Med žrtvami so tudi storilčevi najbližji sorodniki, v kraju Malo Orašje pa je streljal celo na skupino otrok. 

Skupno je napadalec menda ustrelil več kot 20 ljudi. Po navedbah dopisnice srbske radiotelevizije RTS so vsi ubiti in ranjeni v napadu stari največ 23 let. Najmlajša žrtev pa je bila rojena leta 2008.

Že ponoči je prizorišče nove tragedije obiskal srbski notranji minister Bratislav Gašić. FOTO: Andrej Isakovic/AFP
Že ponoči je prizorišče nove tragedije obiskal srbski notranji minister Bratislav Gašić. FOTO: Andrej Isakovic/AFP

V beograjskem urgentnem centru je osem ranjenih oseb, njihovo stanje je po navedbah RTS stabilno. V Kliničnem centru Dragiše Mišovića sta dve osebi, stari 21 in 23 let, ki so ju operirali, vendar sta še vedno v smrtni nevarnosti. V bolnišnici v Smederevu, kamor so sprva prepeljali deset ljudi, od katerih so štirje umrli, pa so trenutno trije ranjeni. Skupno je sicer napadalec ustrelil domnevno več kot 20 ljudi.

Srbsko ministrstvo za zdravje je prebivalce pozvalo k donacijam krvi za ranjene, še poroča srbski portal N1. Po zadnjih podatkih imajo trenutno krvi dovolj, ljudje pa so davi pred Zavodom za transfuzijo v Beogradu čakali v vrstah, da bi dali kri.

Napadalca so iskale vse specialne enote srbskega notranjega ministrstva s pomočjo helikopterjev, dronov in policijskih psov. FOTO: Andrej Isakovic/AFP
Napadalca so iskale vse specialne enote srbskega notranjega ministrstva s pomočjo helikopterjev, dronov in policijskih psov. FOTO: Andrej Isakovic/AFP

Po informacijah srbskega časnika Telegraf je bil napadalec s prijatelji na šolskem dvorišču, ko se je z njimi sprl. Zatem je menda odšel do doma, vzel avtomatsko puško, se vrnil in začel streljati. Nato se je usedel v avto mercedes in nadaljeval strelski pohod iz vozečega avtomobila. Domnevno je kasneje avtomobil tudi zamenjal, poroča srbski časnik Telegraf.

Najprej je streljal v Duboni, nato pa v Malem Orašju in Šepšinu, poroča srbski portal televizije N1.

Uradno motiv za streljanje še ni znan. 

FOTO: Antonio Bronic/Reuters
FOTO: Antonio Bronic/Reuters

Bojan Elek iz Beograjskega centra za varnostno politiko je, kot poroča srbski portal televizije N1, povedal, da ko se zgodi en množični umor, običajno sledijo drugi množični umori v tednu do mesecu dni. Predsednik Vučić pa je dejal, da je bilo včeraj v Srbiji 25 intervencij zaradi grozljivega vedenja mladine, ki je posnemala morilca, dobili so še 20 lažnih prijav.

Odvetnik Rodoljub Šabić pa je za N1 dejal, da množičnega poboja v vaseh okoli Mladenovca ni mogoče označiti za teroristično dejanje, kot je ta zločin poimenoval notranji minister Bratislav Gašić.

Sledi krvi ob šolskem igrišču v vasi Dubona, kjer se je tragični dogodek domnevno začel s sporom. FOTO: Andrej Isakovic/AFP
Sledi krvi ob šolskem igrišču v vasi Dubona, kjer se je tragični dogodek domnevno začel s sporom. FOTO: Andrej Isakovic/AFP

Med ranjenimi v napadu v Beogradu dva še v kritičnem stanju

Po napadu na osnovni šoli v Beogradu, kjer je 13-letnik v sredo ubil devet ljudi, sedem pa jih je ranil, sta dva ranjena otroka še v kritičnem stanju, dva pa so odpustili iz bolnišnice, je danes v izjavi za medije dejala srbska ministrica za zdravje Danica Grujičić.

Kot je pojasnila, je še vedno kritično stanje deklice, ki jo je 13-letnik ustrelil v glavo in se zdravi na pediatrični kliniki. V kritičnem stanju ostaja tudi deček, ki je v drugi bolnišnici. Ima poškodovano hrbtenjačo in ne more premikati rok in nog. »Potrebnih bo veliko prizadevanj, da bo ozdravel,« je še dejala ministrica.

Po sinočnjem napadu so večino ranjenih prepeljali v beograjski urgentni center. Dva sta v Kliničnem centru Dragiše Mišovića in sta kljub operacijam v kritičnem stanju, v bolnišnici v Smederevu pa so trenutno trije ranjeni. Po poročanju RTS so tri ranjene, ki so v Smederevu, že operirali, njihovo stanje pa je stabilno.

Ministrica je pojasnila še nekaj drugih podrobnosti v zvezi z zdravstvenim stanjem in se zahvalila vsem, ki so sodelovali pri akciji. Strelne rane so po njenih besedah tako globoke, da ne moreš vedeti, kaj se bo zgodilo. »Sinoči je umrlo osem ljudi, 13 pa je bilo ranjenih s strelnim orožjem, vsi so v smrtni nevarnosti. Nikoli ne morete biti prepričani o stanju, če so poškodbe povzročene s strelnim orožjem.«

Ministrica je povedala še, da je na zahtevo direktorja na Osnovno šolo Vladislava Ribnikarja šlo devet psihiatrov. »Ni res, da empatije ni, pozabili smo, da je 99 odstotkov ljudi pravih ljudi,« je ministrica sklenila svoj nagovor.

Odzivi po tragediji na osnovni šoli. FOTO: Djordje Kojadinovic/Reuters
Odzivi po tragediji na osnovni šoli. FOTO: Djordje Kojadinovic/Reuters

Preberite še:

Komentarji: