Kitajska do postaje uspešno dostavila zaloge

Kapsula Tianzhou-2 je postaji Tianhe dostavila zaloge za astronavte, opremo in tudi gorivo.
Fotografija: Raketo dolgi pohod 7 so izstrelili iz vesoljskega centra Wenchang. FOTO: STR/AFP
Odpri galerijo
Raketo dolgi pohod 7 so izstrelili iz vesoljskega centra Wenchang. FOTO: STR/AFP

Tovorna kapsula, ki so jo izstrelili včeraj z raketo dolgi pohod 7, se je uspešno spojila z osrednjim delom kitajske vesoljske postaje Tianhe, ki so jo izstrelili 29. aprila. Kapsula Tianzhou-2 je postaji dostavila zaloge za astronavte, vključno s hrano, opremo in tudi gorivo, navaja kitajska tiskovna agencija Xinhua. Prihodnji mesec bodo namreč v vesolje na trimesečno odpravo poleteli trije astronavti.

Tianzhou-2 je druga od enajstih odprav, ki jih kitajska vesoljska agencija načrtuje, da zgradijo novo vesoljsko postajo s tremi glavnimi moduli. Kitajska gradi svojo postajo, ker zaradi političnih razlogov ne sme sodelovati pri projektu mednarodne vesoljske postaje.   

image_alt
Sestavljanke in razstavljanke na robu vesolja


Prihodnje leto bo Kitajska izstrelila še dva modula Wentian in Mengtian, da bodo sestavili postajo v obliki črke T, celotna konstrukcija bo imela maso okoli 70 ton. Za to bodo uporabili raketo dolgi pohod 5B, ki je trenutno njihova najmočnejša raketa, v nizkozemeljsko orbito je sposobna ponesti 25 ton tovora.

S takšno raketo so izstrelili tudi Tianhe, nato pa se je osrednji del rakete nesrečno ujel v orbito in povzročil precej negodovanja, saj je sledil nekontroliran padec v atmosfero. Dolgo časa se je ugibalo, ali bo kakšen kos, ki bo preživel potovanje skozi atmosfero – večji del je sicer izgorel – padel na poseljena območja. Kosi so nato padli v Indijski ocean v bližini Maldivov.

image_alt
Ostanki kitajske rakete padli v Indijski ocean

Preberite še:

Komentarji: