Zvezni sodnik v Teksasu prepovedal uporabo tablete za splav

Odločitev, ki bo veljala po celotnih ZDA, naj bi v veljavo stopila v tednu dni.
Fotografija: Protestniki za pravico do odločitve za splav. FOTO: Jim Urquhart/Reuters
Odpri galerijo
Protestniki za pravico do odločitve za splav. FOTO: Jim Urquhart/Reuters

Gre za tableto mifepristone, ki je ena od dveh, ki se v ZDA uporabljata za prekinitev nosečnosti, zvezna uprava za hrano in zdravila (FDA) pa je njeno uporabo dovolila pred dvema desetletjema. Vsako leto jo v ZDA uporabijo v pol milijona primerih.

Zvezni sodnik Matthew Kacsmaryk, ki ga je imenoval prejšnji predsednik ZDA Donald Trump, je presodil, da je FDA z izdajo dovoljenja za tableto kršila več pravil ter je uporabo zdravila dovolila pod političnimi pritiski.

Če bo tableta izgubila dovoljenje za uporabo, to ne bo veljalo le za Teksas, temveč tudi za ameriške zvezne države, kjer je splav dovoljen.

Le eno uro po objavi sodbe v Teksasu je sicer sodnik v zvezni državi Washington sprejel nasprotno odločitev, ki od pristojnih organov zahteva, da se ohrani dostop do tablete v več kot desetih zveznih državah.

Zaradi različnih pravnih mnenju bo po mnenju ameriških analitikov zadeva tako skoraj gotovo prišla na vrhovno sodišče, kjer pa so v večini konservativni sodniki, ki so lani poleti že razveljavili zvezno pravico do umetne prekinitve nosečnosti.

Sodišče sprejelo odločitev namesto FDA

Medtem je pravosodni minister Merrick Garland že sporočil, da se bodo na odločitev pritožili, pritožbo je vložila tudi FDA.

Predsednik ZDA Joe Biden je dejal, da gre za odločitev brez primere, ki ženskam jemlje temeljne svoboščine. »Sodišče je sprejelo odločitev namesto FDA, agencije, ki izdaja dovoljenja za uporabo zdravil. Če bo sodba obstala, ne bo več nobenega zdravila z dovoljenjem FDA, ki bo varno pred političnimi in ideološkimi napadi,« je opozoril Biden.

Predsednik ameriškega zdravniškega združenja Jack Resneck je dejal, da je nevarno, če se lahko sodniki vpletajo v postopke FDA, ki temeljijo na obsežnih in znanstveno podprtih dokazih.

Ena največjih skupin za pomoč pri splavu v ZDA Planned Parenthood je sporočila, da je odločitev sodnika Kacsmaryka, nekdanjega konservativnega aktivista, napad na znanost.

Sodnik je odločitev sprejel, potem ko je združenje skupin proti splavu zahtevalo zamrznitev distribucije zdravila mifepristone po ZDA. Ob tem je dal sedem dni časa za uveljavitev sodbe oziroma vlaganje pritožb.

Večina naklonjena ohranitvi pravice do splava

Skupine proti splavu so sicer odločitev pozdravile, češ da gre za pomembno pridobitev za zdravje in varnost žensk in deklet. Po njihovi oceni namreč potrjuje, da nosečnost ni bolezen, splav pa ne medicinski poseg.

Zadeva je pristala pri teksaškem sodniku zaradi prakse v ZDA, po kateri lahko tožniki pravno zadevo sprožijo v okrožju, kjer na podlagi sodnikovih prejšnjih sodb ocenijo, da jih bo podprl. Zvezni sodniki v ZDA imajo pravico, da sprejemajo sodbe, ki veljajo na nacionalni ravni.

V ZDA je po lanski razveljavitvi zvezne pravice do splava na vrhovnem sodišču postopke za prepoved umetne prekinitve nosečnosti sprožilo več zveznih držav. Večina Američanov je glede na ankete sicer naklonjena ohranitvi pravice do splava.

Tega v več kot polovici primerov izvedejo prav s pomočjo tablet, kakršno je prepovedal teksaški sodnik. Mifepristone se v ZDA skupaj s še enim zdravilom lahko uporabi v prvih desetih tednih nosečnosti, velja pa za zelo varno zdravilo.

Komentarji: