Zelenski: Ukrajina se upira vse hujšim ruskim napadom v Soledarju

Vodja proruskih oblasti v Donecku je dejal, da bodo ruske sile kmalu zavzele Soledar, tudi britanska obveščevalna služba je ocenila, da Rusi napredujejo.
Fotografija: »Vse je popolnoma uničeno, zemlja v Soledarju pa je prekrita s trupli napadalcev,« je dejal Zelenski. FOTO: Clodagh Kilcoyne/Reuters
Odpri galerijo
»Vse je popolnoma uničeno, zemlja v Soledarju pa je prekrita s trupli napadalcev,« je dejal Zelenski. FOTO: Clodagh Kilcoyne/Reuters

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v ponedeljek poročal o stalnih in čedalje hujših ruskih napadih na ukrajinsko mesto Soledar, le 15 kilometrov stran od mesta Bahmut, ki ga Moskva že več mesecev poskuša zavzeti. Obe mesti sta trenutno še pod ukrajinskim nadzorom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Zahvaljujem se vsem našim vojakom, ki varujejo Bahmut in Soledar, ter se upirajo novim in silovitim ruskim napadom,« je v svojem dnevnem nagovoru dejal Zelenski. Pojasnil je, da so ruske sile trenutno osredotočene na zavzetje mesta Soledar, a da je prepričan, da jim to ne bo uspelo. »Rezultat težkega in napornega boja bo osvoboditev našega celotnega Donbasa,« je nadaljeval.

Odpor ukrajinskih sil v Soledarju je označil za pomembno pridobivanje časa za prerazporeditev ukrajinske vojske. Razmere v mestu je opisal kot težavne. »Vse je popolnoma uničeno, zemlja v Soledarju pa je prekrita s trupli napadalcev,« je še dodal.

Ruske sile so v ponedeljek izvedle več napadov na mesto Soledar, ki pa jih je Ukrajina uspešno odbila. »Po neuspešnih napadih se je sovražnik na novo razporedil, pripeljal dodatne sile, spremenil taktiko in sprožil nove silovite napade,« je na telegramu sporočila namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maljar.

Po njenih besedah v ruskih napadih sodelujejo predvsem sile ruskih plačancev skupine Wagner. To je pozneje na družbenih omrežjih potrdil tudi ustanovitelj skupine Wagner Jevgenij Prigožin, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Prav tako je Prigožin danes priznal, da se v regiji bijejo težki in krvavi spopadi za nadzor nad mestom Soledar in dodal, da ga ukrajinske sile častno branijo. Obenem je tudi zavrnil trditve, da ukrajinske sile množično zapuščajo frontno. »Bodimo iskreni. Ukrajinska vojska se pogumno bojuje za Bahmut in Soledar, poročila o njihovem množičnem dezerterstvu pa ne držijo,« je dodal.

Vodja proruskih oblasti v Donecku Denis Pušilin je medtem za rusko državno televizijo poudaril, da bodo ruske sile kmalu zavzele Soledar. Te pa bodo za zavzetje mesta po njegovih besedah plačale visoko ceno.

Tudi britanska obveščevalna služba je danes ocenila, da so ruske sile taktično napredovale v okolici Soledara in najverjetneje že nadzirajo večji del mesta. Hkrati pa pojasnjuje, da si Moskva na fronti prizadeva mesto Bahmut obkoliti s severa.

Obramba Bahmuta in Soledarja, ki ju loči 15 kilometrov, je sicer ključna za ohranitev obrambnega zidu, ki ščiti Slovjansk in Kramatorsk, večji mesti v Donbasu, ki sta še pod ukrajinskim nadzorom.

Preberite še: