Venezuelo zapustilo že več kot štiri milijone ljudi

Zaradi gospodarske in humanitarne krize je iz Venezuele samo v zadnjih sedmih mesecih prebegnilo okoli milijon ljudi. ZN poziva k podpori držav, ki gostijo prebežnike.
Fotografija: Prebežniki na poti v Kolumbijo. FOTO: Luis Robayo/AFP
Odpri galerijo
Prebežniki na poti v Kolumbijo. FOTO: Luis Robayo/AFP

Gre za osupljivo množično izselitev, kot jo je to množično izselitev označila agencija za begunce Združenih narodov. Venezuelo je zaradi humanitarne in gospodarske krize samo v zadnjih sedmih mesecih – od novembra lani, zapustio okoli milijon prebivalcev, so v petek sporočile agenciji ZN UNCHR in Mednarodna organizacija za migracije.

Konec leta 2015 je bilo število venezuelskih migrantov doseglo število okoli 695 tisoč, podatke povzema The Guardian. Tri leta in pol kasneje, ko v tej latinskoameriški državi vlada socialna in politična kriza, pa je številka migrantov in beguncev dosegla štiri milijone. Med njimi jih je polovico zatočišče našlo v dneh južnoameriških državah: Peruju in Kolumbiji, v slednji je kar 1,3 milijonov venezuelskih beguncev. Nekateri drugi pa so se zatekli v Čile, Ekvador, Brazilijo in Argentino, izsledke poročila navaja The Guardian. Veliko število jih je prebežalo na Karibe, v Centralno Ameriko in Mehiko. Tudi v ZDA naj bi lani za azil zaprosilo okoli 30 tisoč Venezuelcev.

Posebni predstavnik agencij UNHCR in IOM Za venezuelske prebežnike Eduardo Stein je dejal, da tako visoke številke kličejo k podpori držav, ki gostijo prebežnike. V Braziliji in Kolumbiji so oblasti ob meji postavile zaklonišče za prebežnike, ki mnogokrat pridejo sestradani in bosi.

Venezuela, tarča ameriških sankcij, se sooča s propadajočim gospodarstvom, zaradi česar primanjkuje hrane in zdravil. Krizo je še poglobil boj za oblast, ko se je konec januarja za začasnega predsednika države razglasil vodja manjše opozicijske stranke Ju
Venezuela, tarča ameriških sankcij, se sooča s propadajočim gospodarstvom, zaradi česar primanjkuje hrane in zdravil. Krizo je še poglobil boj za oblast, ko se je konec januarja za začasnega predsednika države razglasil vodja manjše opozicijske stranke Ju


Ob boku prebežnikov pa poročajo tudi o povečanem nasilju med domačini in prebežniki, prav zato so nekatere države začele uvajati strožja pravila za vstop venezuelskih prebežnikov.

Perujski predsednik je tako dejal, da bodo morali Venezuelci pridobiti humanitarne vize, če se bodo želeli zateči v državo. Poteza pa je posledica izjave perujskega notranjega ministra Carlosa Morána, ki Venezuelce krivi za povečano stopnjo kriminala: »Ne želim biti ksenofobičen, vendar je prisotnost Venezuelskih državljanov povzročila takšen dvig kriminala«.


 

Preberite še:

Komentarji: