V znak protesta proti Trumpu splezala na Kip svobode

Kar tri ure so jo policisti prepričevali, naj zleze z newyorške znamenitosti. 
Fotografija: Turisti so morali zapustiti kip, medtem ko je ženska vztrajala pri nogah simbola svobode. FOTO: AP
Odpri galerijo
Turisti so morali zapustiti kip, medtem ko je ženska vztrajala pri nogah simbola svobode. FOTO: AP

Ženska, ki je splezala na newyorški Kip svobode in sedela na temelju, je v priporu. 44-letna Therese Okoumou, priseljenka iz Konga, je protestirala proti Trumpovi politiki ničelne tolerance do migrantov. 

Aktivisti skupine Rise and Resist (Vstanite in se uprite) so na protestu zahtevali ukinitev vladne agencije, pristojne za migracijska vprašanja. Nekaj protestnikov so prijeli, nato pa je policija dobila prijavo, da oseba pleza na kip. Eno največjih svetovnih znamenitosti so izpraznili, kar tri ure je policija prepričevala žensko, naj spleza na trdna tla. Česa bo obtožena, se sodišče še ni odločilo. 



»Bilo je tehnično težko reševanje. Sprva je bila zelo neprijazna in smo kar nekaj časa potrebovali, da smo vzpostavili stik. Ko smo vendarle prišli do nje, je dojela, na ne more nikamor višje in tako se je vdala,« je povedal Brian Glacken iz newyorške nujne pomoči.

Aktivisti so potrdili, da je 44-letna osebna trenerka pripravila načrt njihovega protesta, a z njeno solo točko pred izvedbo niso bili seznanjeni. 

Komentarji: