Iphone xs: Lep in trpežen in (pre)drag

Applova naprava je vrhunska v vseh pogledih, a nič bolj kot nekateri cenejši telefoni.
Fotografija: Po prvem vtisu sodeč cena za iphone xs, ki smo ga testirali, ni pretirana. FOTO: Apple
Odpri galerijo
Po prvem vtisu sodeč cena za iphone xs, ki smo ga testirali, ni pretirana. FOTO: Apple

Ko je Apple sredi septembra na trg poslal pametna telefona iphone xs in xs max, je izzval razprave in ugibanja, zakaj že tako ali tako nadpovprečno dragim napravam dodatno navija ceno. Imajo res tako zvesto bazo kupcev, da jo bodo vnovič odnesli brez posledic? Sta telefona res toliko boljša od drugih, da je zanju vredno odšteti nekaj sto evrov več?

Po prvem vtisu sodeč cena za iphone xs, ki smo ga testirali, ni pretirana. A telefon vseeno ni poceni. Pri Telekomu boste brez vezave zanj ob 64 gigabajtih shrambnega prostora odšteli 1200 evrov (njegov »veliki brat« je dobrih sto evrov dražji).



Eden od segmentov, ki me je pri tej napravi najbolj navdušil, je zvok. Zvočniki niso le glasni, temveč glasba tudi odlično zveni, globoki toni so razločni, hreščanja niti pri veliki glasnosti skorajda ni.

Kar zadeva oblikovanje, se zdi, da so razlike med največjimi proizvajalci mobilnih naprav čedalje manjše. A kljub temu iphonu xs težko očitamo, da po videzu ni nekaj posebnega. Vrhunski zaslon z diagonalo 14,7 centimetra in podprt s tehnologijo super amoled poskrbi, da so fotografije, posnete s prav tako vrhunskim fotoaparatom, tako dobre kot le redkokje.

Pri Applu so se odločili, da prenovijo fotoaparat, ki ima po novem večji senzor. Naj vas ne zavede, da ima dvojni fotoaparat zadaj ločljivost le 12 milijonov točk, medtem pa berete, da jih imajo tudi trikrat cenejši telefoni čez 20 milijonov. V številkah ni vse, saj so fotografije iphona xs primerljive s tistimi, ki jih posname Huaweiev p20 pro – torej z najboljšimi v svetu mobilnih telefonov, če izvzamemo Googlov pixel 3.


Dobra novica za nerodneže


Odpornosti proti padcem nismo testirali, so pa to storili novinarji tehnološkega portala CNet. Ugotovili so, da je iphone xs eden najbolj trpežnih telefonov, saj je vse padce in udarce preživel, ne da bi kateri od notranjih delov opreme počil. Tudi steklo se ni razbilo (telefone so spuščali z višine enega metra in višine oči, torej okoli 170 centimetrov), kar je precejšen napredek v primerjavi s predhodnikom, iphonom x10.



Mimo vzdržljivosti preprosto ne moremo. Baterija je ceni primerna – brez težav zdrži ves dan intenzivne uporabe. Malo manj ceni primerno je dejstvo, da je treba polnilnik za hitro polnjenje doplačati. Zmogljivost, 2658 miliamperskih ur, je sicer nekoliko manjša kot pri nekaterih primerljivih telefonih, a podobno kot pri fotoaparatu: številke niso vse.


Zaostrena konkurenca


Poleg tega, da nekateri uporabniki ne marajo Applovega operacijskega sistema ios, utegne biti konkurenca največja težava sicer vrhunskega in brezhibno delujočega telefona. Najprej znotraj podjetja: te dni bo v prodajo prišel približno tristo evrov cenejši iphone xr, vse cenejši bo tudi x10. Če se od »zunanje« konkurence omejimo na Samsung in Huawei, lahko sklenemo, da njuni paradni konji niso nič slabši od iphona xs. Že omenjeni p20 pro je kar štiristo evrov cenejši, še bolj zanimivo pa bo videti, kako se bo uveljavil mate 20 lite, ki so ga sredi tega meseca predstavili v Londonu in ga večina ni mogla prehvaliti. Stal bo tisoč evrov, podobno kot Samsungov galaxy note 9.

Za tiste, ki so za pametni telefon pripravljeni globoko seči v žep, je izbira pestra kot še nikoli.

Preberite še:

Komentarji: