Drugi laser rešil boga vetra

Težave so odpravljene.
Fotografija: Satelit Aeolus omogoča boljše vremenske napovedi. FOTO: Esa
Odpri galerijo
Satelit Aeolus omogoča boljše vremenske napovedi. FOTO: Esa

Evropski satelit Aeolus se je pred kratkim znašel v težavah, a so jih, kot so zapisali na spletni strani evropske vesoljske agencije, rešili. Satelit, opremljen s prvim vesoljskim Dopplerjevem vetrovnim lidarjem, je že od lanske izstrelitve posredoval visokokakovostne meritve vetrov. Toda laserski oddajnik je počasi izgubljal energijo, zato so pri Esi preklopili na drug, enak laser in satelit je znova v optimalnem stanju. Razvijanje nove vesoljske tehnologije je vedno velik izziv in kljub natančnemu testiranju inženirji ne morejo biti nikoli povsem prepričani, da bo tehnologija delovala v vesolju, se zavedajo pri Esi.

Instrument Aladin neposredno meri hitrosti vetra na Zemlji iz vesolja. Lidar oddaja kratke, močne pulze laserske svetlobe proti Zemlji v ultravijoličnem spektru. Delci v zraku, od vlage, prahu do plinov, odbijejo del svetlobne energije nazaj k sprejemniku. Zamik med oddanim in odbojnim signalom predstavlja smer vetra, hitrost in razdaljo, ki jo je veter prepotoval. Znanstveniki in meteorologi so bili nad podatki navdušeni, toda junija je energija v laserskem oddajniku tako upadla, da bi bili ti lahko napačni. »Instrument smo z drugim laserjem opremili ravno zaradi takšnih primerov. S preklopom smo očitno rešili težave in zdaj spet polno obratujemo,« je povedal vodja programa Tommaso Parrinello.

Denny Wernham, odgovoren za delovanje instrumentov, je dodal, da je drugi laser celo boljši od prvega, saj je bolj prilagodljiv. Poudaril je še, da je prvi deloval skoraj leto in poslal približno milijardo posnetkov. Poleg boljšega razumevanja atmosferskih procesov bo misija pripomogla k pripravi bolj kakovostne napovedi vremena.

Preberite še:

Komentarji: