V centru starejših Pristan okuženih že 15 stanovalcev in zaposlenih

Infektologinja prof. dr. Bojana Beović ne vidi potrebe po ponovni razglasitvi epidemije, pač pa po doslednem izvajanju ukrepov.
Fotografija: Po daljšem obdobju smo v Sloveniji potrdili prvi primer okužb s covidom-19 v domu upokojencev. (Fotografija je simbolična) FOTO: Yves Herman/Reuters
Odpri galerijo
Po daljšem obdobju smo v Sloveniji potrdili prvi primer okužb s covidom-19 v domu upokojencev. (Fotografija je simbolična) FOTO: Yves Herman/Reuters

V soboto so ob 716 opravljenih testih potrdili 21 okužb z novim koronavirusom, hospitaliziranih je bilo šest oseb. Največ okužb je bilo v Slovenski Bistrici (tri) in Vipavi (štiri), kjer je v centru starejših Pristan okuženih 15 oseb; devet stanovalcev in šest zaposlenih. Štiri stanovalce centra so odpeljali v ljubljansko infekcijsko kliniko, za pet danes potrjenih okuženih stanovalcev še urejajo sprejem v bolnišnico. Zaposleni so v samoizolaciji.

Vir okužbe v domu starejših v Vipavi še ni jasen, najverjetneje je osebje, je povedala infektologinja prof. dr. Bojana Beović. Prvi primer okužb s covidom-19 v domu upokojencev po daljšem obdobju je po njenih besedah »preizkus sistema ukrepov, ki je bil v domovih starejših vzpostavljen, v kolikor je bil upoštevan s strani domov in v kolikor mu niso škodile afere z obravnavo oskrbovancev v domovih«.

Aktualno dogajanje o koronavirusu doma in v tujini spremljamo TUKAJ: Na Hrvaškem 57 novih okužb, še vedno rastejo tudi drugod po Balkanu

Dejstvo, da na oddelkih za intenzivno nego ni obolelih s covidom-19 in da v zadnjih dneh nihče umrl, Beovićeva pripisuje temu, da je trenutno epidemija med mladimi in še ni vdrla v domove starejših. Kdaj se bo to znova zgodilo, je »samo še vprašanje časa«.

Naraščanje števila okuženih jo zelo skrbi, saj »ko se bolezen enkrat razvije in razširi, jo je izjemno težko ustaviti«. Potrebe po ponovni razglasitvi epidemije koronavirusa pa ne vidi. »Vprašanje je, kaj to pomeni. Ali bi to dalo podlago za drugačne ukrepe ali pa so ti možni tudi brez epidemije? Vsebinsko so z zdravniške strani potrebni predvsem ukrepi.«

Prof. dr. Bojana Beović. FOTO: Blaž Samec/Delo
Prof. dr. Bojana Beović. FOTO: Blaž Samec/Delo

 

Popolna zapora meje »preventiva« pred vdori okužb iz Hrvaške  


Ukrep izdajanja odločb o karanteni na mejnih prehodih, ki je začel veljati v soboto – že prvi dan so zdravstveni delavci v sodelovanju s policisti vročili 338 odločb, danes pa še 435 –, bi po besedah sogovornice razmere moral izboljšati vsaj glede prehodov iz Bosne in Hercegovine ter Kosova, ki so zadnja dva tedna potekali nenadzorovano. Ne ščitijo pa trenutni predpisi pred prehodi iz Hrvaške. Iz te ni dovolj informacij o okužbah; v Istri imajo razmere pod nadzorom, medtem ko v drugih delih države ne. V hrvaških obmorskih krajih menda še vedno potekajo množične zabave, ki jih obiskujejo tudi slovenski državljani, pravi Beovićeva. Popolna zapora meje bi bila tako »preventiva pred potencialnimi možnimi vdori okužb iz Hrvaške«.
 

Pomanjkljiv nadzor nad posamezniki v karanteni


Tretji segment poleg omejitve na mejnih prehodih in izdajanja odločb o karanteni, ki pri nas še ni vzpostavljen, pa je po besedah infektologinje z UKC Ljubljana nadzor tistih, ki jim je bila karantena odrejena. Ta je po njenem preslab, marsikdo karantene menda ne upošteva.

Mobilna aplikacija za nadzor karantene in opozarjanje stikov z okuženimi se po oceni Beovićeve vzpostavlja prepočasi. »Upali smo, da bo v 14 dneh na voljo in da jo bo slovenska javnost podprla, ampak stvari se obračajo v drugo smer.« Glede pomislekov o nesorazmernem posegu v zasebnost sogovornica meni, da se tisti, ki imajo mobilnik, brez težav že leta pustijo nadzorovati multinacionalkam, »očitno pa preskok, da bi takšen nadzor tolerirali, če gre za naše zdravje, predstavlja več težav«.

Po zadnjih podatkih so v Sloveniji opravili 106.368 testov na novi koronavirus in potrdili 1700 okužb. Za posledicami bolezni je umrlo 111 bolnikov. 180 je aktivno okuženih.

Preberite še:

Komentarji: