Čistilna akcija v vesolju

Na odpravi bodo iz orbite skušali potegniti odsluženi del rakete Vega.

Evropska vesoljska agencija je podpisala 86 milijonov evrov vredno pogodbo s švicarskim zagonskim podjetjem Clearspace za odpravo, v kateri bodo predvidoma leta 2025 iz orbite odstranili vesoljsko razbitino, odsluženo zgornjo stopnjo rakete Vega. Gre za prvo takšno odpravo, do zdaj je bilo sicer uspešnih nekaj demonstracijskih akcij.

Vesoljske smeti so vse večji problem. Od začetka vesoljske dobe leta 1957 smo izstrelili na tone raket in vesoljskih plovil, vendar sprva nihče ni niti pomislil, da bi morali vse to spraviti iz orbit, ko bo njihovo delo opravljeno. Zdaj so se razbitine ponekod že nevarno nakopičile, tako da bi bile nekatere orbite zaradi morebitnega novega trčenja in nadaljnjega drobljenja lahko celo izgubljene.

Številke so vrtoglave: po podatkih Ese je v različnih orbitah 5400 objektov, večjih od enega metra, 34.000 večjih od 10 centimetrov, 900.000 večjih od enega centimetra, 130 milijonov delcev pa je večjih od milimetra. Tudi najmanjši drobci lahko zaradi velike hitrosti povzročijo škodo na občutljivih instrumentih. V nadzornih centrih spremljajo več kot 23.000 večjih kosov in po potrebi umikajo satelite, prav tako mednarodno vesoljsko postajo.

image_alt
Stroški zaradi nastlane orbite naraščajo


Odvoz prve prave razbitine


Prav zato vesoljske agencije sprejemajo smernice, da bi problematiko v prihodnjih letih imeli vsaj pod nadzorom. Direktor Ese Jan Wörner je ob predstavitvi odprave dejal, da bi morali proizvajalci na svoje satelite nameščati sisteme za iztirjenje oziroma padec v atmosfero ali pa imeti pogodbe s specializiranimi podjetji za odstranjevanje odsluženih satelitov. Smernic se ne držijo vsi, zato je tudi vse več zamisli o čistilnih akcijah v vesolju. Tako smo v minulih letih že videli harpune, ki so lovile smeti, pa mreže in podobno.



A vse te demonstracijske odprave so lovile lastne predmete, ki so jih pred tem nadzorovano izstrelile v orbito, tokrat pa Esa v sodelovanju s podjetjem Clearspace pripravlja pravo odpravo, ki bo v atmosfero odvlekla Vespo – zgornji del evropske rakete Vega, s katerim nameščajo satelite in ki je v orbiti 800 kilometrov visoko od leta 2013.

Čistilna odprava bo zahtevna, uspeh pa ni zagotovljen, saj se vesoljske smeti pogosto nenadzorovano vrtijo. »Uloviti in odstraniti povsem nekooperativno vesoljsko smet je velik izziv. Toda število satelitov skokovito narašča in odstranjevanje bo nujno, da preprečimo nadaljnja trčenja in drobljenje,« je poudaril Wörner.

image_alt
Esa napovedala prvo vesoljsko čistilno akcijo


Pospravili bodo za sabo


Švicarsko podjetje bo v sodelovanju z več drugimi evropskimi podjetji sestavilo vlečno plovilo s štirimi rokami, ki bo zagrabilo vesoljsko smet. Pri izstrelitvi leta 2025 bodo, kot je obljubil Wörner, poskrbeli, da zgornja stopnja rakete ne bo postala naslednja razbitina v orbiti. Izbrana tarča Vespa z maso 112 kilogramov je velika kot manjši satelit, a je bolj preproste oblike, zato je primerna za prvo odpravo, da pri morebitnem neuspehu ne bi naredili še več škode. Na naslednjih odpravah bi nato lahko lovili tudi več objektov hkrati in jih usmerili v atmosfero, kjer bi zgoreli.

Direktor podjetja Clearspace Luc Piguet je poudaril, da bi s takimi odpravami v prihodnosti lahko tudi servisirali satelite, jih polnili z gorivom in podobno ter tako zmanjšali stroške. Trg za vesoljska čistilna in servisna podjetja je po njegovih besedah zelo velik. Poudaril je, da so se o čistilni odpravi pogovarjali z vsemi večjimi podjetji, ki v orbite nameščajo mreže satelitov.

Preberite še:

Komentarji: