ZDA za napade na savdsko naftno industrijo obtožujejo Iran

V Riadu govorijo o nujnosti razvijanja jedrskih programov, kaj bo zdaj ukrenil Washington?
Fotografija: Dim nad naftnim objektom družbe Aramco. FOTO:
Afp
Odpri galerijo
Dim nad naftnim objektom družbe Aramco. FOTO: Afp

New York – Ameriški državni sekretar Mike Pompeo za napade vojaških dronov na industrijo nafte Savdske Arabije obtožuje Iran. Ne vidi nobenih dokazov, da bi napadi prihajali iz Jemna, kjer so odgovornost zanje že prevzeli šiitski uporniki, ZDA pa si bodo skupaj z zavezniki prizadevale za obnovitev običajne proizvodnje fosilnih goriv ter se bodo zavzemale, da bo Iran odgovarjal za svojo agresivnosti.

Po prepričanju šefa ameriške diplomacije Teheran s tem kaže, da diplomacije ne jemlje resno. Pompeo ni predstavil dokazov za svoje obtožbe, a Iran velja za zaščitnika jemenskih Hutijev, ki pogosto napadajo Savdsko Arabijo, naftno industrijo te države pa so že ciljale tudi proiranske milice v Iraku. Doslej pa škoda ni bila velika.

Iranski zunanji minister Javad Zarif se je odzval, da »obtoževanje Irana ne bo končalo katastrofe« v Jemnu. Na twitterju je še zapisal, da se je pritisk ZDA na Iran s temi obtoževanji spremenil v veliko prevaro. 

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo. FOTO: Mandel Ngan/Afp
Ameriški državni sekretar Mike Pompeo. FOTO: Mandel Ngan/Afp


Savdska tiskovna agencija je poročala, da je ameriški predsednik Donald Trump v soboto poklical prestolonaslednika Mohameda bin Salmana ter mu zagotovil podporo pri zagotavljanju varnosti in stabilnosti. Napad na savdsko naftno industrijo se je zgodil le nekaj dni pred začetkom generalne skupščine Združenih narodov, na kateri Trump ni izključeval srečanja z iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem. Teheran pogovore zavrača do dviga ameriških sankcij.
Iranski predsednik Hasan Rohani. FOTO: Reuters
Iranski predsednik Hasan Rohani. FOTO: Reuters


Po poročilih nekaterih ameriških medijev naj bi se Trump že pripravljal na to in zato je menda iz Bele hiše odvihral dosedanji predsednikov svetovalec za nacionalno varnost John Bolton. Eden od arhitektov iraške vojne je zagovarjal vojaški obračun z Iranom, a se Trump za to ni odločil niti po napadu na ameriške vojaške drone v Hormuški ožini. Z ogrožanjem savdske naftne industrije pa se spor dviguje na višjo raven. Nekateri visoki predstavniki vlade v Riadu že govorijo o savdskih jedrskih programih, če svet ne bo ustavil iranskih.

Komentarji: