Z buldožerji nad največjo pasjo klavnico v državi

Zaprtje klavnice Taepyeong-dong v Južni Koreji predstavlja veliko zmago za pravice živali.
 
Fotografija: V klavnici je bilo znotraj žičnatih ograd včasih po več sto psov naenkrat. FOTO: Reuters 
Odpri galerijo
V klavnici je bilo znotraj žičnatih ograd včasih po več sto psov naenkrat. FOTO: Reuters 

Južnokorejske pristojne službe so včeraj začele rušiti največjo pasjo klavnico v državi. Predstavniki mestnega sveta in člani mednarodnega društva za zaščito živali (HSI) so obiskali kompleks stavb Tepjong-dong v mestu Seongnam nedaleč od prestolnice Seul, kjer je sredi betonskega poslopja delovalo šest klavnic. Včeraj jih je ob prihodu v klavnico dočakal grozljiv prizor. V prostorih so našli zapuščene žičnate ograde, električne naprave za usmrtitev psov, dolga rezila in brivnike za odstranjevanje kožuhov ter celo poseben prostor, v katerem je bil kup poginulih živalih.

V klavnici je bilo znotraj žičnatih ograd včasih po več sto psov naenkrat. Obrtniki iz poslopja Tepjong-dong so s pasjim mesom zalagali restavracije širom po Južni Koreji in bližnjo tržnico Moran, ki je bila pred prepovedjo prodajanja živih psov  najbolj živahna tržnica s pasjimi izdelki na Korejskem polotoku.

Žičnate ograde, kjer so zadrževali pse. FOTO: AFP 
Žičnate ograde, kjer so zadrževali pse. FOTO: AFP 


Največjo klavnico v državi bodo zaradi pomanjkanja ustreznih dovoljenj morali porušiti, na njenem mestu pa bodo zgradili park.

V Južni Koreji trenutno ni zakona, ki bi prepovedoval trgovino s pasjim mesom. Južni Korejci verjamejo, da se z uživanjem pasjega mesa poveča energija v telesu in najraje ga uživajo kuhanega. Med najbolj prepoznavne jedi se uvršča bosintang iz kuhanega pasjega mesa in zelenjave, gegoi mučim, ki se pripravlja na pari s porom, in pasja juha gegogi jongol v tradicionalni posodi jongol.

Psi postajajo čedalje bolj priljubljeni hišni ljubljenčki v domovih širom po Južni Koreji, jedi iz pasjega mesa pa mlajša generacija Korejcev zavrača. FOTO: Reuters 
Psi postajajo čedalje bolj priljubljeni hišni ljubljenčki v domovih širom po Južni Koreji, jedi iz pasjega mesa pa mlajša generacija Korejcev zavrača. FOTO: Reuters 


Uživanje pasjega mesa se je v zadnjih letih sicer močno zmanjšalo, saj psi postajajo čedalje bolj priljubljeni hišni ljubljenčki v domovih širom po Južni Koreji, jedi iz pasjega mesa pa mlajša generacija Korejcev zavrača. Po podatkih HSI 70 odstotkov Južnih Korejcev ne uživa pasjega mesa, toda le 40 odstotkov jih verjame, da je treba prepovedati prodajo pasjega mesa.

Komentarji: