Huawei pripravljen še naprej deliti svoje patente

V ZDA so ostro nastopili proti kitajskemu tehnološkemu gigantu.
Fotografija: FOTO: Aly Song Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Aly Song Reuters

Huawei je objavil belo knjigo o inovacijah in intelektualni lastnini (IP) ter opozoril na politizacijo sporov. Na novinarski konferenci na sedežu podjetja je Song Liuping, glavni pravni zastopnik Huaweija dejal, da je intelektualna lastnina temelj inovacij in da njena politizacija ovira napredek.

V beli knjigi navajajo, da so inovacije in zaščita intelektualne lastnine v središču uspeha družbe Huawei že več kot 30 let. Od konca leta 2018 je imel Huawei odobrenih 87.805 patentov, od tega 11.152 patentov v ZDA. Od leta 2015 je Huawei imel več kot 1,4 milijarde ameriških dolarjev prihodkov iz naslova licenciranja.

Poleg lastnih patentov, je Huawei plačal tudi več kot šest milijard ameriških dolarjev licenčnin za uporabo patentov drugih podjetij, od katerih jih je skoraj 80 odstotkov iz ZDA.

Song je glede uporabe patentov in dejal, da podjetje ne bo zlonamerno uporabljalo svojega portfelja patentov in da bo s strankami v industriji glede licenciranja patentov še naprej pošteno sodelovalo.

»Kot vedno, je Huawei pripravljen deliti tehnologijo, vključno s 5G. To vključuje tudi ameriška podjetja in potrošnike v ZDA. Skupaj lahko peljemo našo industrijo naprej in pospešimo razvoj tehnologije, « je dejal Song.

Podjetje Huawei je med tem, kot navaja CNN, med vsemi globalnimi ponudniki in ameriškim sankcijam navkljub, do sedaj sklenilo največ komercialnih pogodb za omrežje 5G. Huawei se danes tako ponaša s kar 50 komercialnimi pogodbami v tridesetih državah, pri čemer se jih več kot polovica nanaša na evropske države. Samo v zadnjih treh mesecih je podjetje sklenilo 10 novih pogodb, kar priča o pomembni vlogi tega kitajskega podjetja pri razvoju prihodnosti 5G brezžičnega omrežja. Huawei je v zadnjem desetletju v razvoj 5G tehnologije vložil štiri milijarde ameriških dolarjev in do danes vzpostavil 150.000 baznih 5G postaj po celem svetu. Do konca tega leta nameravajo to število povečati še za 500.000 baznih postaj.

Kot je znano, je Huawei »osovraženo« podjetje v ZDA, ki so mu nekatera ameriška podjetja odrekla sodelovanje, kar pa za zdaj še ni stopilo v veljavo.

Komentarji: