Velik požar na deponiji plastike v Osijeku so lokalizirali

Ponoči je zagorela velika deponija odpadne plastike, zaradi gostega dima so prebivalcem svetovali, naj ostanejo doma, odpovedan je pouk v nekaterih šolah.
Fotografija: Požar v Osijeku FOTO: Vlado Kos/Cropix
Odpri galerijo
Požar v Osijeku FOTO: Vlado Kos/Cropix

V pogonu osiješkega podjetja Drava International se je sredi noči vnela uskladiščena odpadna plastika. Do pet metrov visoki kupi bal odpadne plastike, ki so zložene na prostem na površini več tisoč kvadratnih metrov, pri gorenju sproščajo velikanske količine črnega dima in strupenih plinov. 

Profesionalni in prostovoljni gasilci z območja Osijeka so veliko ur poskušali pogasiti ali vsaj lokalizirati ognjene zublje, slednje jim je pozno popoldne tudi uspelo. Po do zdaj znanih podatkih žrtev ni, so pa reševalci s prizorišča odpeljali nekaj izčrpanih gasilcev zaradi prevelike izpostavljenosti vročini. V požaru, ki ga je danes čez dan gasilo skoraj 200 gasilcev, so bili poškodovani trije gasilci, od tega eden huje, potem ko je padel v jašek z vrelo plastiko. Po operaciji naj bi bil sicer izven življenjske nevarnosti. Dim je medtem dosegel tudi sosednjo Bosno in Hercegovino.

Po poročanju bralcev je dim, ki ga je nosil veter, že okoli 40 kilometrov od Đakova. Celoten Osijek smrdi po zažganem, smrad pa se širi tudi v okoliške kraje Koritno, Vrbica, Semeljci, navaja Jutarnji list.

Civilna zaščita je poleg gasilcev v gašenje vključila še gradbeno mehanizacijo mestnih podjetij, da bi izkopali jarek, ki bi preprečil širjenje požara. 

Močan veter je zgodaj zjutraj dodatno oteževal gašenje močno vnetljive plastike, na terenu pa je od začetka požara več kot sto gasilcev z okoli 50 vozili iz 21 prostovoljnih gasilskih društev z območja Osijeka in okolice. 

»Katastrofa je velika. Sto gasilcev dela vse, da bi pogasili požar, a gre za tisoče kvadratnih metrov stisnjene plastike in bo gašenje verjetno trajalo zelo, zelo dolgo,« je povedal poveljnik glavnega štaba civilne zaščite osiješko-baranjske županije Mato Lukić za hrvaško nacionalno televizijo HTV. Dodal je, da se zaradi izjemno visokih temperatur vse topi, gašenje pa otežuje tudi močan veter.

»To je pekel«

»Stanje je grozno. Gori več kot deset hektarov plastike, ki je dosegla zidove tovarne. Zato premikamo vse vnetljive in eksplozivne predmete, da ogenj ne bi dosegel tudi tega objekta. Žal je en objekt že zagorel. Temperatura je zelo visoka, zato se je požaru težko približati, oprema se nam topi. Hidrantno omrežje v tovarni je ostalo brez vode; a tudi če bi vodo imeli, bi bilo požar vseeno težko pogasiti. Za zdaj smo vsi živi in ​​zdravi, ampak to je pekel. Česa takega še nisem videl,« je za Glas Slavonije, ki ga povzema Jutarnji list, povedal Boris Banjan, namestnik poveljnika Javne gasilske enote Osijek.

Požar v Osijeku FOTO: Vlado Kos/Cropix
Požar v Osijeku FOTO: Vlado Kos/Cropix

Dopoldne so gasilci iz objekta, ki ga je zajel ogenj, odstranili tudi 1500 litrov natrijevega hidroksida in tisoč litrov vodikovega klorida.

»Položaj še vedno ni zadovoljiv, ne moremo reči, da je požar pogašen in da je dima kaj manj, a gorenje je upočasnjeno in menim, da nam je uspelo preprečiti večjo katastrofo, ker je območje tega podjetja polno lahko vnetljivih tekočin in materialov, ki smo jih med gašenjem prestavili, da ne bi bilo še večje tragedije,« pravi načelnik štaba civilne zaščite.

Čeprav rezultatov meritev strupenih izpustov še niso imeli, so zaradi ogromne količine dima pristojni prebivalce pozvali, naj ostanejo doma in ne odpirajo oken zaradi možnih škodljivih učinkov strupenih plinov, ki se sproščajo pri gorenju plastike. 

Župan Osijeka Ivan Radić je sporočil, da sta trenutna kakovost zraka in vode zadovoljivi. Skupaj s predsednikom županije Ivanom Anušićem je zahteval tudi preiskavo, ki bi ugotovila vzroke požara.

Anušić je nesrečo pripisal nepazljivemu ravnanju s plastiko. »To je vprašanje za inšpekcije in inšpektorat, ki so to tolerirali 20 let. Videli boste količino plastike, ki so jo metali sem. Ta se je vžgala,« je dejal Anušić za hrvaško televizijo N1. Dodal je, da so se požari pojavljali že prej, tega pa jim ni uspelo pravočasno pogasiti in je povzročil ekološko katastrofo.

Požar v Osijeku FOTO: Vlado Kos/Cropix
Požar v Osijeku FOTO: Vlado Kos/Cropix

Po poročanju Jutarnjega lista je v podjetju Drava International zaposlenih okoli sto delavcev iz Nepala, ki na območju podjetja tudi živijo. Podžupan je napovedal, da bodo tamkajšnjim stanovalcem zagotovili začasno bivanje v športni dvorani.

Plenkovič napovedal preiskavo

O požaru se je z županom Osijeka in predsednikom županije že pogovarjal hrvaški premier Andrej Plenković in napovedal preiskavo. »Opravili bomo preiskavo, kako je prišlo do tega, da je bilo okoli same tovarne toliko plastičnega odpada,« je dejal Plenković na današnji seji vlade. Obenem je opozoril prebivalce, naj spremljajo informacije pristojnih služb.

Na nevarnost požara v Osijeku za okolje in ljudi je za Jutarnji list opozoril tudi toksikolog Franjo Plavšić. »Sežiganje plastike je vedno zelo nevarno, saj ima poleg takojšnjega onesnaženja zraka in okolja tudi dolgoročne posledice zaradi odlaganja različnih nevarnih delcev v okolje,« je pojasnil. Ob tem je poudaril, da se v zraku poleg ogljikovega monoksida in dioksida pojavljajo tudi drugi plini ter rakotvoren dioksin.

Komentarji: