Zabeležili prvo žrtev bolezni, povezanih z elektronskimi cigaretami

Ameriška uprava za hrano in zdravila je pred časom izdala opozorilo glede varnosti uporabe elektronskih cigaret, potem ko je prejela informacije, da uporabniki doživljajo napade.
Fotografija: Število kadilcev v ZDA je na zgodovinsko nizki ravni. FOTO: Roman Šipić/Delo
Odpri galerijo
Število kadilcev v ZDA je na zgodovinsko nizki ravni. FOTO: Roman Šipić/Delo

V ameriški zvezni državi Illinois so zabeležili prvi smrtni primer zaradi pljučnih bolezni, povezanih s kajenjem elektronskih cigaret, so v petek sporočile ameriške zdravstvene oblasti.

Ameriški center za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) je sporočil, da so v 22 zveznih državah do zdaj zabeležili 193 primerov pljučnih bolezni, povezanih z elektronskimi cigaretami. Za zdaj sicer ne vedo natančno, katera zmes ali izdelek povzroča te bolezni, navaja STA.

Namestnik direktorja CDC Brian King je povedal, da je znano, da aerosoli v elektronskih cigaretah vsebujejo škodljive snovi, kot so težke kovine in kemikalije, ki povzročajo raka. Vendar nobena od njih ni povezana s temi boleznimi.

Prav tako ni znano, kolikšen delež bolnikov je v cigaretah uporabljal nikotin, izdelke na bazi marihuane ali druge izdelke.
Pri večini bolnikov gre za mladostnike in mlade odrasle osebe.

Elektrosnke cigarete so priljubljene predvsem med najstniki. FOTO: Jure Eržen/Delo
Elektrosnke cigarete so priljubljene predvsem med najstniki. FOTO: Jure Eržen/Delo


»Resnost bolezni, ki so jih izkusili ti ljudje, je skrb vzbujajoča in moramo povedati na glas, da je lahko uporaba elektronskih cigaret nevarna,« je dejala direktorica oddelka za zdravje v Illinoisu Ngozi Ezike.

Ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) je pred časom izdala opozorilo glede varnosti uporabe elektronskih cigaret, potem ko je prejela informacije, da uporabniki doživljajo napade.

Število kadilcev v ZDA je na zgodovinsko nizki ravni, vendar so pristojni zaskrbljeni zaradi vse večje priljubljenosti elektronskih cigaret, zlasti med najstniki.

Preberite še:

Komentarji: