Kdaj je telefon prevelik?

Najdražji in največji iphone ima enako pomanjkljivost kot vse Applove naprave – ceno.
Fotografija: Apple xs in xs max – dva centimetra in 100 evrov razlike. FOTO: Apple
Odpri galerijo
Apple xs in xs max – dva centimetra in 100 evrov razlike. FOTO: Apple

Pisanje kritike o iphonu xs max je zelo nehvaležno početje, potem ko njegovega manjšega brata (xs) opišeš kot »lepega, trpežnega in (pre)dragega«. Vse našteto namreč drži tudi za xs max. Največji razliki med tema pametnima telefonoma sta torej velikost in cena.

Medtem ko je za kupca 1200 evrov (toliko pri Telekomu brez vezave stane xs) vsekakor ugodneje kot 1320 evrov (xs max), večji telefon za uporabnika ni nujno privlačnejši. Z diagonalo zaslona 16,5 centimetra xs sodi med največje telefone, za marsikoga prevelike in nepraktične. Je precej težje obvladljiv in prenosljiv kot xs, katerega diagonala meri 14,7 centimetra. Če nimate dlani košarkarja, nekaterih opravil skoraj zagotovo ne boste mogli obvladati z eno roko. To je eden glavnih razlogov, da so pri Guardianu večjemu telefonu prisodili štiri zvezdice, manjšemu pa vseh pet.


Vrhunska slika in zvok, manj baterija


Po drugi strani v visokem cenovnem razredu pametnih telefonov dobrih sto evrov razlike ni toliko, da bi od nakupa odvrnilo tiste, ki jim je velikost naprave pomembna. Iphone xs max je zaradi izvrstnega zaslona kot nalašč za gledanje videoposnetkov. Tehnologija oled in ločljivost 2688 krat 1242 pik na večji površini prideta še bolj do izraza kot sicer. Kameri sta enaki kot pri xs – vrhunski. Podobno lahko zatrdimo za zvočnike: glasnost in čistost zvoka sta izvrstna, še bolj navdušujoči so nizki toni.Žal ima xs max poleg dobrih lastnosti tudi enake pomanjkljivosti kot xs. Baterija bi gotovo lahko bila boljša. Telefon brez polnjenja sicer zdrži ves dan uporabe, kar za »velikane« ni samoumevno, toda vzdržljivost baterije pametnih telefonov se že lep čas vrti okoli te »magične meje«, zato se zdi skrajni čas, da jo presežejo. Nekateri se tega že zavedajo, pri Applu, večkrat opisanem kot najboljšem na vseh področjih, očitno še ne. Guardian poroča, da je baterija xs max ob izredno intenzivni uporabi zdržala dobrih 27 ur, medtem ko je Huaweiev mate 10 pro lani zdržal 50 ur. Zanimivo bo videti, kako se bo na tem področju odrezal hvaljeni mate 20.Druga, še večja pomanjkljivost je cena, ki je vsekakor pretirana. Tretja slabost je, da so ikone na zaslonu razporejene enako kot na xs, le da so večje, namesto da bi več prostora pomenilo tudi več vsebine. Povrhu je adapter za hitro polnjenje na voljo le za doplačilo. Verjetno je odveč pojasnjevati, da je pri astronomski ceni telefona to do kupca podcenjujoče.


Za koga?


Kljub temu je telefon videti nadvse prestižno, dovršen dizajn takoj pritegne pozornost, zaradi kombinacije stekla in jekla ohišje deluje elegantno. Za koga je torej iphone xs max primeren telefon? Za povprečnega uporabnika zanesljivo ne. Dobro poznavanje Applovega ekosistema, primerna debelina denarnice in ne preveč »dinamičen« način uporabe so prvi pogoji.

Preberite še:

Komentarji: