Z vpisom v ustavo pravica do splava postala zagotovljena svoboščina

Zgodovinsko glasovanje so v francoskem parlamentu pospremili s stoječimi ovacijami.
Fotografija: Eifflov stolp: Moje telo - moja izbira. FOTO: Abdul Saboor/Reuters
Odpri galerijo
Eifflov stolp: Moje telo - moja izbira. FOTO: Abdul Saboor/Reuters

Francija je danes pravico do splava vpisala v ustavo kot »zagotovljeno svoboščino«. Za vpis je glasovalo skupno 780 poslancev obeh domov francoskega parlamenta, 72 jih je bilo proti. Zgodovinsko glasovanje so v dvorani pospremili s stoječimi ovacijami, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je po glasovanju pozdravil »francoski ponos« in poudaril, da je Francija s tem svetu poslala univerzalno sporočilo. »Skupaj proslavimo vpis nove zagotovljene svoboščine v ustavo,« je še zapisal na družbenem omrežju X.

Spremembe ustave v Franciji zahtevajo bodisi potrditev na referendumu bodisi skupno tri petine glasov vseh poslancev spodnjega in zgornjega doma francoskega parlamenta.

Predsednik francoske vlade Gabriel Attal je v nagovoru poslancem pred glasovanjem izpostavil, da gre za »moralni dolg« do vseh žensk, ki so trpele. Preganjata nas trpljenje in spomin na toliko žensk, ki so desetletja trpele, ker niso mogle biti svobodne, je poudaril.

»To je temeljni korak (...), ki se bo zapisal v zgodovino,« je še dejal, ko je poslance pozval k sprejetju zakonodaje. Ob tem je poudaril, da je pravica do splava po vsem svetu še vedno v nevarnosti, saj je pogosto na milost in nemilost prepuščena odločevalcem. V eni generaciji, enem letu, enem tednu se lahko stvari povsem spremenijo, je opozoril in omenil primere ZDA, Madžarske in Poljske.

Med glasovanjem se je v bližini kongresa v Versaillesu zbralo več sto aktivistov proti splavu, ki so protestirali proti spremembi ustave.

Tudi katoliška cerkev je jasno povedala, da še naprej nasprotuje splavu. Papeška akademija za življenje je danes poudarila, da v dobi univerzalnih človekovih pravic ne more obstajati pravica do uničenja človeškega življenja.

Na Eifflovem stolpu v Parizu je medtem po potrditvi vpisa pravice do splava v ustavo zažarel napis Moje telo moja izbira.

Macron se je že januarja lani ob predstavitvi prednostnih nalog francoskega predsedovanja Svetu EU v Strasbourgu zavzel za vključitev pravice do splava v listino EU o temeljnih pravicah.

Njegova prizadevanja za vpis te pravice v francosko ustavo so se okrepila potem, ko je vrhovno sodišče ZDA junija lani razveljavilo pravico do splava, kar je sprožilo pritisk aktivistov, naj Francija stori nasprotno v znak svoje zavezanosti pravicam žensk.

Francoska vlada je v svojem predlogu o vpisu pravice izbrala izraz "zagotovljena svoboščina", da bi prepričala tako spodnji dom, ki je želel vpis pravice do splava, kot zgornji dom, v katerem prevladujejo desnosredinske stranke in ki je glede umetne prekinitve nosečnosti pristal le na izraz svoboščina. Spodnji dom parlamenta je vpis pravice do splava v ustavo podprl konec januarja, zgornji dom, senat, pa prejšnji teden.

Preberite še:

Komentarji: