Začela se je stavka pilotov British Airways

Odpovedanih je okrog 1700 letov z več deset tisoč potniki.

London – Ker se pilotom British Airways z vodstvom družbe ni uspelo dogovoriti o svojih zahtevah glede višjih plač in boljših pogojev dela, so začeli stavkati. Stavkali bodo še jutri, če dogovora ne bo, bodo piloti stavko ponovili še 27. septembra, piše britanski BBC.
 

Odpovedanih 1700 letov


Zaradi stavke je ta britanska letalska družba vnaprej odpovedala kakšnih 1700 letov, odpovedi bodo prizadele na desettisoče potnikov. 

...
...


Obe strani sicer javno trdita, da sta se pripravljeni znova pogajati, vendar so piloti kljub temu že napovedali novo stavko za 27. september. Generalni sekretar združenja Balpa Brian Strutton namreč trdi, da vodstvo British Airways samo za javnost zagotavlja, da se je pripravljeno pogajati, stran od oči javnosti pa da pravijo, da se ne bodo več pogajali. »Vodstvo British Airways je s svojim zniževanjem stroškov in razvrednotenjem blagovne znamke družbe zapravilo zaupanje pilotov. Iz zaposlenih in iz potnikov bi radi iztisnili še zadnje penije, kolikor jih lahko,« je dejal Strutton za BBC.
 

So se oboji pripravljeni še pogajati?


Toda direktor British Airways Alex Cruz Struttonu odgovarja, da družba ni nikoli toliko investirala, kot ravno zdaj, in da namerava veliko denarja vložiti v dejavnost in izobraževanje. Družba je tudi voljna in pripravljena za nova pogajanja s piloti, je še dejal. 



Piloti BA tokrat stavkajo prvič, v stavko pa jih je vključenih kakšnih štiri tisoč. Po grobih ocenah bo vsak dan stavke družbo stal okrog 40 milijonov angleških funtov oziroma 44,6 milijona evrov.

Stavka je napovedana tudi za torek. Če se bo spor glede plač nadaljeval, naj bi piloti - pri British Airways jih je zaposlenih okoli 4300 - z dela odkorakali tudi 27. septembra, grozijo pa tudi s stavko v času zimskih počitnic.

Gre za sploh prvo stavko pilotov v zgodovini družbe, potem ko je v preteklosti že stavkalo kabinsko osebje. Kljub pogajanjem z vodstvom družbe o zvišanju plač piloti dogovora niso dosegli niti po osmih mesecih. Nazadnje so zavrnili ponudbo vodstva za postopno zvišanje plač za 11,5 odstotka v treh letih. Med drugim zahtevajo udeležbo pri dobičku, kot jo imajo direktorji družbe.

Iz združenja so pred začetkom stavke sporočili, da je bila stavka zadnji od ukrepov, ob tem pa so opozorili, da se piloti »žrtvujejo« že vrsto let. Balpa ocenjuje, da bo stavka prevoznika stala okoli 40 milijonov funtov (44 milijonov evrov) dnevno.

Zagotovili so, da razumejo stisko potnikov, ki se soočajo z odpovedmi letov. Poudarili pa so, da je letalska družba po njihovem prepričanju že vnaprej vedela, da jih čaka takšna situacija.

Delnice skupine International Airlines Group, ki so lasti British Airways, so v začetku popoldanskega dela trgovanja na londonski borzi izgubile dva odstotka.

Preberite še:

Komentarji: