Težave z vzpostavitivjo cone za okužene

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju bolezni covid-19.
Fotografija: V Sloveniji je bilo potrejenih 24 novih okužb, svetovni trend se giba okoli 200.000 dnevno. FOTO: Adnan Abidi/Reuters
Odpri galerijo
V Sloveniji je bilo potrejenih 24 novih okužb, svetovni trend se giba okoli 200.000 dnevno. FOTO: Adnan Abidi/Reuters



20.30 Iskanje podpore instrumentu za okrevanje EU po pandemiji

Premierja Španije Pedro Sanchez in Italije Giuseppe Conte sta po današnjem srečanju v Madridu napovedala, da bosta skušala skupaj prepričati varčno četverico držav EU v podporo instrumentu za okrevanje Evrope po pandemiji covida-19. Zavzela sta se za čimprejšnji dogovor o tem instrumentu.

»Varčne države skušamo prepričati po diplomatskih poteh,« je poudaril Sanchez po srečanju s Contejem. Napovedal je, da bo prihodnji teden obiskal nizozemskega premierja Marka Rutteja, švedskega premierja Stefana Löfvena in nemško kanclerko Angelo Merkel. Nizozemska in Švedska skupaj z Avstrijo in Dansko sodita med varčne države.

Po njegovih besedah je treba dogovor doseči še ta mesec. O instrumentu za okrevanje Evrope po pandemiji covida-19 v vrednosti 750 milijard dolarjev bodo voditelji držav članic razpravljali na vrhu v Bruslju 17. in 18. julija.

K čimprejšnjemu dogovoru je pozval tudi italijanski premier. »Govorimo o prihodnosti Evrope (...), na kocki je evropski enotni trg,« je povedal. »Brez odločnega in usklajenega evropskega odgovora bomo uničili enotni trg,« je poudaril. »Zato se mora Evropa odzvati takoj in enotno,« je še izpostavil.

19.28 Pričakujejo, da bo okužena oseba takoj sprejeta v bolnišnico

V Varstveno delovnem centru Zagorje ob Savi so danes ugotovili, da je bila ena od njihovih stanovalk v stiku z osebo, ki je okužena z novim koronavirusom. Ob tem opozarjajo pristojne, da zaradi pomanjkanja prostora in kadra nimajo možnosti vzpostavljanja rdečih con in na podlagi protokolov pričakujejo takojšnje sprejeme okuženih v bolnišnico.

Stanovalka Varstveno delovnega centra Zagorje ob Savi je bila v nedeljo na domači zabavi na prostem, kjer je bila tudi okužena oseba. Kot so sporočili iz centra, so z območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje v Kopru danes o tem obvestili vodjo njihovega dnevnega in institucionalnega varstva, stanovalki pa je bila odrejena karantena.

Stanovalka sicer ne kaže znakov bolezni in je zaenkrat zdrava. Ker je zelo majhna verjetnost, da se je okužila ali da je v času od nedelje prenesla okužbo, dodatni ukrepi trenutno niso potrebni, so sporočili iz centra. Stanovalko so skupaj z zaposlenim izolirali v ločenih praznih prostorih centra, kjer bo ostala 14 dni. Med ostale stanovalce se bo lahko vrnila po dveh negativnih brisih.

Ob tem pa v centru opozarjajo vse pristojne, da v primeru potrjenih okužb stanovalcev v enotah varstveno delovnih centrov nimajo možnosti vzpostavljanja rdečih con, na kar so že opozarjali. Na podlagi dogovorjenih protokolov tako pričakujejo takojšnje sprejeme okuženih v bolnišnico.

18.03 Med prioritetami tudi solidarnost pri soočanju s posledicami pandemije

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes v Evropskem parlamentu v predstavitvi prioritet nemškega predsedovanja Svetu EU poudarila pomen solidarnosti pri soočanju s posledicami pandemije covida-19. Z njo se je strinjala tudi večina evropskih poslancev. Tako Merklova kot poslanci so se zavzeli za čimprejšnje sprejetje načrta za obnovo Evrope.

Pri ohranitvi Evrope potrebuje tudi evropske poslance, je poudarila. Prosila jih je, naj bodo posredniki pri vzpostavitvi povezanosti in enotnosti v EU. Enotnost in solidarnost v EU sta po njenih besedah pomembni tudi v boju proti pandemiji covida-19.

Merklova, ki je na prvem obisku v tujini po izbruhu novega koronavirusa, bo danes o svežnju za obnovo Evrope govorila še z voditelji osrednjih institucij EU. 

17.25 Namesto rešitev so sledila obtoževanja in razčiščevanja

Po zadnjih okužbah z novim koronavirusom v domovih starejših v Vipavi in na Krasu, so danes o dogajanju v domovih za starejše v času epidemije razpravljali člani parlamentarnih odborov za zdravstvo ter za socialne zadeve.

V opoziciji so želeli izvedeti načrt za zajezitev okužbe v domovih starejših ob izbruhu drugega vala. Namesto tega se je razprava sprevrgla v obtoževanje in razčiščevanje, kdo je kaj storil oziroma kdo česa ni storil.

Sejo so zaradi drugih obveznosti prekinili in jo bodo nadaljevali predvidoma prihodnji teden.

16.42 Težave z nadzorom karantenskih odločb

Zdravstveni inšpektorat je včeraj opravil 446 nadzorov spoštovanja izdanih karantenskih odločb. Ugotovil je šest kršitev, torej da osebe ni bilo na navedenem naslovu, sicer pa se inšpektorji tudi ob spremstvu policistov soočajo s številnimi težavami. Nekateri ne odprejo vrat, v 18 primerih je bil na karantenski odločbi navedeni naslov lažen.

Opolnoči je začel veljati spremenjen odlok, po katerem bodo na kontrolnih točkah Gruškovje, Obrežje, Metlika in Jelšane na meji s Hrvaško, Pince na meji z Madžarsko ter na letališču Jožeta Pučnika odločbe o karanteni vročali le še med 6. in 22. uro. Le na Obrežju jih vročajo ves čas.

Na kontrolnih točkah z Avstrijo in Italijo ter na letališčih Edvarda Rusjana Maribor in Portorož podatke zbira policija in jih posreduje ministrstvu za zdravje, ki odločbo o karanteni vroči na naslovu prebivališča ali naslovu, kjer oseba prestaja karanteno v Sloveniji, je na današnji vladni tiskovni konferenci spomnil namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak.

V zadnjih treh dneh je bilo sicer 95 odločb o karanteni izdanih neposredno na mejnih prehodih, preostalih pet odstotkov pa na podlagi posredovanih podatkov na stalnem naslovu oziroma naslovu prestajanja karantene, je povedal Pečjak.

Učinkovitejše vročanje odločb omogoča tudi hitrejši nadzor. V 18 primerih je bil naslov, naveden na karantenski odločbi, lažen, v 18 primerih pa oseba ni odprla vrat. V 27 primerih ni bilo mogoče najti osebe, ker se je na naslovu nahajal večstanovanjski objekt, na odločbi pa ni bila navedena številka stanovanja.

Po besedah Kacina so izdajatelje karantenskih odločb dodatno opozorili, da morajo pobrati natančen naslov, na katerem se bo nahajala oseba, ki ji je izdana karantenska odločba.

15.45 Na Hrvaškem 53 novih okužb

Na Hrvaškem so od torka popoldne potrdili še 53 okužb z novim koronavirusom, ena oseba pa je umrla, je danes potrdil hrvaški štab civilne zaščite. Kot so dodali, je v državi trenutno 934 obolelih s covidom-19. Med njimi je 19 oseb na zdravljenju v bolnišnicah, na ventilator so priključeni štirje ljudi.

V sosedni državi so imeli od 30. junija vsak dan več kot 50 novih okužb, največ 2. julija, ko so potrdili 96 novih primerov v 24 urah.

Na Hrvaškem so po prvem primeru okužbe z novim koronavirusom 25. februarja zabeležili 3325 okužb. Okrevalo je 2277 oseb, umrlo pa 114, je še sporočil hrvaški štab civilne zaščite. Navedli so, da so doslej testirali več kot 88.200 oseb, od tega 1375 v preteklih 24 urah.

Hrvaški mediji poročajo, da je bilo od torka največ novih okužb na območju Zagreba, kjer so zabeležili 15 novih primerov. V Slavoniji je bilo 18 novookuženih. Kot novo žarišče so izpostavili Kutino, kjer so v zadnjih dneh potrdili enajst okužb. Vsi so se udeležili zasebne zabave ob opravljeni diplomi.

15.10 Še zadnja tranša povračil delodajalcem za čakanje na delo

Zavod za zaposlovanje bo delodajalcem 31. julija izplačal še zadnjo tranšo povračil nadomestil plače zaradi začasnega čakanja na delo ali višje sile med 13. marcem in 31. majem. Upoštevali bodo dohodke iz REK-obrazcev, ki jih bodo delodajalci finančni upravi oddali do 20. julija. Doslej so za nadomestila namenili 160 milijonov evrov.

Do konca maja je zavod za nadomestila za začasno čakanje na delo prejel 46.009 vlog za 275.317 zaposlenih, za te namene pa je do sedaj izplačal skupno 160,51 milijona evrov. Gre za povračila nadomestil plač delodajalcem na podlagi zakona o interventnih ukrepih na področju plač in prispevkov, prvega protikoronskega zakona za blaženje posledic epidemije covida-19 in njegove novele, ki pokrivajo ukrepe za del marca, april in maj oziroma do preklica epidemije.

Vloge za nakazila po tretjemu protikoronskemu zakonu, ki je v veljavi od 31. maja in je med drugim podaljšal ukrep čakanja na delo do konca junija ter uvedel subvencioniranje skrajšanega delovnega časa, pa so delodajalci lahko oddali do konca junija 2020. Oddali so skupno 10.907 vlog za 64.642 zaposlenih.

Vloge za delno subvencioniranje skrajšanega polnega delovnega časa lahko delodajalci oddajo do konca leta 2020. Doslej je zavod prejel 5254 vlog za 29.325 zaposlenih.

Prva izplačila na podlagi določb tretjega protikoronskega zakona so predvidena za avgust.

Vlada je konec junija določila še besedilo četrtega protikoronskega zakona, po katerem bo shema čakanja na delo na voljo najmanj do konca julija, strošek karantene, ki je bil od preklica epidemije na ramenih delodajalcev, pa bo znova prešel na državo, a najdlje do 30. septembra.

14.00 Obiski so prepovedani v domu upokojencev v Idriji prepovedani

Uprava idrijskega doma upokojencev je zaradi ponovnega povečanega širjenja okužb s koronavirusom po vsej državi preventivno znova zaprla obe enoti DU. Obisk pri stanovalcih je od danes naprej tako prepovedan tako v domu upokojencev v Idriji, kot tudi v dislocirani enoti na Marofu. A. I. 

13.41 V BiH v zadnjem dnevu skoraj 250 novih okužb

V Bosni in Hercegovini so v zadnjih 24 urah zabeležili 244 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, so sporočile pristojne oblasti. Umrla je še ena oseba, okužena z virusom. Od 244 novih okužb so jih 123 potrdili v Federaciji BiH, 121 pa v Republiki srbski. Največ primerov so potrdili v Sarajevu, in sicer 45. Sledi Bijeljina s 25 primeri, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.
Vse skupaj so v BiH potrdili skoraj 5900 okužb z novim koronavirusom, covid-19 pa je zahteval 208 smrtnih žrtev. Ne v Federaciji BiH ne v Republiki srbski kljub porastu okužb ne napovedujejo dodatnih ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Pozivajo k spoštovanju obstoječih ukrepov. STA

13.40 Vlada bo omejila druženje na deset oseb

Minister za zdravje Tomaž Gantar napoveduje, da bo vlada ponovno omejila druženje na največ deset, oziroma v nekaterih primerih, 50 ljudi. Več o tem bo najverjetneje rečeno na današnji vladni novinarski konfrenci ob 14.00.



13.15 V postonjskem domu za upokojence so verjetno zajezili širjenje okužb

Poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk ocenjuje, da so se v postojnski enoti Doma na Krasu s hitrim ukrepanjem izognili širjenju virusa med stanovalci in zaposlenimi. Starejšo stanovalko so že ob pojavu zdravstvenih težav, še pred potrditvijo okužbe, osamili. Delavka, ki naj bi zanesla virus v dom, je v karanteni. V Domu na Krasu so namreč v soboto, ko so pri starejši stanovalki zaznali zdravstvene težave, že pred odvzemom brisa omejili medsebojne stike. Doslej sta se v domu okužili dve osebi. Zaposlena je v karanteni na svojem domu. Stanovalko so preselili na ljubljansko infekcijsko kliniko, njeno stanje je po Curkovih besedah stabilno. Ostalih deset stanovalcev postojnskega doma je v izolaciji v svojih prostorih v domu. Na novi koronavirus so testirali vse zaposlene, med njimi niso odkrili novih okužb. Po Curkovem mnenju so v domu sami prispevali k temu, da sedaj govorimo o tako majhnem številu okuženih, saj so sprejeli potrebne ukrepe in iz delovnega procesa izločili vse tiste, ki so bili v času vnosa virusa na delovnem mestu. STA

12.00 V Afriki že več kot pol milijona okužb

Po tem, ko je Južna Afrika danes potrdila več kot 10.000 novih okužb, je število potrjenih okužb z novim koronavirusom na afriški celini preseglo 500.000. Številka je razmeroma nizka in nezanesljiva, saj številnim afriškim državam primanjkuje kapacitet za testiranje, nekatere pa so ga sploh prenehale izvajati. Večina testiranj na celini je izvedenih le v največjih mestih. Okužilo se je že več kot 2000 zdravstvenih delavcev. Zaradi slabe zaščitne opreme in nizke plače, so v tem tednu zdravstveni delavci protestirali že v Nigeriji, Zimbabveju, Kongu in Sierri Leone, poroča Guardian. 

Grafit v barakarskem naselju Mathare v Nairobiju opozarja na virus. FOTO: Baz Ratner/Reuters
Grafit v barakarskem naselju Mathare v Nairobiju opozarja na virus. FOTO: Baz Ratner/Reuters


11.40 Med epidemijo izbrisanih več kot 4600 podjetji

V Sloveniji je bilo v času uradno razglašene epidemije covida-19 (od 13. marca do 31. maja) izbrisanih 4605 podjetij, ugotavlja družba Bisnode Slovenija. Največ podjetij je ugasnilo v osrednjeslovenski regiji, najbolj prizadeti so bili samostojni podjetniki in družbe z registrirano strokovno, znanstveno in tehnično dejavnostjo. Izbrisana sta bila kar 2,1 odstotka aktivnih poslovnih subjektov na dan uradnega zaključka epidemije, so sporočili iz Bisnode Slovenija. Med vsemi izbrisanimi subjekti je 86 odstotkov samostojnih podjetnikov, pri čemer v podjetju spominjajo, da je bil zaradi moratorija javne uprave izbris ostalih pravnih oblik skoraj nemogoč. Marca je bilo sicer izbrisanih 1946 podjetij, aprila 1780, preobrat pa se je zgodil v maju, ko je bilo ustanovljenih 359 subjektov več, kot jih je bilo izbrisanih. STA

11.10 ZN: Kriminalne združbe uvažajo ponarejene maske

Zaradi zaščitnih mask in druge medicinske opreme, ki ni v skladu s standardi, so ogrožena življenja, je danes v poročilu posvaril Urad Združenih narodov za droge in kriminal (Undoc). Zaradi velikega povpraševanja in pomanjkanja opreme na trgu med pandemijo covida-19 so se s prodajo neprimerne opreme okoristile predvsem kriminalne združbe, ki izkoriščajo luknje v nacionalnih zakonodajah in nadzoru, da na trg spravijo ponarejeno opremo. Interpol je marca v okviru preiskave nezakonitih spletnih prodaj zdravil in medicinske opreme aretiral 121 ljudi po celem svetu in zasegel večjo količino neprimernih in ponarejenih zaščitnih mask ter za okoli 12 milijonov evrov potencialno nevarnih farmacevtskih izdelkov. Undoc je pozval k mednarodnem sodelovanju, krepitvi zakonskih okvirjev in poučevanju tistih, ki delajo na področju medicinskih produktov. Poročilo temelji na preliminarni oceni informacij, ki so jih dobili od držav članic, svojih pisarn na terenu in drugih odprtih virov. STA

10.45 V torek je bilo potrejnih 24 novih okužb

V torek je bilo ob 1607 testiranjih potrjenih 24 novih okužb s koronavirusom, hospitaliziranih je 14 bolnikov. Smrtnih žrtev ni bilo je na twitterju sporočila vlada.  V Sloveniji so skupno potrdili 1763 okužb in 111 smrtnih žrtev.



10.25 Število okužb v Rusiji preseglo 700.000

Število potrjenih okužb v Rusiji je danes, po tem, ko so potrdili še 6.562 novih okužb v zadnjih 24 urah, preseglo 700.000. Po številu okužb je Rusija četrta na svetu, za ZDA, Brazilijo in Indijo, vendar je dnevno potrjenih novih okužb v Rusiji precej manj kot v treh državah z največ okužbami. V zadnjem dnevu je umrlo 173 ljudi, skupno uradno že 10.667, vendar številni kritiki opozarjajo, da je dejansko število smrtnih žrtev v Rusiji najverjetneje mnogo višje. 

9.15 Med epidemijo porast prijav na Inšpektorat za delo

Inšpektorat za delo je od razglasitve epidemije covida-19 do 3. julija prejel 2373 prijav na področju nadzora delovnih razmerij, kar je za približno tretjino več kot v enakem obdobju lani. Največ prijav se je nanašalo na neizplačilo kriznega dodatka, enostransko odrejanje dopusta in odpovedi pogodb o zaposlitvi. Prijave glede kriznega dodatka so se najpogosteje nanašale na nepravilno interpretacijo intervencijske zakonodaje, nevednost prijaviteljev glede dopustnega sorazmernega dela kriznega dodatka in zamik izplačila. Lani je inšpektorat za delo opravil 14.118 inšpekcijskih pregledov, in sicer 8013 na področju delovnih razmerij, kjer beleži krepko rast prijav, 5891 na področju varnosti in zdravja pri delu ter 214 na področju socialnih zadev. Inšpektorji so ugotovili 25.222 različnih kršitev, izdali 11.346 upravnih in prekrškovnih ukrepov ter podali 40 naznanil sumov storitve kaznivega dejanja oziroma kazenskih ovadb. Izrekli so za skupno 4,1 milijona evrov glob. STA

8.50 Koronavirus bi lahko povzročal hude poškodbe možganov

Britanski nevrologi so izdali poročilo, ki ugotavlja, da so bile poškodbe možganov pri najmanj štiridesetih pacientih v Združenem kraljestvu glavni simptom virusa. Poškodbe lahko povzročijo trajne paralize ali smrt. Poročilo ugotavlja tudi, da je velik porast smrtno nevarnih možganskih obolenj v Združenem kraljestvu sovpada s prvim valom koronavirusa. Miachael Zandi iz Univerzitetnega kolidža v Londonu je opozoril, da novi koronavirus napada možgane na način, ki pri drugih virusih še ni bil opažen. Raziskovanje vpliva virusa na možgane otežuje dejstvo, da so mnogi pacienti preveč bolni, da bi jim lahko skenirali možgane. Del prebivalstva bi lahko po pandemiji ostal z delnimi poškodbami možganov, opozarjajo znanstveniki. 

Virus bi lahko povzročal hude možganske poškodbe. FOTO: Reuters Pictures
Virus bi lahko povzročal hude možganske poškodbe. FOTO: Reuters Pictures


8.20 Trump želi odprtje šol kljub porastu okužb

Ameriški predsednik Donald Trump je v torek vztrajal, da morajo jeseni redni pouk znova izvajati vse ameriške šole, kar je pred tem ameriškim guvernerjem zabičala tudi ministrica za izobraževanje Betsy DeVos, kljub temu, da je število okuženih s koronavirusom v ZDA do torka zvečer naraslo na tri milijone, število mrtvih pa na več kot 131.000. Trump je ponovil obtožbo, da nekateri nočejo odpreti šol iz političnih razlogov, ker menijo, da jim bo to pomagalo novembra na volitvah. Center za nadzor nad boleznimi (CDC) je šolam izdal navodila, kako naj se vrnejo varno k pouku. Med drugim naj povečajo razdaljo med šolskimi klopmi, uvedejo malice v učilnicah in ne v jedilnicah, postavijo pregrade med umivalniki ter čistijo površine.

Okužbe trenutno naraščajo po več kot polovici zveznih držav ZDA in univerza Washington sedaj ocenjuje, da bo do novembra v državi zaradi covida-19 umrlo 208.000 ljudi. Teksas je v torek poročal o več kot 10.000 primerih novih okužb, Kalifornija o 6000, Missouri o svojem rekordu 773, Oklahoma prav tako o svojem rekordu 858, Louisiana o 2000 novih okužbah, Florida pa o 7300. V Teksasu je doslej za covidom-19 umrlo 2734 bolnikov, v Kaliforniji 6552, v Missouriju 1067, v Oklahomi 403, Louisiani 3318, na Floridi pa 3840. V Mississippiju, kjer so potrdili 32.000 okužb, umrlo pa je 1157 ljudi, se je v torek okužil tudi podguverner države Delbert Hoseman, dva dni prej pa predsednik državnega predstavniškega doma Phillip Gunn. STA

Zdravstveni delavci v Teksasu zaradi širejenja okužb pregorevajo. FOTO: Callaghan O'hare/Reuters
Zdravstveni delavci v Teksasu zaradi širejenja okužb pregorevajo. FOTO: Callaghan O'hare/Reuters


7.50 Virus bi se lahko širil tudi po zraku, na novo se okuži 200.000 oseb dnevno

Vse več je dokazov, da se novi koronavirus po zraku širi na precej večje razdalje, kot smo domnevali doslej, morda celo več deset metrov, so v torek priznali pri Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) in napovedali, da bodo v nekaj dneh objavili novo znanstveno razlago na to temo. Ohranjanje dveh metrov medsebojne razdalje je sicer eden ključnih elementov v boju proti covidu-19, ki je, odkar so ga prvič zaznali decembra lani na Kitajskem, terjal že 538.000 življenj in so ga potrdili pri več kot 11,6 milijona ljudeh po vsem svetu.

V WHO so sicer tudi znova posvarili, da se pandemija še naprej pospešuje in ne kaže nobenih znakov upočasnjevanja.
Kot je povedal generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus, so samo minuli konec tedna v svetu potrdili 400.000 novih okužb s koronavirusom, medtem ko je trajalo kar 12 tednov, da je svet zabeležil prvih 400.000 primerov covida-19. »Izbruh se pospešuje in očitno še nismo dosegli vrhunca pandemije,« je opozoril. STA

7.05  Vročanje odločb o karanteni le čez dan

Opolnoči je začel veljati spremenjen odlok, ki ga je sprejela vlada na torkovi večerni dopisni seji. Po odloku je vročanje odločb o karanteni še naprej mogoče le na mejnih prehodih oziroma kontrolnih točkah Gruškovje, Obrežje, Metlika in Jelšane na meji s Hrvaško, Pince na meji z Madžarsko in mejnem prehodu za mednarodni zračni promet Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana. Vročanje odločb na omenjenih točkah bo mogoče med 6. in 22. uro, le na Obrežju bo vročanje zagotovljeno ves čas. Na kontrolnih točkah z Avstrijo in Italijo ter na letališčih Edvarda Rusjana Maribor in Portorož bo podatke zbrala policija in jih posredovala ministrstvu za zdravje, ki bo odločbo o karanteni vročilo na naslovu prebivališča ali naslovu, kjer bo oseba prestajala karanteno v Sloveniji.

Spremembe odloka tudi jasneje določajo dokazila, ki jih oseba predloži mejnim organom, da dokaže, da ne prihaja iz države z epidemiološko visokim tveganjem, to je države na rdečem seznamu. Kot dokazila po odloku štejejo na primer originalni račun za plačilo nastanitve, dokazilo o lastništvu nepremičnine ali plovila, na katerem je oseba bivala, uradni seznam posadke v primeru najema plovila oziroma drugo primerno dokazilo. Odlok pri tem natančneje ne navaja, kaj se šteje kot drugo primerno dokazilo.
Spremenjen odlok še določa, da osebi, ki je dvolastnik ali najemnik zemljišč v obmejnem območju ali na obeh straneh državne meje in prehaja državno mejo zaradi opravljanja kmetijsko-poljedelsko-gozdarskih del, ob vstopu ne bo treba predložiti negativnega testa na covid-19. STA

7.00 Voditelji EU pripravljajo sveženj ukrepov za obnovo po pandemiji

Voditelji osrednjih institucij EU bodo danes v Bruslju poskušali utreti pot do hitrega dogovora o svežnju za obnovo Evrope po pandemiji novega koronavirusa. Pobudnica, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je na srečanje povabila nemško kanclerko Angelo Merkel ter predsednika Evropskega sveta in Evropskega parlamenta Davida Sassolija. Sveženj za obnovo Evrope po pandemiji vključuje prihodnji sedemletni proračun unije v vrednosti 1100 milijard evrov in načrt za okrevanje v vrednosti 750 milijard evrov, od katerih naj bi šlo 500 milijard za nepovratna sredstva, 250 milijard pa za posojila. STA
 

Preberite še:

Komentarji: