Je še upanje za Priložnost?

Zadnjič se je rover Opportunity z Marsa oglasil junija lani.
Fotografija: Laserska pinceta je še najbližje tehnologiji, videni v znanstvenofantastičnih filmih, a je v makrosvetu za zdaj še daleč od resničnosti. Foto Shutterstock
Odpri galerijo
Laserska pinceta je še najbližje tehnologiji, videni v znanstvenofantastičnih filmih, a je v makrosvetu za zdaj še daleč od resničnosti. Foto Shutterstock

Znanstveniki še niso povsem obupali nad neodzivnim roverjem Opportunity (Priložnost), čeprav se je z Marsa nazadnje oglasil 10. junija lani, ko se je na sosednjem planetu razvijala globalna prašna nevihta. Robot je energijo nabiral prek solarnih panelov, a prah je za nekaj mesecev zastrl sonce. Tudi po umiritvi vremena se ostareli robot, ki je pred dnevi praznoval 15. obletnico pristanka na Marsu, ni javil.

»Obletnica je grenko-sladka, saj ne vemo, v kakšnem stanju je rover. Delamo vse, kar je v naši moči, da bi vzpostavili povezavo z roverjem Opportunity, a z minevanjem časa so možnosti za uspeh čedalje manjše,« je bil jasen John Callas, projektni vodja misije pri Nasinem laboratoriju za reaktivni pogon (JPL).

Dodal je, da so v zadnjih sedmih mesecih več kot 600-krat poskušali priklicati rover, ki je velik kot vozilo za golf, in vsaj v prihodnjih nekaj tednih še ne bodo razglasili konca misije. »Za zdaj bomo uporabili vse možne rešitve, da bi se z njim znova povezali.«

Inženirji so upali, da bodo sezonski vetrovi, ki na Marsu trajajo od novembra do konca januarja, do konca očistili solarne panele in tako dopustili okrevanje robota. To se ni zgodilo. »Konec vetrovne sezone bi lahko pomenil tudi konec roverja. Ampak če je to konec, si boljšega ne morem zamisliti. Konec zaradi ene najhujših prašnih neurij v zadnjem obdobju, in to po 15 letih, čeprav bi morala misija trajati 90 dni,« je za revijo Science komentiral Steven Squyres, znanstvenik pri misiji z univerze Cornell.

Umetniška upodobitev roverja Opportunity. FOTO: NASA/JPL/Cornell University 
Umetniška upodobitev roverja Opportunity. FOTO: NASA/JPL/Cornell University 


V prihodnjih tednih bodo proti roverju poslali več ukazov, s katerimi bodo preverjali, ali gre za popolno okvaro ali pa je okvarjen le kakšen posamezen del. Ugotavljali bodo, ali sta nedelujoči obe glavni radijski povezavi, prek katerih poteka komunikacija, ali je okvarjena notranja ura, katere namen je, da ob ekstremno nizki energiji prebudi glavne sisteme za polnjenje baterij. Z ukazi bodo rover poskušali pripraviti, da se ponastavi oziroma vklopi pomožne sisteme.
 

Prihaja zima


Na vidiku pa je že nova težava. Na južno poloblo se namreč počasi plazi zima z ekstremnimi temperaturami, ki lahko ob ekvatorju padejo tudi pod minus 70 stopinj Celzija. To, kot so sporočili iz laboratorija, bo roverju, če je brez električnega napajanja, dokončno zapečatilo usodo.

Če se rover v prihodnjih tednih ne bo oglasil, pa bodo o usodi misije odločali vodilni možje programa o Marsu in vodstvo Nase.

Preberite še:

Komentarji: