Velik uspeh Joeja Bidna na »supertorku«

Nekateri privrženci Bernieja Sandersa že govorijo o udaru "demokratskega establišmenta"
Fotografija: Nekdanji podpredsednik Joe Biden. FOTO: Elizabeth Frantz/Reuters
Odpri galerijo
Nekdanji podpredsednik Joe Biden. FOTO: Elizabeth Frantz/Reuters

Washington – Presenetljivo močna sobotna zmaga v Južni Karolini je nekdanjemu podpredsedniku ZDA Joeju Bidnu zagotovila veliko boljše rezultate na sinočnjem supertorku od prej pričakovanih. Pomagal je tudi izstop nekdanjega župana South Benda Peta Buttigiega ter senatorke iz Minnesote Amy Klobuchar iz demokratske predvolilne tekme in 77-letni nekdanji senator iz Delawara je lahko sinoči zabeležil številne zmage.

Po nepopolnih izidih so Bidna razglasili za zmagovalca v Alabami, Arkansasu, Massachusettsu, Minnesoti, Oklahomi, Virginiji, Tennesseeju, Severni Karolini, Virginiji in celo v drugi najštevilčnejši državi ZDA Teksasu. Senator Bernie Sanders je osvojil domači Vermont, Utah, Kolorado ter Kalifornijo, ki velja za najpomembnejšo zvezno državo zaradi največjega števila delegatov. V zvezni državi Maine sta Biden in Sander za zdaj izenačena. 

Število delegatov, ki jih bo na julijsko demokratsko konvencijo v Milwaukeeju odnesel vsak od najuspešnejših demokratskih kandidatov, določata uvrstitev in število prebivalstva v posameznih zveznih držav. 

Bernie Sanders največ pričakuje zlasti od mladih. FOTO: Chip Somodevilla/AFP
Bernie Sanders največ pričakuje zlasti od mladih. FOTO: Chip Somodevilla/AFP


Demokratski predsedniški kandidat za zmago potrebuje 1991 delegatov, na supertorek pa jih je bilo na voljo 1357, če tistim iz zveznih držav in Ameriške Samoe prištejemo še delegate demokratskih izseljencev po svetu. To je približno tretjina vseh, poleg teh pa lahko 770 superdelegatov voli, kogar hoče. Nezadovoljni Sanders je »politični establišment« že obtožil, da so za svojega kandidata izbrali Joeja Bidna ter poskušajo spodkopati njegovo napredovanje. Bidna po njegovem prepričanju podpirajo tudi milijarderski donatorji, zato naj bi odslej v kampanji prevladovale razlike med njima. »Te razlike jasno kažejo, da je izbira med osrednjo gospodarsko in socialno agendo stranke ter agendo washingtonskega establišmenta, ki hoče zaščititi in okoristiti bogate in dobro povezane.«

Sanders je prepričan, da je njegova volilna baza veliko bolj priljubljena od Bidnove, nekatere analize pa kažejo, da se mladi volivci, na katere precej računa 78-letni za ameriške razmere skrajni levičar, manj prizadevno odpravljajo na volitve od starejših. Sandersa so morda res podprli pevka Ariana Grande, raperka Cardi B. in igralka Kirsten Dunst, a to še ne pomeni, da so se mladi tudi res odpravili na volišča. Pomagali so tudi pozivi nekaterih tekmecev in nekaterih drugih vidnih demokratov k podpori za Joeja Bidna. Nekdanji tesni sodelavec predsednika Billa in Hillary Clinton  James Carville je šel še korak naprej in senatorja iz Vermonta pozval, naj se tudi sam umakne iz predsedniške tekme.  Po njegovem prepričanju bodo lahko le tako premagali Donalda Trumpa, saj Sanders ni znal pridobiti »zvestih privržencev« afriških Američanov in »najbolj razburljivih« izobraženih belskih žensk.

Nekdanja demokratska predsedniška kandidatka Marianne Williamson že govori o udaru proti Sandersu. Foto Scott Olson Afp
Nekdanja demokratska predsedniška kandidatka Marianne Williamson že govori o udaru proti Sandersu. Foto Scott Olson Afp


Privrženci Bernieja Sandersa pa »demokratski establišment« že obtožujejo udara. Tako se je izrazila vsaj nekdanja predsedniška kandidatka Marianne Williamson ter za nameček v nastopu na CNN sokrivdo za to pripisala kar – kabelskim televizijskim postajam. Te so po njenem prepričanju s poročanjem o volitvah v Južni Karolini povečale vtis o možnostih Joeja Bidna za izvolitev,

Razlogov za zadovoljstvo nima niti nekdanji newyorški župan Mike Bloomberg, ki je kljub pol milijarde dolarjev iz lastnega žepa za predvolilno kampanjo za zdaj zmagal samo v Ameriški Samoi. Bidna pa je obtožil, da mu krade glasove, a se zdaj v ZDA že sprašujejo, ali bo tudi on izstopil iz predsedniške tekme. V Ameriški Samoi je nekaj delegatov dobila tudi kongresnica s Havajev Tulsi Gabbard, a si s tem ne bo veliko opomogla. Ni še znano, kaj bo naredila senatorka iz Massachusettsa Elizabeth Warren, ki ji tudi ne gre najbolje, saj ni zmagala niti v lastni zvezni državi.

Nekdanji newyorški župan Mike Bloomberg. FOTO: Eva Marie Uzcategui/AFP
Nekdanji newyorški župan Mike Bloomberg. FOTO: Eva Marie Uzcategui/AFP

Komentarji: