Zaradi mamil predsednik razglasil izredne razmere

Da bi zajezil nasilje, povezano z drogami, je ekvadorski predsednik odredil mobilizacijo policije in vojske.
Fotografija: Ekvadorski predsednik Guillermo Lasso je zaradi nasilja razglasil izredne razmere. FOTO: Rodrigo Buendia/AFP
Odpri galerijo
Ekvadorski predsednik Guillermo Lasso je zaradi nasilja razglasil izredne razmere. FOTO: Rodrigo Buendia/AFP

Po ekvadorskih ulicah bodo v prihodnje patruljirali policisti in vojaki, saj je predsednik Guillermo Lasso razglasil izredne razmere. S povečano represijo se hoče zoperstaviti vse večjemu porastu nasilja, povezanega s prepovedanimi drogami.

Navzočnost policije in vojske na ulicah, kar je posledica izrednih razmer, je včeraj najavil na državni televiziji Ecuador TV.

»Na ulicah Ekvadorja je samo en sovražnik – trgovina z mamili,« je poudaril desničarski predsednik Lasso in dodal, da je »Ekvador v zadnjih letih od države, ki se je prej ukvarjala le s tihotapljenjem droge, postal država, kjer se droga tudi uživa.«

Stopnjevanje nasilja

V zadnjih mesecih se je Ekvador soočil s smrtonosnim nasiljem tudi v zaporih, zato je Lasso že prej tudi tam razglasil izredne razmere. V zapore so napotili okrepljene enote, da bi preprečili nemire.

Septembra je bilo v kraju Penitenciaria del Litoral v provinci Guayas ubitih najmanj 116 zapornikov, več deset pa jih je bilo ranjenih. Po poročanju medijev je šlo za najsmrtonosnejši izbruh nasilja v zaporih v zgodovini države.

V ekvadorskih zaporih je letos umrlo še okoli 200 zapornikov. Pravo bojišče v zaporih je povezano z mehiškimi mamilarskimi karteli.

Lani je umrlo okoli sto ljudi, mnogi so bili obglavljeni.

Komentarji: