Reformističnemu voditelju ni uspelo postati premier

Pita Limjaroenrat je maja zmagal na volitvah, v parlamentu pa ni dobil dovolj glasov.
Fotografija: Pred parlamentarnim glasovanjem je bil prepričan o svojem uspehu. FOTO: Lillian Suwanrumpha/AFP
Odpri galerijo
Pred parlamentarnim glasovanjem je bil prepričan o svojem uspehu. FOTO: Lillian Suwanrumpha/AFP

Maja je Pita Limjaroenrat zmagal na tajskih volitvah, ko so volivci zavrnili skoraj desetletje konservativne vojaške vladavine, vendar v parlamentu ni dobil dovolj glasov, da bi postal predsednik vlade. Z zavezniki je dobil večino v spodnjem domu parlamenta, vendar mu ni uspelo prepričati senata z 249 poslanci, ki jih je imenovala prejšnja vojaška vlada. Trenutno se spoprijema še s pravnimi težavami, zaradi katerih bi lahko bil diskvalifican; ob tem je zanikal, da bi kršil volilna pravila.

Novinarjem je povedal, da se strinja z izidom prvega kroga glasovanja, vendar je dodal: »Nisem in ne bom obupal.«

Pred parlamentarnim glasovanjem je Pita Limjaroenrat, vodja napredne stranke Move Forward, dejal, da je prepričan o svojem uspehu. »Potrudil se bom po najboljših močeh, da bom pokazal svojo vizijo in se odzval na vse dvome senatorjev,« je dejal. Dodal je, da so se pojavili poskusi, da bi »na različne načine preprečili večinski vladi ljudstva, da bi začela voditi državo«.

Ustavno sodišče na potezi

Tajsko sodišče trenutno obravnava dve pritožbi zoper vodjo gibanja Move Forward: ena je, da ima delnice v medijskem podjetju, čeprav to že 15 let ne posluje. V drugi pritožbi je navedeno, da predlog gibanja Move Forward za spremembo drakonskega kraljevega zakona o obrekovanju, zaradi katerega je bilo zaprtih več sto kritikov monarhije, pomeni poskus strmoglavljenja politične ureditve na Tajskem.

Ni jasno, kdaj bo ustavno sodišče odločalo o zadevi, vendar bi Pita Limjaroenrat po tajskih zakonih tehnično gledano še vedno lahko postal predsednik vlade, tudi če bi bil odstranjen iz parlamenta.

Preberite še:

Komentarji: